• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 16 °C

Reflü'de dikkat edilmesi gereken besinler

Reflü'de dikkat edilmesi gereken besinler
Mide reflüsünden yakınanların ramazanda yememesi gereken besinler

Erişkinlerin yaklaşık %20'sinde reflü görülür. Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Levent Eminoğlu, bol miktarda besin tükettiğimiz Ramazan ayında reflüye yol açabilen yiyecekler hakkında detaylı bilgi veriyor!
Bir reflü hastası her vakit için beslenme konusunda kendi uzmanı olmalı ve kendisini en fazla etkileyen gıdaları belirleyip bu gıdaları olası olduğunca diyetinden çıkarmalıdır. Her besin her kişide aynı etkiyi yapmayacaktır. Yediğimiz gıdanın ne olduğunun yanı dizi, yediğimiz miktar, yediğimiz vakit ve yanında tükettiklerimiz, bu gıdaların etkisini değiştirecektir.

Narenciye ve reflü
Portakal, greyfurt ve ekşi mandalina ile limon klasik olarak relüyü tetiklerler. Çok asitli olduklarından bu gıdaların tüketilmesi mide ve göğüste yanmaya sebep olabilir. Özellikle aç karnına yenmemelidirler. Miktar sınırlandırıldığı ve tok tüketildiği sürece fazla problem yaratmayabilirler.

Domates ve reflü
Likopen içermesi nedeni ile bilhassa nihayet senelerde fazla sağlıklı bir sebze olarak nitelendirilen domates asidik yapıda olduğundan bilhassa yatkınlığı olan kişilerde reflüye sebep olabilir. Aç karnına tüketilmesi reflüyü daha da artıracaktır. Pişmiş domatesin böyle bir etkisi yoktur.

Baharatlar ve reflü
Acı yeşil biber, al biber ve karabiber içeren gıdalar reflünün en devasa tetikleyicilerindendir. Baharatlar aşırı tüketildiklerinde reflüsü olmayan kişilerde dahi midenin savunma mekanizması olan alkali örtüye ziyan verebilirler. Reflü hastalığı olan kişilerde ise asit salınımını artırarak göğüste yanmayı tetiklerler. Bu nedenle çoğu defa yanma hem mide hem de göğüste algılanabilir.

Nane ve reflü
Çoğu defa mide bağırsak hastalıklarında rahatlama ve tedavi amaçlı kullanılan nane aslında bir reflü tetikleyicidir. Yemek borusu ve mide arasındaki kapak düzeneğinde gevşemeye yol açtığından mide içeriğinin aş borusuna arka kaçışını artırır ve reflüyü başlatır. Özellikle mide içi basıncının arttığı aş sonrası dönemde tüketilmemelidir.

Eski kaşar, fıstık, yağlı pirzola ve reflü
Bu gıdaların ortak paydası hepsinin fazla yağlı olmasıdır. Yağlı gıdalar mide boşalımını geciktirir. Mide boşalımı geciktiğinde basınç yüksek kalacağından mide içeriğinin aş borusuna arka kaçışı hızlanacak ve kolaylaşacaktır. Özellikle de akşam yemeklerinde yağlı gıdalardan kaçınılmalıdır.

Alkol ve reflü
Özellikle fermente edilmiş alkoller (al şarap, viski, konyak ve bira) reflüyü arttırır. Özellikle yağlı bir yemeğe eşlik ettiklerinde bu tesir fazla daha çok görülecektir. Reflüyü arttırmalarındaki en mühim etken nanede olduğu gibi mide ve aş borusu arasında çalışan ve reflüye mani olan mide kapak düzeneğinin basıncını düşürmeleri ve reflüyü kolaylaştırmalarıdır.

Kafein ve reflü
Kahve, çay, tatlandırılmış gazlı içecekler, buzlu çay gibi kafein içeren içecekler çoğu reflü hastasının yakından bildiği gibi reflüyü fazla hızlı şekilde tetiklerler. Kahve severlerin sabah kahvesi sonrasında gün sonunda kahve ve kafein içeren başka içecekleri tüketmemeleri gerekir.

Çikolata ve reflü
Çikolata iki nedenle reflüye yol açar. Birincisi bilhassa de aç karnına ve fazla miktarda tüketildiğinde aş borusu ve mide arasındaki kapak düzeneğini gevşetmesi, ikincisi ise kendisi biricik başına reflü nedeni olan bol kafein içermesidir.

Gazlı içecekler ve reflü
Gazlı içecekler yemekle beraber tüketildiğinde zaten artmış olan mide içi basıncını, içerdikleri basınçlı gazın midede serbest hale dönüşmesi ile fazla daha çok arttırırlar. Artmış olan bu basınç ise mide içeriğinin aş borusuna kaçışını fazla kolaylaştırır.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim