• BIST 9079.97
  • Altın 2308.523
  • Dolar 32.3143
  • Euro 35.0465
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 19 °C

Rehber Hemşire Eğitimi

Rehber Hemşire Eğitimi
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nün organize ettiği "Rehber Hemşire Eğitimi" temalı konferans Sağlık...

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Samsun Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü'nün organize ettiği "Rehber Hemşire Eğitimi" temalı konferans Sağlık Yüksekokulu'nda gerçekleştirildi.

Konferansın katılımcıları arasında; OMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç, Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, öğretim üyeleri ve öğrenciler vardı.

"OKULDA ÖĞRETİLENLERLE, UYGULAMADA YAPILANLAR ARASINDA İLİŞKİ KURABİLMELİ"

Açılış konuşmasında söz alan Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Nermin Kılıç hemşirelik eğitiminde teorik içeriğin çok fazla uygulanması neticesinde teori ile uygulama arasındaki bağın giderek zayıfladığına dikkat çekti. Prof. Kılıç akademik eğitimcilerden okul aktiviteleri, araştırma gibi bir takım beklentiler içerisinde olduklarını kaydederek öğrencilerin özellikle beceri gerektiren uygulamalarda destek, rehberlik ve yardım beklediklerini dile getirdi.

Müdür Kılıç öğrencilerin meslek yaşamlarında kendilerinden beklenen rolleri yerine getirebilmesi için günümüzdeki hemşirelik eğitiminde, artık öğrenciyi gelecekteki konumuna hazırlayacak, yaparak ve yaşayarak öğrenmeyi sağlayacak yaklaşımların hâkim olduğunu vurguladı. Kılıç bu uygulamaları, Sağlık Yüksekokulu olarak 3 dönemdir yürüttüklerini ifade ederek geri dönüşümlerle bu yaklaşımların çok yararını gördüklerini söyledi. Prof. Kılıç, "Rehber hemşire öğrencinin bilişsel, davranışsal ve duygusal alandaki gelişimiyle ilgili önemli bir role sahip. Bu nedenle rehber hemşire uygulama becerisi ve teorik bilgiye vakıf olmalı, okulda öğretilenlerle, uygulamada yapılanlar arasında ilişki kurabilmelidir" dedi.

"METODOLOJİ ÇOK ÖNEMLİ, NASIL ÖĞRETECEĞİNİZİ BİLMELİSİNİZ"

Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ferşat Kolbakır ise 6 yıl öncesinde bu okulun temellerinin atıldığını hatırlatarak "Hemşire Karadeniz'de kardeş anlamına gelir. Bu anlamda 34 yıllık meslek hayatımda en büyük fedakarlıkları gösterenlerin hemşire kardeşlerim olduğunu görüyorum" diye konuştu. Prof. Kolbakır hemşireliği "dua kapısı" olarak gördüğünü belirterek hekimliğin ve hemşireliğin dünyadaki en kutsal meslekler arasında olduğunu kaydederek "Bu mesleklerin para için yapıldığını düşünmüyorum. Benim gözümde bu kişiler gerçekten mukaddes insanlar. Bu meslek de belli bir eğitimle mükemmelliğe ulaşıyor" değerlendirmesinde bulundu.

Eğitimcinin eğitim programlarına katılmasının önemine değinen Kolbakır her meslekte olduğu gibi işin içine girildiği zaman söz konusu mesleğin bir metodolojisi ile karşılaşıldığını öne çıkararak "İnsana nasıl yaklaşacağınızdan mesleği nasıl uygulayacağınıza kadar metodolojinin gerekliliğini görüyorsunuz. Bu çerçevede nasıl öğreteceğinizi bileceksiniz" dedi.

"ÇOK DÜŞÜNMEYE VE ANLAMAYA İHTİYACIMIZ VAR"

"Çıraklıktan Ustalığa Öğrenci Hemşireler İçin Rehber Hemşirelerin Önemi" başlıklı sunumunda söz alan Samsun Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç ise bazı hemşire adaylarının kısa bir sürede, bazılarının da uzun bir sürede ustalık aşamasına geldiğine değinerek "Usta olmak için çok okumaya gerek yok ancak çok düşünmeye ve anlamaya gerek var" ifadelerini kullandı.

Prof. Kulakaç görseller eşliğinde hemşirelik gelişim aşamalarını katılımcılarla paylaşarak bu aşamaları hiyerarşik olarak; öğrenci-hemşire aşaması, ileri çömezlik aşaması, yetkinlik aşaması, uzmanlık aşaması ve ustalık aşaması olarak sınıfladı. Bu aşamaların özellik ve niteliklerine dair bilgiler aktaran Kulakaç pratik anlamda hemşirelik eğitiminde acemiliği yaşayan hemşirelerin rehberliğine ihtiyaçları olduğunu söyledi. Kulakaç ayrıca bu 5 aşamada yaşanan duygusal değişimler hakkında da katılımcıları bilgilendirdi.

Rehber Hemşire Eğitimi

Rehber Hemşire Eğitimi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim