• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 22 °C

Radiohead’in çizgi hikâye oldu

Radiohead’in çizgi hikâye oldu
Efsane müzik grubu Radiohead’in son albüm A Moon Shaped Pool'a taşıyan süreci yenilikçi bir çizgi hikayeyle redbull.com’da yayınlandı.

1-Downsiew Park kazası // 16 Haziran 2012

Radiohead, King Of Limbs albümünün uzun soluklu turnesinin sonlarındadır. Toronto’da Downsiew Park’ta grubun Kuzey Amerika turnesinin son ayağı için tüm hazırlıklar tamamlanmışken, kapıların açılmasına bir saat kala sahnenin üst kısmı çöküyor ve grubun davul teknisyeni sahnede ölüyor. Thom Yorke sonrasında söz konusu Avrupa turnesini tamamlamanın, kariyeri boyunca yaptığı en zorlayıcı şey olduğunu dile getiriyor. Organizasyonu yapan LiveNation sonraki yıllarda büyük bir para cezasına çarptırılıyor.

unnamed-1-004.jpg

2-Turne sonrası

Grubu zihinsel ve fiziksel olarak epey zorlamış bu turnenin ardından grup üyeleri çeşitli yan projeleriyle ilgilenmeye başlıyor. Thom Yorke, Nigel Godrich ve Fleaeşliğinde Atoms For Peace’le ilk albümünü yayınlayıp bir turne yaptıktan sonra,Torrent üzerinden yayınladığı solo albümüyle karşımıza çıkıyor. Davulcu Phil Selway de 2014 yılında ikinci solo albümünü servis ediyor. Paul Thomas Andersonfilmlerine müzikleriyle eşlik eden Jonny Greenwood da usta yönetmenle ilginç bir proje olan Junun’a imza atıyor.

3-James Bond- Spectre

Her James Bond filminde olduğu gibi serinin son filmi Spectre’nin de tema müziğini kimin yapacağı büyük merak konusudur... 2015 yılının başlarında Radiohead’in söz konusu filmin müziğini bestelediğine dair söylentiler dolaşmaya başlıyor. Fakat sonrasında filmin resmi parçası olarak Sam Smith’in bir şarkısı yayınlanır. Radiohead sonrasında şarkıyı dijital platformlardan yayınlıyor. Bununla ilgili Jonny Greenwood şu yorumu yapıyor:

"Yaptığımzı şarkı bu film için fazla karanlıktı. Bizi reddettikleri zaman bunu anlayışla karşıladık. Ve şarkının artık bize ait olmasına sevindik."

unnamed-2-005.jpg

4-Cadıyı Yak //30 Nisan 2016

Yeni Radiohead albümüyle ilgili gizemli bekleyiş sürüyor. Grup, İngiltere’de yaşayan ve daha önce kendi web sitelerinden alışveriş yapmış olan hayranlarına üzerindeBURN THE WITCH (Cadıyı yak) yazan birer el ilanı gönderiyor. Bunun albümden yayınlanacak ilk single’ın ya da albümün ismi olduğu tahmin ediliyor. Burn The Witch, Radiohead’in yaklaşık on sene önce kaydedip yayınlamadığı bir şarkının ismi olarak biliniyor.

5-Radiohead buhar oldu // 1 Mayıs 2016

Söz konusu el ilanlarıyla gizemli bir bekleyişi başlatan İngiliz grup, çok konuşulan hamlesini de 1 Mayıs gününde yapıyor. Tüm sosyal medya hesaplarından kelimenin tam anlamıyla yok olan ve her şeyi silen grup, yeni albümü öncesinde adeta kendini yeniden doğuruyor.

unnamed-3-002.jpg

6- Sansasyonel klipler // 3 - 6 Mayıs 2016

Radiohead’in bu gizemli hamlelerinin ardından, büyük bir şeyin yolda olduğu aşikar. Nitekim grup 3 Mayıs’ta Burn The Witch ve üç gün sonrasında da Daydreaming için çekilen klipleri yayınlıyor. 2003 yılında Radiohead’in There There klibini de çeken animasyon sanatçısı Chris Hopewell’in imzasını taşıyan Burn The Witch, stop motion tekniğiyle hazırlanmış ve günümüzün haber kaynaklarına eleştirel bir yaklaşım getiren etkileyici bir klip. Paul Thomas Anderson’ın çektiği Daydreaming klibi ise Thom Yorke’u çeşitli ruh hallerinde ve çeşitli mekanlarda gördüğümüz bir çalışma. Özellikle Daydreaming klibi, grubun hayranlarının çeşitli analizlerle ortaya çıkardığı ilginç göndermeler ve detaylarla, yılın en çok konuşulan kliplerinden biri oluyor.

7- Albüm

Dokuzuncu Radiohead albümü A Moon Shaped Pool, 8 Mayıs’ta dijital olarak yayınlanır. Özellikle grubun geçmişinden çeşitli demo ve konser kayıtlarıyla bilinen parçaların yeni formlarıyla yer alması dikkat çekiyor. 17 Haziran’da da XL Recordings aracılığıyla fiziksel baskı geliyor.

unnamed-4-001.jpg

8-Live From A Moon Shaped Pool

Albümün çıkışı şerefine dünyanın dört bir yanından plak dükkanlarında bir etkinlik düzenleniyor. Grubun seçtiği parçalardan oluşan bir şarkı listesi ve mayıs ayında Londra’da gerçekleşen bir Radiohead konserinin kaydının dinlenildiği etkinlik, maalesef akıllarda The Velvet Indieground’da yaşanan talihsiz olaylarla yer ediyor.

9-Turne

Albümün ardından yola koyulan Radiohead, aralarında Red Bull TV'den canlı olarak yayınlanan Primavera Sound ve Lollapalooza gibi büyük festivallerin de yer aldığı dünya turnesine çıkıyor. Radiohead’in yıllardır konserlerinde yer vermediği Creep, Let Down ve Karma Police gibi klasik şarkıları da turne de on yılı aşkın aranın ardından ilk kez çalınıyor.

unnamed-5-001.jpg

10- Sonbahar

İngiliz grubun A Moon Shaped Pool’un ardından hem yeni parçalar hem nostaljik anlarla bezeli konserleri önümüzdeki haftalarda da devam edecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim