• BIST 9463.25
  • Altın 2494.948
  • Dolar 32.5951
  • Euro 34.7855
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Rasmussen: İttifakı yeniledik

Rasmussen: İttifakı yeniledik
Rasmussen, beş yıllık görev süresi boyunca ittifakta reform yaptıklarını ve NATO bünyesindeki yapıları düzene soktuklarını söyledi.

Görev süresi 1 Ekim'de dolacak 61 yaşındaki Rasmussen, Associated Press (AP) ajansıyla yaptığı veda söyleşisinde, ABD, Kanada ve Avrupalı müttefiklerin yeniden Rusya'ya karşı meydan okuduğu bir sürece girildiği beş yıllık dönem hakkında değerlendirmelerde bulundu.

Rasmussen, Batılı ülkelerin güvenliğine yönelik tehditler konusunda, "Topraklarımıza karşı konvansiyonel bir tehdit, Ukrayna'da şahit olduğumuz gibi karma bir savaş ya da Irak'ta gördüğümüz terörizm, siber saldırılar veya füze saldırıları olsun hepsinin üzerine gitmeye hazırlıklı olmalıyız" dedi.

Anders Fogh Rasmussen, Ukrayna'daki karma savaş tanımını, "Rusya'nın konvansiyonel askeri operasyonları, enformasyon ve dezenformasyon kampanyalarının sofistike bir karışımı" sözleriyle açarak, "Tüm bunlar günümüz güvenlik ortamının parçası ve NATO, tüm bu tehditlere karşı toplumlarımızı ve halklarımızı korumaya hazır olmalıdır" yorumunu yaptı.

Geriye dönüp baktığında pişman olduğu hiçbir şeyin bulunmadığını ifade eden Rasmussen, "İttifakımızı yeniledik, yapılarını düzene soktuk, genel olarak genel sekreterliğim döneminde yağları erittiğimizi, kasları inşa ettiğimizi söylemek doğru olur. Umarım ve inanıyorum ki bu yıllarca hatırlanacak" diye konuştu.

NATO, Afganistan tarihinde en uzun ve kapsamlı askeri operasyonunu yürütmeyi sürdürürken ve Libya'da Muammer Kaddafi'yi deviren isyancı milislere havadan koruma sağladığında görevde olan Rasmussen, çatışma ve ardından gelen kaos ortamından çıkardığı önemli dersin, baskıcı bir rejim devrildiğinde, arzulanan ve istikrarlı bir sonuç şansını artırmak için uluslararası toplumun daha hızlı harekete geçmesi gerektiği olduğunu bildirdi. NATO'nun 12. genel sekreteri ve eski Danimarka Başbakanı Rasmussen'in yerine 1 Ekim'de eski Norveç Başbakanı Jens Stoltenberg geçecek.

 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim