• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 21 °C

Rahat Hamilelik Geçirmenin Püf Noktaları

Rahat Hamilelik Geçirmenin Püf Noktaları
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mine İnan, anne adaylarının hamilelik kararından 3 ay önce bir hekime başvurması...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mine İnan, anne adaylarının hamilelik kararından 3 ay önce bir hekime başvurması gerektiğini söyledi.

Anne adaylarının rahat bir şekilde hamilelik geçirmelerinin yollarını anlatan Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı Dr. Mine İnan, hamilelik sürecinde vücutta birçok değişiklik meydana geldiğini belirtti. Hamilelik öncesinde detaylı muayene ve tetkiklerin anne adayları için avantaj sağladığını ifade eden İnan, "Anne adayının diyabet ya da tansiyon gibi rahatsızlıkları araştırılıp eğer sorun var ise adaya tedavi başlatılmaktadır. Hamilelik sürecinde bebeğin ve anne adayının hayatını tehlikeye düşürecek her türlü sorun için önlem alınması gerekmektedir. Anne adayının vücut kitle indeksi hamilelik için önemlidir. Vücut kitle indeksinin normalin altında ya da üstünde olması anne ve bebek sağlığını olumsuz etkileyebilir. Bu nedenle anne adaylarının hamilelik öncesinde ideal kilosuna kavuşması gerekmektedir. Bunun için de dengeli beslenerek mineral, vitamin ve protein depolarını doldurması sağlıklı hamileliğin başında gelmektedir. Hamilelik sırasında, anne adaylarının vücut kitle indeksinize göre kilo alması gerekir; anne adayı zayıf ise 12-14 kilo, kilolu ise 4-7 kilo alması uygun görülür" dedi.

"HAMİLELİK SÜRECİNDE TANSİYONA DİKKAT EDİLMELİDİR"

Tansiyon hastalığı bulunmayan anne adaylarında hamileliğin 20'inci haftasından sonra hipertansiyonun gelişebildiğine dikkat çeken İnan, konuyla ilgili konuşmasının devamında şunları söyledi:

"Bebek ve anne hayatı tehlikeye girebileceğinden, hamilelik sürecinde şiddetli baş ağrısı, kısa sürede hızlı kilo alımı, gözlerde uçuşma gibi durumlar söz konusu ise hemen doktora başvurulmalıdır. Hamilelik sırasında geçirilen kızamıkçık, toksoplazmozis ile suçiçeği gibi enfeksiyonlar, bebekte enfeksiyonlara ve anomalilere yol açabilir, eğer anne adayının kızamıkçığa karşı bağışıklığı yoksa aşılanması gerekmektedir. Grip aşısının zamanında yapılması da hamilelik sırasında anne adayının korunması açısından önemlidir. Bunların yanı sıra, idrar yolu enfeksiyonları da kısa sürede böbrekleri etkileyerek böbrek enfeksiyonlarına neden olabilmektedir. İdrar tetkikinde bakteri gözlenmişse, kültürde üreme varsa, idrar yaparken yanma söz konusu ise anne adayı doktora başvurulmalıdır. Diyabet, düşüğe, bebekte doğumsal anomaliye ve erken doğuma yol açabilmektedir. Hamilelikte gelişebilecek diyabet için; dengeli beslenilmeli, kilo alınımına dikkat edilmeli ve doktorun önerisi doğrultusunda tarama amaçlı şeker yükleme testi yaptırılmalıdır. Sigara içmek hamilelikte erken doğum riskine ve bebekte büyüme kısıtlamasına neden olabilir. Ayrıca bebeğin gelişiminin kısıtlandığı ve beyin gelişimine negatif etki oluşturan durumlar ortaya çıkabiliyor. Bu nedenle hamile kalmadan önce sigara ve alkol alışkanlığına son verilmelidir."

"HAMİLELİK SÜRESİNDE KULLANILAN İLAÇLARA DİKKAT EDİLMELİDİR"

Anne adaylarını ilaç kullanımı konusunda da uyaran Dr. Mine İnan, "Hamilelikte kullanılmasının güvenli olduğu henüz ispat edilmemiş pek çok ilaç mevcuttur. Size masum gibi görülen birçok ilaç bebekte anormalliklere neden olabilir. Dolayısıyla beklediğiniz adet tarihi gelmesine rağmen adet görmediyse kullanılacak her ilaç mutlaka doktora danışılmalıdır. Hamilelik sırasında kan pıhtılaşmasına yatkınlık artmaktadır. Bacaklarda tek taraflı şişlik, ısı artışı, kızarıklık veya ağrı varsa, emboliye neden olabilecek durum söz konusu olabilir. Sağlıklı hamilelik için uzun süre ayakta kalınmamalı, günlük egzersizler uygulanmalı ve sıvı alınımına dikkat edilmelidir. Varis mevcut ise varsa, varis çorabı giyilmelidir. Uzun sureli yolculuklardan kaçınılmalıdır" diye belirtti.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim