• BIST 9057.99
  • Altın 2291.7
  • Dolar 32.3134
  • Euro 35.1036
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

PYD ile Türkiye işbirliği yaptı iddiası

PYD ile Türkiye işbirliği yaptı iddiası
Türkiye sınırları dışındaki tek Türk toprağı olan Süleyman Şah Saygı Karakolu ve Türbesi için Suriye içine iki koldan 9 saat süren bir operasyon düzenlendi.

Tanklarla Kobani’den geçen Mehmetçik, karakoldaki emanetler ile personeli alıp, Türkiye’ye döndü. PKK ’nın Suriye kolu PYD’nin silahlı gücü olan YPG bir basın açıklaması yaparak Kobani’ye giren Türk birliklerine 5 kilometre boyunca güvenlik koridoru oluşturulduğunu ifade etti.

Aslı Aydıntaşbaş da bugün Milliyet’teki köşesinde Kobani’deki Kürt güçlerinin uluslararası dünyadaki sözcüsü İdris Nassan’ın operasyonla ilgili görüşlerine yer verdi.
Nassan: ‘Türk askeri YPG bölgesinden barışçıl bir biçimde geçti. Önceden haber verilmişti. Karar sadece ( Ankara ’da bulunan Kobani Başbakanı) Enver Müslim değil YPG’yle de temas edildi.’ dedi. Aslı Aydıntaşbaş’ın yazısından o bölüm: 

PYD: Önceden haber verilmişti

İdris Nassan, Kobani’deki Kürt güçlerinin uluslararası dünyadaki sözcüsü. Resmi makamı, “Dışişleri Bakanı Yardımcısı.” Dün, Süleyman Şah operasyonunu konuşmak için aradığımda şu bilgileri verdi:
Operasyondan önceden haberiniz oldu mu?
Türk askeri YPG bölgesinden barışçıl bir biçimde geçti. Önceden haber verilmişti. Karar sadece (Ankara’da bulunan Kobani Başbakanı) Enver Müslim değil YPG’yle de temas edildi.

Türbenin yeni yeri sizin bölgenizde mi?

Türbenin yeni yeri Eşme köyü, YPG ve YPJ kontrolündedir. Ama kendi tarihlerini koruyabilmek için geçici olarak bir yere ihtiyaçları var ama bu oranın Türk toprağı haline geldiği anlamına gelmiyor. Biz onlara tarihlerini koruyabilmeleri için yardımcı oluyoruz. Olanlar, Kobani yönetimi ve Türk makamları arasında bir anlaşma çerçevesindedir. 

IŞİD’le savaşırken Süleyman Şah’a ne kadar yaklaşmıştınız?

YPG/YPJ güçleri Kobani’yi aldıktan sonra civar köylere yöneldi. Şu anda IŞİD’le çatışmalar Süleyman Şah’a çok yaklaştı. 2 km yakınındayız. Haliyle orası bir savaş alanı haline geldi ve Türkiye oradaki askerlerini korumak zorunda. Bu yüzden tahliye ettiler. Türbeye yaklaşmış olmamız Türklerin askerlerini geri çekmelerine imkan verdi. Biz zaten başından beri insanlık adına IŞİD’le savaştığımızı söylüyoruz. Bölgede hakimiyet kurduğumuzda Türkiye aramızda bir mutabakat çerçevesinde türbedeki askerlerini çok daha rahat hareket ettirebilir. Biz sadece kendimiz için savaşmıyoruz: Kobani güvende olursa Türkiye de güvende olur. Ama resmi olarak Türk yetkililer PYD’nin “terör örgütü” olduğunu söyledi... 

Biz terörist değiliz. Başından beri türk makamlarına Türkiye’ye karşı savaşmadığımızı anlatmaya çalıştık. Bunu siyasi sebeplerle söylüyorlar. Ama koalisyon Kobani’de bizim lehimize müdahale ettikten sonra Türkiye’nin de sahadaki tavrı değişti. Ahmet Davutoğlu’nun Kobani zaferini öven ve Kürtçe öğrenmek arzusunu belirten açıklaması çok önemliydi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim