• BIST 9068.98
  • Altın 2324.567
  • Dolar 32.3719
  • Euro 34.9559
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 19 °C

Ramazan'da kilo vermek mümkün mü

Ramazan'da kilo vermek mümkün mü
Bu hafta sonundan itibaren zorlu bir ayda oruç tutacaklar sıcakların etkisiyle kilo verebilecek mi?

28 Haziran Cumartesi günü başlayacak olan Ramazan ayı, sıcak havalar nedeniyle, oruç tutarken çok daha dikkatli olmayı gerektiriyor. Özellikle sıcak hava ile baş gösteren, vücutta su kaybı ve sahur ile iftar saatleri arasının uzun olması da dikkatli olunmazsa, sağlık açısından çok ciddi sorunlara yol açabilir.

RAMAZAN’DA NELERİ YANLIŞ YAPIYORUZ?

Oluşabilecek bu problemlerin önlenmesinde dikkat edilmesi gereken temel nokta ise beslenme. Sahurda nelerin yenilmesi gerektiği, gün içinde yapılması gerekenler, nihayetinde iftarda nasıl beslenmemiz gerektiği, sağlık açısından en çok merak edilen konular arasında yer alıyor.

Ramazan ayında bir başka ilgi noktası da kilo alıp vermek. İnsanların, Ramazan ayının getirdiği istekle, bir anda kendileri için doğru olmayacak diyet ve beslenme programlarına girmesi, toplumu da yanlış yönlendirebiliyor.
Peki, her yönüyle sağlığın ön planda olması gereken yaz günlerinde, Ramazan ayını da göz önünde bulundurarak, beslenmemize hangi açılardan dikkat etmeliyiz? Doğru yaptıklarımız neler,  yanlışlarımız neler? Sağlıklı bir yaz ve Ramazan ayı geçirmek için neler yapmalı, neler yapmamalıyız? Oruç tutarak kilo verilebilir mi?

Diyetisyen Rabia Yıldız, akıllardaki bu soruları AjansHaber’e yanıtladı:


Ramazan ayının, oruç tutmakla birlikte getirdiği beslenme değişikliklerine vurgu yapan Yıldız, bu değişikliklerle ilgili olarak “Oruç tutan kişiler, günlük beslenme şekli ve öğün sayısını değiştiriyor. Üç ana öğün olan düzen, iki öğüne indiriliyor ve bu süreçte özellikle tatlılar, kırmızı et, pilav, ekmek gibi besinlerin tüketimi artıyor.” dedi.

“BİREYLERİN İHTİYAÇLARI DEĞİŞMİYOR”

Oruç tutarken sağlıklı ve dengeli beslenmenin öneminin altını çizen Yıldız, “Bu ayda bireylerin cinsiyet, yaş ve fiziklerine göre, günlük almaları gereken protein, enerji, yağ, vitamin ve mineral oranları değişmiyor. Bu süre zarfında, sağlığın korunması açısından yeterli ve dengeli beslenmenin gerekli olduğu unutulmamalıdır.” şeklinde konuştu.

“SAHURDA SADECE SU İÇMEK UYGUN DEĞİL”

Dengeli ve yeterli beslenmek için Ramazan ayında, sahur öğününün atlanmamasını vurgulayan Yıldız, “Sahurda sadece su içerek niyetlenmek veya yatmadan önce yemenin uygun olmadığı unutulmamalı, çünkü bu beslenme tarzı, açlığın süresini artırıyor. Bu da kan şekerinin, daha erken saatlerde düşmesine ve buna bağlı olarak daha verimsiz bir gün geçirilmesine neden oluyor.” diye konuştu.
 
“EN BÜYÜK HATALARDAN BİRİSİ DE…”

Ramazan’ın, yemek kültürü açısından zenginliğine değinen diyetisyen Yıldız, “İftar sofralarındaki çeşitlilik fazladır. Sofralarda, bir insana yetecek yemeğin iki üç katı bulunuyor. Kan şekerinin çok düşük olması da kısa sürede çok besin tüketme ihtiyacına neden oluyor. Bu en büyük hatalardan birisi.” dedi.

BAYRAM SABAHINDA YEDİĞİMİZ YUMURTA BİLE KİLO ALDIRACAK”

Ramazan ayında, ortalama 17-18 saatlik bir zaman dilimi içerisinde, metabolizmamız yavaşladığı ve dinlenmeye geçtiği için, geri kalan 7-8 saatlik dilimde vücudun metabolizma hızının arttığını belirten Yıldız, bunun sonucu olarak, “Bir ay boyunca yemek yemediğimiz için de bayramla birlikte, yediğimiz her hangi bir besin bize kilo aldırmaya başlayacak. Çok az yiyecek bir konumda da olamayacağız. Bu maksimum bir ay süreceği için, bayram sabahında yediğimiz bir yumurta dahi bize kilo aldıracak. Yani sadece baklavayı kastetmiyorum. Ramazan’da verilen kilonun, çok fazla değerli olmadığını düşünüyorum. Kaliteli bir kilo olmadığını, yağdan değil de, su ve kas kaybından olacağını düşünüyorum. O yüzden hedefimiz, Ramazan ayında çok fazla kilo almamak olmalı. Yani kilo korumayı hedeflemek.” tavsiyelerinde bulundu.

RAMAZAN’DA NASIL KİLO VEREBİLİRİZ?

Diyetisyen Rabia Yıldız, kilo vermek için spor yapmanın önemine işaret ederek şunları söyledi:

Çok acil kilo vermek isteyen ama oruç da tutmak isteyen danışanlarımız olabiliyor. Onlarda da özellikle beslenme ile kilo korumayı ama ekstra spor yaparak, yürüyüş yaparak kilo vermeyi hedeflediğimiz danışanlarımız da yok değil. Düzenli olarak, özellikle yarım saat olmak üzere, orta tempolu, yemekten sonra önerdiğimiz bir yürüyüş tarzı var. Ancak bu şekilde kilo vermeyi hedefleyebiliriz. Bu da bizim uygun gördüğümüz, haftada bir kilo verme şeklinde olmuyor da, ayda ortalama 1-2 kilo şeklinde hedef koyuyoruz.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim