• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 18 °C
  • İzmir 25 °C

Reza Zarrab, kefalet başvurusundan vazgeçti

Reza Zarrab, kefalet başvurusundan vazgeçti
ABD’de açılan Reza Zarrab davasının savcısı Preet Bharara, önce “kirli politikacılar hapse atılmalı” dedi, ardından da Zarrab’ın kefalet hakkından vazgeçtiğini, Miami’den New York’a götürülerek, davaya burada bakılacağını açıkladı.

Savcı, Reza’nın kefalet hakkından vazgeçtiğine ilişkin belgeyi de yine twitter hesabından paylaştı. Bu durumda, 4 Nisan’da Miami’de yapılması planlanan kefalet davası olmayacak. Zarrab, polis gözetiminde New York’a götürülecek.

İŞBİRLİĞİNİN İLK ADIMI OLARAK YORUMLANDI

Zarrab’ın kefalet hakkından vazgeçmesi, Amerikan adaleti ile “işbirliği” yapacağının ilk işareti olarak yorumlandı. Amerikan Adalet sisteminde, sanıklar Savcı ile işbirliği yapmaları halinde, cezalarının indirilmesi söz konusu olabiliyor.

Reza Zarrab için, Savcı Preet Bharara’nın yazdığı ön iddianamede dört ayrı suçlamadan toplamda 75 yıl hapis cezası isteniyordu. Zarrab’ın, suçlamaları kabul edip, “işbirlikçilerini” açıklaması halinde, cezasının indirilmesi sözkonusu olabilecek. Bu durumda, Zarrab’ın mahkemeye bile çıkarılmaması söz konusu.

Ancak Zarrab’ın verebileceği bilgiler eşliğinde de, Savcı Bharara’nın açtığı dava, genişletilp, derinleştirilebilecek.

SAVCIDAN “KİRLİ SİYASETÇİLER” TWEETİ

Savcı Bharara’nın, Reza Zarrab’a ilişkin yeni gelişmeyi açıklamadan sadece yarım saat önce attığı bir başka twit de dikkat çekti.

Bharara,  Zarrab’ın kefalet başvurusundan vazgeçtiğini açıklamadan sadece yarım saat önce, “kirli politikacıların hapse atılması” konusunda bir mesaj paylaşmıştı.

Savcı, 2013 yılında yaptığı, o dönem yargıladığı Amerikalı siyasetçilere ilişkin bir konuşmanın metnini eklediği twitinde, “kirli politikacıları hapse atmak gerekli, ancak yeterli değil. Bu hala doğru” ifadesini kullanmıştı.

SAVCI BHARARA “BULDUĞUMUZ YOLSUZLUĞA KARIŞAN HER SİYASETÇİYİ TAKİP EDECEĞİZ VE CEZALANDIRACAĞIZ…”

Savcı Bharara, Reza Zarrab’ın kefalet başvurusundan vazgeçtiğine ilişkin belgeyi açıklamadan yarım saat önce, 2013′te baktığı bir “kirli siyaset” davasın ilişkin yaptığı konuşmanın metnini yayınladı.

Beş sayfalık metinde, New Yorklu Demokrat bir senatörün parti değiştirip, New York’a Cumhuriyetçi partiden belediye başkan adayı olabilmek için verdiği rüşvetler hakkındaki konuşması yer alıyor

Bharara, konuşmasında rüşvetçi Amerikalı siyasetçinin, New York’a belediye başkan adayı olabilmek için hangi yerel siyasetçilere rüşvet verdiğini, bu rüşvetlerin nasıl belgelendiğini ayrıntılarıyla anlatıyor.

Ardından da şu mesajları veriyor;

*  “Şu anda yolsuzlukla mücadele eden en iyi takıma sahibiz. Ve bulduğumuz yolsuzluğa karışmış her siyasetçiyi takip edip, cezalandırmaya devam edeceğiz…”

* “Kirli siyasetçileri hapse atmak gerekli olabilir, ama yeterli değil…”

* “Kültürümüzde gerçek bir değşimolmadıkça,dürüst hükümet rüyalarımız gerçekleşemez..”

* “Federal savcılar ve federalajanlar yolsuzluk problemiyle proaktif mücadele için herşeyi yapıyorlar. Ancak diğer herkesin de adım atma zamanı geldi….”

İşte o belge…

belge_abd_670_1.jpgrezza_1_670.jpg

Haber: Sözcü Gazetesi

İSTANBUL HABER AJANSI

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim