• BIST 9664.29
  • Altın 2495.067
  • Dolar 32.5864
  • Euro 34.8484
  • İstanbul 16 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Reel kesim güven endeksi geriledi

Reel kesim güven endeksi, aralık ayında bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçekleşti.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), aralık ayına ilişkin İktisadi Yönelim Anketi ve Reel Kesim Güven Endeksi'ni (RKGE) açıkladı.

2013 yılı aralık ayında RKGE, bir önceki aya göre 2,4 puan azalarak 102,1 seviyesinde gerçekleşti. Endeksi oluşturan anket sorularına ait yayılma endeksleri incelendiğinde, son üç aydaki toplam sipariş miktarı, endeksi artış yönünde etkilerken, gelecek üç aydaki üretim miktarı, genel gidişat, gelecek üç aydaki ihracat sipariş miktarı, mevcut toplam sipariş miktarı, gelecek üç aydaki toplam istihdam, mevcut mamul mal stok miktarı ve sabit sermaye yatırım harcamasına ilişkin değerlendirmeler, endeksi azalış yönünde etkiledi.

Mevsimsellikten Arındırılmış Reel Kesim Güven Endeksi (RKGE-MA) ise aralık ayında bir önceki aya göre 0,6 puan azalarak 110,9 puan seviyesinde gerçekleşti.

İçinde bulunduğu sanayi dalındaki genel gidişat konusunda bir ay öncesine kıyasla daha iyimser olduğunu belirtenlerin oranı yüzde 9,9'a gerilerken, aynı kaldığını belirtenlerin oranı yüzde 78,8'e, daha kötümser olduğunu belirtenlerin oranı ise yüzde 11,3'e yükseldi.

Son üç aya yönelik değerlendirmelerde, üretim hacmi ve toplam sipariş miktarında artış bildirenler lehine olan seyrin bir önceki aya göre güçlenerek devam ettiği görüldü.

Mevsim normallerine kıyasla yapılan değerlendirmelerde, mevcut toplam siparişlerin mevsim normallerinin altında olduğu yönündeki değerlendirmelerin bir miktar güçlendiği görüldü. Mevcut mamul mal stoklarının mevsim normallerinin üzerinde olduğu yönündeki değerlendirmelerin de bir miktar güçlendiği gözlendi.

Gelecek üç aya ilişkin ihracat ve iç piyasa sipariş miktarlarında azalış bekleyenlerin son dönemde artması sonucunda, üretim hacmine ilişkin artış beklentilerinin azalış bekleyenler lehine döndüğü görüldü. Gelecek üç aydaki istihdama ilişkin artış beklentilerinin zayıflayarak devam ettiği, gelecek on iki aya ilişkin sabit sermaye yatırım harcamalarındaki artış yönlü beklentilerin ise bir önceki ay seviyelerinde sürdüğü gözlendi.

Ortalama birim maliyetlerde, son üç ayda artış olduğunu bildirenler lehine olan seyrin zayıflayarak, gelecek üç ayda artış olacağını bekleyenler lehine olan seyrin ise güçlenerek sürdüğü görüldü. Gelecek üç aydaki satış fiyatı artış beklentilerinin bir miktar güçlendiği gözlendi. Gelecek on iki aylık dönem sonu itibarıyla yıllık ÜFE beklentisi ise bir önceki aya kıyasla 0,1 puan azalarak yüzde 7,3 oldu.

www.istanbulhaber.com

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim