• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Rahat Bir Yolculuk İçin Bilinçli Beslenin!

Rahat Bir Yolculuk İçin Bilinçli Beslenin!
Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, rahat bir yolculuk için bilinçli beslenme uyarısında bulundu.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, rahat bir yolculuk için bilinçli beslenme uyarısında bulundu.

Tutar, "Hepimiz en büyük temennisidir; rahat bir yolculuk geçirmek. Bazen her şey istenildiği gibi gitmez ve yolculuk işkenceye dönebilir. Peki, bunu engellemenin en kesin çözümünün, yola çıkmadan önce ve yol anında iyi bir beslenmeden geçtiğini biliyor musunuz?" dedi.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar, konuyla ilgili olarak yaptığı açıklamada, "Yola çıkmadan önce telaş içinde valiz hazırlığı veya ani işiniz çıkması sonucu hemen yola çıkmak zorunda olmanız nedeni ile beslenme hep geri plana atılır veya unutulur. Genelde evde yapılan atıştırmalar ile veya otogarda alınan sağlıksız besinler hızlıca tüketilir ve yola çıkılır. Bu yapılan hatalar nedeni ile yol anında mide krampları, barsak rahatsızlıkları veya yol ishali denilen ve birçok yolcuda görülen rahatsızlıklar oluşur. Bunları önlemek, valizinizi hazırlamaktan bile kısa sürede ve kolaydır. Belki bu yazıyı okumadan önce sizde atıştırıp yola çıktınız ama önünüzde bir mola şansınız var; eğer o şansınızı da kaybettiyseniz, bundan sonraki her yolculukta yapmanız gereken ve size umduğunuzdan bile rahat bir yolculuk yaşatacak olan beslenme önerilerine dikkat edin ve farkı hissedin, çünkü rahat bir yolculuk geçirmek sizinde hakkınız" diye konuştu.

Uzman Diyetisyen Serkan Tutar yola çıkmadan önce yapılması gerekenler konusunda şunları söyledi; "Evden çıkmadan önce, Kurubaklagil gurubundan olan besinleri ( kurufasulye, nohut vb.) tüketmekten kaçınmalısınız. Yumurta, yola çıkmadan iki-üç saat önce haşlanmış olarak tüketilmesi kısa zamanda acıkmayı önlemede yardımcı olabilir. Yola çıkmadan hemen önce veya yolda tüketilmesinin kokusu açısından problem yaratabileceği unutulmamalıdır. Yol anında rahatlıkla tüketebileceğiniz besinler, evde hazırlayacağınız besinlerdir. Bir peynirli, domatesli sandviç yol anında güvenle tüketebileceğiniz besinlerdir. Eğer zamanınız yok ise güvenebileceğiniz bir yerden kendinize bu şekilde bir sandviç hazırlatabilirsiniz. Yol öncesi süt tüketimi bazı bireyler için sakıncalı olmaktadır. Çünkü süt gaz yapıcı olması nedeni ile barsaklarda rahatsızlık meydana gelmektedir. Bu da yol anında mide bulanmalarına neden olabilmektedir. Süt tüketmeyi çok istiyorsanız yolculuk sonrasını bekleyin. Evinizde, yola çıkmadan önce meyve tüketmeniz, sizi yol boyunca rahatlatacaktır. Meyve tüketimini yanınıza bir meyve alarak yol anında da devam ettirebilirsiniz. Yola çıkmadan önce son tükettiğiniz besin çok önemlidir, bu sebeple iyi tercih yapmalısınız. Şekerli besinler yerine daha çok tuzlu besinleri tercih etmelisiniz. Çok yağlı besinleri (kızartma gibi) tüketmekten kesinlikle kaçınmalısınız, çünkü bu tür besinler mide bulantılarına ve kusmalara neden olabilmektedir.

MOLADA ZAMANINDA YAPMANIZ GEREKENLER…

Molada ilk dikkat edilmesi gereken nokta, potansiyel riskli besinler diye adlandırdığımız et, tavuk gibi besinleri tüketmemelisiniz. Çünkü genel olarak bu tür yerler müşterilerini bir kez görmesi nedeni ile hijyene fazla dikkat etmemektedir. Bu durumda, besin zehirlenmeleri gerçekleşebilir ve yolculuk sizin için çekilmez bir hal alır.

Mola anında seçtiğiniz her besine fazlası ile dikkat etmeniz gerekmektedir. Özellikle kapalı olan ve son kullanma tarihi geçmemiş besinleri tüketmeniz gerekmektedir. Açıkta olan ayranları tüketmek yerine, kapalı olanları tercih edin. Potansiyel riskli bir besin olan ayran eğer gereken özen gösterilmeden hazırlanmış ise besin zehirlenmelerine bile neden olabilmektedir.

Molada aldığınız besinler tercihen tuzlu olmalıdır. Şekerli besinleri (lokum, pişmaniye)o an tüketmek hoşunuza gidebilir ama daha sonra size rahatsızlık verebilir. Tuzlu besinler ise midenizin ve barsaklarınızın rahatsız olmasını engeller ve sizin daha rahat bir yolculuk yapmanızı sağlar.

Paket halinde satılan cipsler zaman geçtikçe size rahatsızlık verecektir.

Yolculuk anında kola, gazoz gibi asitli içecekler yerine su ve kapalı kutuda satılan ayranları tercih etmek gerekmektedir.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim