• BIST 9079.97
  • Altın 2324.29
  • Dolar 32.3631
  • Euro 34.9427
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Rektör Çakar, 2015 Yılını Değerlendirdi

Rektör Çakar, 2015 Yılını Değerlendirdi
Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar 2015 yılının değerlendirildiği, 2016 yılı ve geleceğe dair hedeflerin paylaşıldığı bir...

Düzce Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Nigar Demircan Çakar 2015 yılının değerlendirildiği, 2016 yılı ve geleceğe dair hedeflerin paylaşıldığı bir basın toplantısı düzenledi.

Rektör Çakar açıklamasında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan çağdaş, yenilikçi, güvenilir, saygın ve tercih edilen bir üniversite olmak için çaba harcadıklarını vurguladı.

HEDEF 40 BİN

Rektör Nigar Demircan Çakar 2019 yılı öğrenci potansiyeli hedefinin 40 bin olduğunu kaydederek "Toplumsal ve sürdürülebilir kalkınma alanlarında disiplinler arası proje işbirlikleriyle öncü eğitim öğretim ve bilimsel gelişme alanlarında ulusal ve uluslararası düzeyde tanınan çağdaş, yenilikçi, güvenilir, saygın ve tercih edilen bir üniversite olmak için çabalıyoruz. Toplam 2 bin 356 personelimizle 25 bin 340 öğrenciye eğitim hizmeti veriyoruz. 2019-2020 hedeflerimiz arasında personel sayımızı 2 bin 900'e öğrenci sayımızı ise yaklaşık 40 bine çıkartmak var" dedi.

BÜTÇEDE YÜZDE 93'LÜK GERÇEKLEŞME

Rektör Çakar, "2015 yılı bütçemiz 121 milyon 538 bin liraydı. 2016 yılının geçici bütçesini 166 milyon 899 bin lira olarak belirledik. Hedefimiz 2020 yılında bütçemizi 200 milyon liraya çıkartmak. 2015 yılındaki bütçe gerçekleşmemiz yüzde 93. Bu bizim için gurur duyulacak bir gelişme" diye konuştu.

DÜZCELİ ÖĞRENCİLERİN TERCİHİ OLMAK İSTİYORUZ

"Düzcelilerin üniversitemizi çok tercih etmediğini görüyoruz" diyen Rektör Nigar Demircan Çakar "Düzceli öğrencilerin ilgisini çekmek istiyoruz. Öğrencilerin farklı bir ilde okuması hem madden hem de manen zara. Burada mezun olmaktan gurur duyacakları bir üniversite var. Baktığımızda Düzceli öğrenci sayımız ön lisansta yüzde 25, Lisans dalında ise yüzde 7" dedi.

300 YABANCI ÖĞRENCİ ÜNİVERSİTEMİZDE

Bir çok ülkeden öğrencinin Düzce Üniversitesinde eğitim gördüğünü söyleyen Çakar, "Üniversitemizde Afganistan, Almanya, Arnavutluk, Azerbaycan, Bulgaristan, Bosna Hersek, Filipinler, Gürcistan, Irak, İran, Hollanda, Kamerun, Kazakistan, Mısır, Moğolistan, Moldova, Özbekistan, Pakistan, Rusya, Romanya, Sırbistan, Somali, Suriye, Türkmenistan, Ukrayna, Ürdün Yemen ve Yunanistan'dan gelen 300'e yakın öğrencimiz var. Son derece aktif insanlar. Yabancı öğrencilerimizin sayısının artması üniversitemiz mozaiğine önemli katkılar sağlayacak. Uluslararalılaşmayı önemsiyoruz. Bu anlamda 200'e yakın uluslararası ikili anlaşmamız mevcut" şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ BAŞARILAR

Düzce Üniversitesi'nin birinci olduğunu işaret eden Çakar, "2000 yılından sonra kurulan Üniversiteler arasında 1. Sıradayız. Bu önemli bir başarı. Uluslararası alanda düzenlenen Akademik performans sıralamasında da 6. Sıradayız. Bir Teknoparkımız mevcut. Bugüne kadar toplam 28 ARGE projesi yürüttük. Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı'nın en girişimci ve yenilikçi üniversite sıralamalarında dört yıldır ilk 50'deyiz" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE BÜNYESİNDEKİ BİLİM MERKEZLERİ

Rektör Çakar konuşmasına şöyle devam etti "Bünyemizde oluşturduğumuz merkezlerde önemli araştırmalara imza atılıyor. DÜBİT (Bilimsel ve Teknolojik Araştırmalar Uygulama ve Araştırma Merkezi) kuruluşların araştırma, ürün geliştirme ve üretim aşamalarında ihtiyaç duydukları test ve ölçümleri yapıyor. DÜYEM (Yaşam Boyu Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi) sosyal alanlarda sertifika programları düzenliyor. Danışmanlık hizmeti veriyor. DAGEM (Arıcılık Araştırma ve Uygulama Merkezi) bölge ve ülke arıcılığının gelişmesi, sektörde yaşanan sorunların çözümü noktasında katkı sağlıyor. Aynı zamanda bilimsel ve sosyo ekonomik projeler üretiyor. DÜKMER (Dil, Tarih ve Kültür Zenginliklerini Araştırma ve Uygulama Merkezi) farklı kökenden bir çok insanın beraber yaşadığı ve Türkiye'nin başka hiç bir ilinde görülemeyecek kadar farklı dil ve kültürü bir arada bulunduran Düzce ilinin değerlerini kaybolmadan bir an önce kayıt altına almayı amaçlıyor. DUZEM (Uzaktan Eğitim Merkezi), DÜSİMER (Sanayi ve İş Dünyası İşbirliği Uygulama ve Araştırma Merkezi), DUTEM (Temiz Enerji Kaynakları Uygulama ve araştırma Merkezi), DÜ TÖMER (Türk Dili Öğretimi Uygulama ve Araştırma Merkezi), DUBİYOM (Biyolojik Çeşitlilik Uygulama ve Araştırma Merkezi), DÜKAM ve LİDERİM (Kadın Çalışmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi), Mehmet Zahid Kevseri Dini İlimler Araştırma ve Uygulama Merkezi gibi oluşumlar da üniversitemiz bünyesinde bulunuyor" dedi.

HASTANE BİZİM CAN DAMARIMIZ

"Hastanemiz bizim can damarımız" diyen Rektör Çakar, "320 yatak kapasitesi, 130'a yakın öğretim üyesi, günlük 2 bine yakın poliklinik hizmeti, 50'ye yakın servis - ünite ve yıllık yaklaşık 60 milyon lira bütçesiyle bizim ön önemli kolumuz. Üniversitemiz sanayi kuruluşları ile bir çok alanda işbirliği protokolleri imzaladı. 19 patenti olan bir üniversiteyiz. Bölgemizde bulunan sanayi kuruluşları ile Üniversitemiz arasında gerçekleştirilen 4 adet tamamlanmış SAN TEZ projesi bulunuyor. Ayrıca yine bölge sanayi kuruluşları ile birlikte devam eden 3 adet 1505TÜBİTAK TEYDEB Üniversite Sanayi İşbirliği Projesi mevcut" diye konuştu.

Yapımı süren yatırım projeler ile ilgili bilgiler veren Nigar Demircan Çakar "Deney Hayvanları laboratuvarı bin 200 metrekarelik bir alanda hizmet verecek. Toplam maliyeti 2 milyon 315 bin lira. Merkezi derslikler ve konferans salonu binası yaklaşık 9 bin metrekare alanda hizmet verecek. Bu yapının da maliyeti 8 milyon 963 bin lira. Sağlık Yüksek Okulu binasının inşaatı devam ediyor. Burası daha sonra Sağlık Bilimleri fakültesine dönüştürülebilecek şekilde tamamlanacak. 20 bin metrekare alanda hizmet verecek binanın toplam maliyeti 17 bin 963 lira. Otopark inşaatımız devam ediyor. Buna mukabil yol ve altyapı çalışmaları da sürüyor" dedi.

ANKARA'DAN GÜZEL HABERLER BEKLİYORUZ

2016 yılında Ankara'dan güzel haberler beklediklerini söyleyen Çakar, "Yeni yatırım projeleri arasında kütüphane ve BESYO binası, öğrenci merkezi ve ek yemekhane, Valilik ve Belediye destekli camimiz, Tıp Fakültesi ek binası mevcut" şeklinde konuştu.

Rektör Nigar Demircan Çakar, 2016-2017 eğitim öğretim yılında 6 bin 900 öğrencinin daha Düzce'ye geleceğini belirterek "Bizim için önemli olan öğrenci sayısını arttıran ancak bundan daha önemlisi nitelikli öğrenci yetiştiren bir üniversite olmak. Biz büyüme kavramına titizlikle yaklaşıyoruz. Onkoloji kliniği üniversitemizin yumuşak karnı. Yeni Medikal Onkoloğumuz göreve başladı. Burada bir radyoterapi merkezi oluşturulabilmesi için Radyoloji Anabilim Dalını kurduk ve YÖK'ün onayına gönderdik. Bu çalışma sonuçlandığında hem ilimiz hem de bölgemiz için güzel bir işe imza atmış olacağız".

Personel sayısı, yapılaşma ve barınma ile ilgili bazı sıkıntılar yaşadıklarını ifade eden Çakar "Bu yıl üniversitemizden nakil, istifa ve emeklilik gibi gerekçelerle 43 personelimiz ayrıldı. Bu eksiği gidermekte sıkıntı yaşayabiliyoruz. Ayrıca yerleşkemizin ortasından BOTAŞ ana hattının geçmesi de bizi zaman zaman engelleyebiliyor. 2019 yılına kadar 40 bin öğrenciye ulaşma potansiyeli düşünüldüğünde mevcut yurt kapasitesinin yetersiz kalacağını görüyoruz. Benim bu noktada özel yurtlar ve ev sahiplerinden ricam öğrencilerden normalde alacağınız kira bedelinden daha yüksek meblağlar istememeniz. Vicdanlı ve öğrenci dostu olalım lütfen" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim