• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Reflü Günlük Hayatı Tehdit Ediyor

Reflü Günlük Hayatı Tehdit Ediyor
Ülkede neredeyse her beş kişiden birinin reflü hastalığına yakalandığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yücel Polat, yemek nedeniyle gün boyu...

Ülkede neredeyse her beş kişiden birinin reflü hastalığına yakalandığını belirten Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yücel Polat, yemek nedeniyle gün boyu yaşanan huzursuzluğun doğru tedavi ve uygulamalarla ortadan kaldırılmasının mümkün olduğunu kaydetti.

Medilife Beylikdüzü Hastanesi Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yücel Polat, reflü ve laparoskopik reflü ameliyatıyla bilgiler verdi.

Ülkede reflü tanı ve tedavisinde zaman zaman yanlışlar yapıldığını kaydeden Op. Dr. Polat, "Önce çeşitli bilgi kaynaklarından bilgi ediniyoruz. Bilgiye ulaşanlar kendi kendilerine veya etraflarındakilere hemen tanı koyuyorlar. Sonraki aşamada kuruyemişçiden leblebi çekirdek ister gibi tanıdık eczaneye gidip mide ilacı isteniyor. Tedavi olamayınca yine de bir doktora soralım aşaması geliyor. Sonra birkaç doktor denemesi daha yapılıyor. Sonunda gelinen noktada ameliyatsız geçmeyecek bir neden olduğu ortaya çıktığında yemek borusu, midede hasarlar yerleşmiş oluyor" dedi.

Her reflünün ilaçla tedavi edilmediğini ifade eden Genel Cerrahi Uzmanı Op. Dr. Yücel Polat, tedavinin gecikmesinin zararı arttırarak, hayattan alınan keyfi azalttığına dikkat çekti.

Hastaların çoğunun laparoskopik reflü ameliyatları ile şikayetlerinden kurtulabileceğini dile getiren Op. Dr. Yücel, "İlaç tedavisini uygulamayanlar, ilacın yan etkilerine maruz kalanlar, tedaviye rağmen şikayetleri tekrarlayan özellikle genç hastalar, hastanın kendi tedavisel tercihi, yemek borusu dışında bedenin etkilendiği astım, öksürük, larenjit, farenjit, ses teli yarası, yemek borusunda kanser dönüşümü yapabilecek değişimlerin tespit edilmesi, PH Metre ile reflü ve şikayetlerin tekrarının tespit edilmesi, yemek borusu alt uç gevşekliği, yemek borusu ve mide fıtıkları, kanamaya neden olan reflü gibi Anatomik değişiklikler olması halinde, ameliyatla tedavi yapılmak zorunda kalınabilir. Laparoskopik reflü ameliyatları ile hastaların büyük çoğunluğu reflü şikayetlerinden kurtulabilir. Ameliyat sonrası ilaç kullanan hasta sayısı oldukça azdır. Yemek yeme alışkanlıklarının, beslenme ve stres kontrolünün sağlandığı hastalarda ilaca bile gerek kalmayabilir. Bu ameliyat şeklinde amaç, varsa mide fıtığını tamir etmek ve asitin yukarı kaçmasını engelleyen sistemi düzeltip, sağlamlaştırmaktır. Bu nedenle en sık tercih ettiğimiz yöntem laparoskopik nissen funduplikasyon yöntemidir. Laparoskopik reflü ameliyatı sonrasında hastalar bir gün hastanede yatarlar ve ameliyat sonrasındaki gün gıda alabilirler. Bu yöntemde hasta daha az ağrı çeker. Hastanede kalış süresi kısadır. Genel olarak ameliyat sonrası 1 günlük hastane süresi yeterli oluyor. Ameliyattan sonraki 4.-5. gün kişi normal hayatına devam edebiliyor. Özlediği lezzetlere ulaşmanın tarifi tabi ki inanılmaz. Hastalarımız yeniden doğmak gibi diyerek hissettiklerini bizimle paylaşıyorlar" ifadelerini kaydetti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim