• BIST 8718.11
  • Altın 2246.233
  • Dolar 32.3342
  • Euro 35.1742
  • İstanbul 9 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Restore edilen Şeyh Süleyman Mescidi yarın açılacak

Restore edilen Şeyh Süleyman Mescidi yarın açılacak
Vakıflar Genel Müdürlüğü ve İtalyan Mimarlık, Sanat ve Kent Restorasyonu Derneğinin iş birliğiyle restorasyonu tamamlanan Şeyh Süleyman Mescidi'nin açılışı nedeniyle tören düzenlenecek.

Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İtalyan Mimarlık, Sanat ve Kent Restorasyonu Derneğince yürütülen Med Art Eğitim Projesi kapsamında restore edilen Şeyh Süleyman Mescidi, yarın düzenlenecek törenle açılacak.

Vakıflar Genel Müdürlüğünden yapılan yazılı açıklamaya göre, İstanbul Zeyrek'te bulunan mescidin açılış törenine, Başbakan Yardımcısı Veysi Kaynak, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, İtalya Ekonomi Kalkınma Bakanı Carlo Kalenda ile Vakıflar Genel Müdürü Adnan Ertem'in de katılması bekleniyor.

Geç Roma dönemindeki mimari üslup dahilinde inşa edilmiş bir mezar yapısı olan mescit, İstanbul'un fethinden hemen sonra Şeyh Süleyman Efendi tarafından tekkeye çevrilmişti.

Cumhuriyet döneminin en kapsamlı restorasyon çalışması

Etrafında bir hazire meydana gelen mescit, 18. yüzyılın ortalarındaki deprem veya yangında zarar görünce onarılmış, minber eklenmek suretiyle burada cuma namazı kılınmaya başlanmıştı. 19. yüzyılda da bazı doğal afetlere maruz kalan yapı, Osmanlı döneminin sonlarına doğru bir kez daha elden geçirilmiş ve bir yangın sonrası sıvaları ile kalem işi bezemeleri yenilenmişti.

Farklı tarihlerde çeşitli tadilatlardan geçirilen Şeyh Süleyman Mescidi'nde Cumhuriyet döneminin en kapsamlı restorasyon çalışması, 2013-2017 yıllarında Vakıflar Genel Müdürlüğü ile İtalyan Mimarlık, Sanat ve Kent Restorasyonu Derneğince yapıldı.

2013 yılında başlatılan Med Art Eğitim Projesi kapsamında restore edilen Şeyh Süleyman Mescidi, bir uluslararası konservasyon laboratuvarına dönüştürüldü. Çalışmalar sırasında, iki ülke teknik uzmanları arasında tecrübe ve bilgi paylaşımı yapıldı. İtalya'da ve Türkiye'de kullanılan konservasyon teknik ve teknolojileri uygulamalı olarak tanıtıldı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim