• BIST 9075.66
  • Altın 2300.653
  • Dolar 32.3186
  • Euro 35.0795
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

PYD'nin Rusya Temsilcisi: Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız

PYD'nin Rusya Temsilcisi: Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız
PYD'nin Rusya Temsilcisi Abdusalam Ali, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını söyledi.

PYD'nin Rusya Temsilcisi Abdusalam Ali, Suriye'nin toprak bütünlüğünden yana olduklarını söyledi. Rusya'nın başkenti Moskova'da dün "Batı Kürdistan" ismiyle Suriye Kürtleri temsilciği açılmıştı. Cihan Haber Ajansı'na(Cihan) açıklamalarda bulunan Abdusalam Ali, Kürtlerin Esed rejimiyle işbirliği yaptığı şeklindeki söylentilerin gerçeği yansıtmadığını iddia etti. Tüm tarafların ateşkes ilan etmesini istediklerini belirten Ali, Cenvere'deki Suriye görüşmelerinde PYD'nin temsil edilmesi gerektiğini savundu.

SURİYE'NİN PARÇALANMASINI İSTEMİYORUZ

Savaşın beş yıldan beri devam ettiği Suriye'de halkın bundan çok zarar gördüğünü belirten Ali, "Suriye krizinin Cenvere'de hızlı bir şekilde çözülmesini umuyoruz. İlk günden itibaren biz, ateşkesten yanayız. PYD'nin duruşu, sorunun barışçıl yollarla çözülmesi. Ancak, bu bize bağlı bir şey değil. Biz isteriz ki kan dursun. Ancak Suriye'de bir çok bölgesel güç etkin. Tüm bu tarafların bir araya gelerek anlaşması zor görünüyor. Ben açıkçası tünelin sonunda ışık göremiyorum." diye konuştu.

Suriye'nin dağılmadan savaştan çıkmasını istediğini de belirten PYD Rusya Temsilcisi, diktatörsüz, çok partili bir Suriye istediklerini söyledi. Ali, "Biz Suriye'nin tek parça halinde kalmasını istiyoruz. Bize inanmayabilirsiniz, ama bu böyle. Fakat 5 yıl önceki Suriye'yi değil, Baas rejimindeki Suriye'yi de değil, tüm halkların temsil edildiği yeni anayasa, yeni Suriye istiyoruz. Kürtlerin, Arapların, Süryanilerin ve Türkmenlerin kendilerini birinci sınıf vatandaş hissettiği parçalanmamış bir Suriye istiyoruz" dedi.

SURİYE YÖNETİMİ İLE İLİŞKİMİZ YOK

Suriye Kürtlerinin tek taraflı ilan ettikleri kantonlara Suriye ordusunun henüz ulaşmadığını da belirten Ali, "Bize ulaştıklarında nelerin yaşayacağını bilmiyoruz. Bizi Suriye yönetimiyle işbirliği yaptığımızı ve bundan dolayı suçlayanlar var. Ama, kesinlikle böyle bir şey yok. Biz kimseye saldırmıyoruz. Sadece toprağımızı koruyoruz. Bize dostluk ile gelenlerle biz dost oluruz, ancak savaşla gelenlere karşı savaşırız."

KÜRTLER OLMADAN CENEVRE ANLAŞMALARI OLMAZ

Cenevre görüşmelerinde Suriye Kürtlerinin mutlaka temsil edilmesi gerektiğini ifade eden Ali, "Kürtler Suriye'nin yüzde 15'ini oluşturuyor. Suriye'nin geleceğiyle ilgili kararlarda Kürtler de etkin rol almalı. Bunu Rusya da savunuyor ve açık açık söylüyor. Cenevre'de Kürtlerin temsil edildiğini bize söylüyorlar. Ancak biz gerçekçi olmalıyız onlara saygı duyuyoruz, fakat onlar Kürtleri tam olarak temsil etmiyor. Kürtler sözde değil, reel olarak temsil edilmeli." şeklinde konuştu.

RUSYA İLE TÜRKİYE'NİN ARASININ BOZULMASINI İSTEMEZDİK

Rusya'da 30 senden beri yaşadığını belirten Ali, "Hem Suriyelim hem de Rusya vatandaşıyım. Hem Rusyalı olarak hem Suriyeli olarak Türkiye ile ilişkilerin iyi olmasını istiyorum. Bizim partimiz de hep Türkiye ile iyi ilişkileri savundu. Biz Türkiye'ye düşmanlık beslemiyoruz. Türkiye bir komşumuz. Rusya ile Türkiye arasında, Kürtler ile Türkler arasında dostluk ilişkilerinin olmasını istiyoruz. Kavga ederek bu zamana kadar kimse bir şey kazanamadı. Yöneticimiz Salih Müslim de Türkiye'yi defalarca ziyaret etti. Onun duruşu da bu." dedi.

PYD'nin Rusya Temsilcisi: Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız

PYD'nin Rusya Temsilcisi: Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız

PYD'nin Rusya Temsilcisi: Suriye'nin toprak bütünlüğünden yanayız

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim