• BIST 9722.83
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 25 °C
  • Ankara 30 °C
  • İzmir 26 °C

'RedHack davası' başladı

Reyhanlı'daki saldırılara dair gizli belgeleri RedHack grubuna sızdırdığı iddiasıyla tutuklanan askerin yargılanmasına Samsun'da başlandı.
Geçen mayıs ayında Hatay'ın Reyhanlı ilçesindeki bombalı saldırılara ilişkin istihbarat belgelerini, RedHack grubuna verdiği iddiasıyla tutuklanan asker Utku Kalı'nın yargılanmasına Samsun 3. Ağır Ceza Mahkemesi'nde başlandı.
 
Hakkında "TCK'nın 327. maddesi gereğince 3 ile 8 yıl" ve "TCK'nın 329. maddesi gereğince 5 ile 10 yıl" arasında hapis cezası istemiyle dava açılan ve GATA Askeri Hastanesinde tedavi gören Kalı'nın katılmadığı duruşmada müdafi olarak avukatları ablası Ceren Kalı, amcası İbrahim Kalı, Şerif Özgür Urfa ve Selin Yılmaz hazır bulundu.
 
RedHack REDDETTİ 
 
Bir televizyon kanalında canlı yayına katılan ve grup adına açıklamalarda bulunan RedHack sözcüsü, belgeleri kendilerine sızdırmakla suçlanan Kalı'nın kendileriyle ilgisi olmadığını açıklamıştı. RedHack sözcüsü, "Utku Kalı'nın bizimle alakası yoktur, olsaydı o gözaltındayken ona neler olduğunu nereden biliyorduk" diye konuşmuştu.
 
Duruşmayı CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, CHP Tunceli Milletvekili Hüseyin Aygün, CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner, sanığın babası Mahmut Kalı, annesi Gönül Çeçen ve ailesi ile yakınları izledi.
 
Sanık Kalı'nın avukatlarından Şerif Özgür Urfa, iddianamenin yetkisiz ve görevsiz savcı tarafından hazırlandığını belirterek, müvekkilinin tahliyesini talep etti.
 
Sanığın ablası avukat Ceren Kalı da müvekkilinin kaçma ve delilleri karartma gibi bir eyleminin söz konusu olmayacağını savunarak, "Müvekkilim 148 gündür tutukludur. Yattığı hastane ise sağlık koşullarına elverişli değildir. Müvekkilim ayrıca tutuklandıktan sonra ciddi işkenceye maruz kalmıştır. Kendisi intihar etme aşamasına gelmiştir. Bu nedenle tutuksuz yargılanmasını talep ediyorum" dedi.
 
Avukat Selin Yılmaz ise tanık olarak istenen kişilerin bu duruşmada değil sanığın hazır edildiği duruşmada dinlenmesini talep ederek, sanığın tahliyesini istedi.
 
Savunmaların ardından mahkeme heyeti, sanığın tutukluluk halinin devamına karar vererek duruşmayı erteledi.
 
Duruşma sonrası açıklamalar Duruşma sonrasında Samsun Adliyesi önünde açıklama yapan CHP Genel Başkan Yardımcısı ve Parti Sözcüsü Haluk Koç, yargılama aşamasının yaşandığına ve mahkemenin devam ettiğine dikkati çekerek, şunları söyledi: "Baktığınız zaman Reyhanlı ile ilgili esas yargılanması gerekenler, Türkiye'yi bu bataklığa sürükleyenler ve burda siyaseten sorumluluğu olanlardır. Bunu açıklıkla ifade ediyoruz. Çünkü orada patlamaya sebep olan araçların Türkiye'ye girmesi, Türkiye içerisinde Ankara'da, Konya'da dolaşması ve ondan sonra patlamanın olacağı saaate kadar takip edilmesi ve patlamanın önlenmemesi birtakım soru işaretleri yaratıyor. Esas yargılanması gereken budur."
 
CHP Denizli Milletvekili İlhan Cihaner ise Utku Kalı'nın ciddi sağlık sorunlarının olduğunu ileri sürerek, "Buraya getirilmemesi sistemin kendi sorumluluğunda olduğu halde, bunun bir tutuklama nedeni olarak kayda geçirilmesi, aklın alacağı bir şey değil. Yani getirmiyorsunuz, getirmediğiniz için de 'tutukluyoruz sizi' gibi bir gerekçe sunuldu" diye konuştu.
 
Avukat Ceren Kalı da resmi yazışmaların tamamlanmadığı söylenerek, Utku Kalı hakkındaki tahliye taleplerinin reddedildiğini dile getirdi.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim