• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 18 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

PYD ile Barzani arasında gerginlik

PYD ile Barzani arasında gerginlik
Suriye'nin kuzeyinde Demokratik Birlik Partisi (PYD) ile Mesut Barzani'ye yakınlığıyla bilinen Suriye Kürdistan Demokrat Partisi (SKDP) arasındaki gerginliğin arttığı bildirildi.

SKDP Politbüro Üyesi Mustafa Cuma, yaptığı açıklamada, "PYD güçleri, partimizin 5 politbüro üyesini gece yarısı kapılarını kırarak evlerinden aldı ve  sınır dışı etti. Partimizin politbüro üyesi Beşar Emin'i de apar topar sınıra getirdiler ve Irak Kürt Bölgesi'ne gönderdiler" dedi. 

Baas rejiminin desteğini arkasına alan PYD'nin, kendilerini şiddet ortamına sürüklemek istediğini ileri süren Cuma, bu oyuna gelmeyeceklerini vurguladı.

Cuma, "PYD, bölgedeki Kürt partileri arasında çatışma çıkmasını istiyor. Ancak biz siyasi bir partiyiz. Çalışmalarımızı siyaset üzerinden yürüteceğiz. PYD'ye silahla değil, diplomatik yollarla cevap vereceğiz. Bunun için Avrupa ülkeleri parlamentoları nezdinde girişimlerimiz olacak. Duhok ve Erbil'de protesto yürüyüşleri düzenleyeceğiz. Bize yapılan haksızlığı bütün dünyaya anlatacağız" diye konuştu. 

 Cuma, bir süre önce 4 partinin birleşmesiyle kurulan SKDP'nin, Suriye'deki tabanından PYD'nin rahatsız olduğunu savunarak, şunları söyledi: 

"Partimiz, Rojava bölgesinde güçlü bir tabana sahip. Molla Mustafa Barzani'nin siyasi çizgisini takip ediyoruz. Kürt partilerinin bir araya gelerek tek çatı altında hareket etmesini istiyoruz. Ancak PYD, kendi kurduğu kantonlara katılmamızı istiyor. Beşar Esed de onlara destek veriyor. Bu kantonların bir meşruiyeti yoktur. Çünkü Esed'e destek için kurulmuş bu kantonlar, istenildiği zaman tekrar rejime bağlanabilecek bir tarzdadır."

"PYD'liler, bizi Mesut Barzani'nin uzantısı olmakla suçluyor ve bize Rojava hainleri diyor" diyen Mustafa Cuma, sözlerini şöyle tamamladı:

"Oysa PYD, Abdullah Öcalan'ın direktifleri ve çizdiği yol haritasına göre hareket ediyor. Öcalan'ın, Kürtlerle hiçbir ilgisi olmayan demokratik ulus modelini uyguluyorlar. Beşar Esed ve İran'ın, Suriye'ye yönelik politikalarını takip ediyorlar. Öcalan'ın felsefesi bize göre yanlıştır. Kürtlerin özgür olacağı ve kendi iradeleriyle yaşayacakları bir sistem istiyoruz. Onlar ise her şeyin kendi politikalarına göre olmasını dayatıyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim