• BIST 9530.47
  • Altın 2484.038
  • Dolar 32.5285
  • Euro 34.8667
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 20 °C

Risale basımını durduran o yönetmelik

Risale basımını durduran o yönetmelik
Kültür Bakanlığı, Risale-i Nur'un telif hakları ile ilgili yaptığı açıklamayla Rotahaber'in 'Risale basımı fiilen durduruldu' haberini doğrulamış oldu.

Risale-i Nur basımının fiilen durdurulduğuna gündeme taşımıştık. Bazı haber siteleri bu haberimizi hiçbir delil göstermeden “yalanlamaya” çalıştı. Fakat dün Kültür Bakanlığı Rotahaber’in Risale-i Nur telifinin durdurulması haberini birebir doğrulayan bir açıklama yaptı.

Rotahaber olarak bugüne kadar bandrol verilen yayınevlerine “Kanuni Mirasçı” olmadıkları gerekçesiyle bandrol verilmediğini böylece yayınevlerinin Risale-i Nur basamadıklarını söylemiştik.

İŞTE RİSALE-İ NUR BASIMINI DURDURAN O YÖNETMELİK

Kültür ve Turizm Bakanlığı ise yaptığı açıklamada, “Bediüzzaman Said Nursi'nin eseri Risale-i Nur Külliyatı'nın basımıyla ilgili, yayınevlerinin, Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik'in 5. maddesinde öngörülen ve ibrazı zorunlu olan belgeleri sunması halinde, bandrol taleplerinin karşılanacağını” bildirdi.

KÜLTÜR BAKANLIĞI TERS MANTIKLA HABERİMİZİ DOĞRULADI

Kültür Bakanlığı’nın bu açıklaması başta sanki bandrol veriliyormuş gibi algılansa da aslında tam da Rotahaber’in dediği gibi “bandrol verilmediğinin” ispatıdır. Çünkü “ibrazı zorunlu” belgeler arasında kanuni mirasçı olunduğuna dair bir belge isteniyor. Bandrol Uygulamasına İlişkin Usul ve Esaslar Hakkında Yönetmelik’te “Mali hakların devrine ya da kullanma yetkilerine ilişkin sözleşme/izin belgeleri” istendiği belirtiliyor. Bu 2010 yılında yönetmeliğe eklenen bir madde… Ayrıca yönetmeliğin sonunda not olarak, “Hak sahibi mirasçıların katılımını gerektiren başvurularda tabloda belirtilen belgelere ek olarak "veraset ilamı"nın ibrazı zorunludur” deniliyor…

EVRENSEL BİR ESERİN BASIMI YASAL KILIFLA DURDURULUYOR

İşte bugüne kadar Risale-i Nurlara bandrol veren Bakanlık, yönetmeliğe “not” olarak eklenen bu maddeye dayanarak yayınevlerine bandrol vermiyor. Risale-i Nurlar her ne kadar bütün dünyaya mal olmuş ve 30 küsür dile çevrilmiş bir eser olsa da, Bakanlık sanki yeni aklına gelmiş gibi bu evrenselleşmiş esere “kanuni mirasçılar” uydurarak birilerinin tekeli altına almaya çalışıyor.

2030’A KADAR RİSALE-İ NUR’A TEKEL KONULDU

Bakanlık ayrıca Risale-i Nur eserinin müellifi Bediüzzaman Said Nursi’nin 1960 yılında vefat ettiğini belirterek, Risale-i Nurların “70 yıllık koruma süresi dolmuş eser” olarak kabul edilemeyeceğini, bugüne kadar bandrollerin bu şekilde alındığını açıkladı. Bakanlığın bu beyanına göre 2030 yılına kadar yayınevleri bandrol alamayacak yahut kanuni mirasçılar kime izin verirse yalnızca ona bandrol verilecek.

RİSALE NEŞRİNİN DURMASI NURCULARI RAHATSIZ EDİYOR

Bediüzzaman Said Nursi’nin bütün aykırı beyanları ve bir nevi Risale-i Nur neşrini serbest bırakan vasiyetnamelerine rağmen Bakanlığın, bir takım işgüzarların yardımıyla, karanlık ve şaibeli bir biçimde yasal kılıfına uydurarak bandrol vermemek suretiyle Risale-i Nur telifini durdurması Nur camiası içinde büyük tepkilere yol açtı… Bu sürecin nereye gideceği belirsizliğini korurken, halihazırda Risale-i Nurların neşrinin 1 aya yakın bir süredir vatan sathında fiilen durmuş olması Nurcuları bir hayli rahatsız ediyor…

http://www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim