• BIST 9548.09
  • Altın 2499.945
  • Dolar 32.4881
  • Euro 34.5791
  • İstanbul 22 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Ramazanda ''Yedi Uyurlar''a ziyaretçi akını

Ramazanda ''Yedi Uyurlar''a ziyaretçi akını
Mersin'in Tarsus ilçesindeki Eshab-ı Kehf Mağarası, ramazanda vatandaşların ziyaret ettiği merkezler arasında yer alıyor.

Tarsus ilçesinde "Yedi Uyurlar Mağarası" olarak da bilinen Eshab-ı Kehf Mağarası, ramazan dolayısıyla çok sayıda ziyaretçiyi ağırlıyor.

Hristiyan ve Müslümanlar tarafından kutsal kabul edilen, Kur'an-ı Kerim'in Kehf Suresi'nde de bahsi geçen Eshab-ı Kehf Mağarası, diğer semavi dinlerin kitaplarında da yer alıyor.

Milattan sonra 2. yüzyıl başlarında dönemin hükümdarı Dakyanus'un zulmünden kaçan Yemliha, Mekselina, Mislina, Mernuş, Dekarnuş, Sazenuş ve Kafetaltayuş ile köpekleri Kıtmir'in bu mağaraya sığındığı, burada 309 yıl uyuduğu rivayet ediliyor.

Mağaranın, dünyanın çeşitli yerlerinde, Türkiye'de ise Mersin'in Tarsus ilçesi dışında, Kahramanmaraş'ın Afşin ilçesi ile İzmir Efes'te olduğu da öne sürülüyor.

Tarsus'taki mağaranın, rivayet edilen yer olduğuna inanan kişiler burayı ziyaret ediyor. Ziyaretler, özellikle ramazanda artıyor. Eshab-ı Kehf Mağarası, yaz aylarının sıcak dönemi yaşanmasına rağmen ziyaretçilerin vazgeçilmez mekanlarından olmaya devam ediyor.

Mağara yanındaki Eshab-ı Kehf Camisi müezzini Şaban Ulusoy, Tarsus ilçesindeki mağaranın, Kur'an-ı Kerim'de ismi geçen Allah dostlarının mekanı olduğunu söyledi.

Her dönem yoğun ziyaretçinin geldiği mağaranın ramazanda da ilgi gördüğünü dile getiren Ulusoy, mağarayı gezenlerin buranın maneviyatından etkilendiğini ve dua ettiğini belirtti.

Ziyaretçileri, türbe, mezar ve kutsal kabul edilen yerlerdeki hurafe davranışlardan kaçınmaları konusunda uyaran Ulusoy, sadece dua edip her şeyi Allah'tan beklemek gerektiğini söyledi.

Mağaraya gelen bazı kişilerin, dua şekliyle farkında olmadan "şirk koşma" günahını işlediğini öne süren Ulusoy, şöyle devam etti:

"Ziyarete gelenlerin Eshab-ı Kehf'in buraya neden geldiğine bakması gerekir. Onlar, Allah'a sığınmak için buraya gelmişler ancak bazı kişiler tersini yapıyor. Duayı bırakıyor, Allah'a sığınmayı bırakıyor, taşlardan, sulardan, ağaçlardan ve bezlerden medet bekliyor. Bu da 'şirk' oluyor. Yani büyük günahlardan oluyor. Bu konuların hassasiyeti nedeniyle mağaranın bazı yerlerine yazı astık. Ayrıca ziyarete gelenlere, Eshab-ı Kehf'in neler yaptığını, nasıl dua ettiğini anlatıyoruz. Dileğimiz, insanların onlar için dua etmeleri ve onların yaptığı gibi ibadet etmeye çalışmalarıdır."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim