• BIST 9008.05
  • Altın 2278.004
  • Dolar 32.3105
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 20 °C

Putin’in Doğalgazına Vanlılardan Yalıtımlı Yanıt

Putin’in Doğalgazına Vanlılardan Yalıtımlı Yanıt
Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz tartışmaları sürerken, Vanlı makine mühendisi kurduğu kat kaloriferli soba yalıtım sistemiyle Rusya Devlet Başkanı...

Türkiye ile Rusya arasındaki doğalgaz tartışmaları sürerken, Vanlı makine mühendisi kurduğu kat kaloriferli soba yalıtım sistemiyle Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e göndermede bulundu.

İkamet ettikleri yere doğalgazın gelmemesinden dolayı son üretilen sobalardan alarak kalorifer tesisatını evine döşeyen Vanlı makine mühendisi Harun Özgökçe, Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'e de cevap verdi. Birçok eve aynı tesisatı döşeyen ve bunu ilk olarak kendi evine uygulayan Özgökçe, ailece ısınmanın keyfine varıyor. Birçok kişinin her gün kendisini arayarak sobalı sistemi kurdurmak istediğini anlatan Özgökçe, hem sobanın keyfine varıldığını, hem de tüm mekanların yalıtım sistemi sayesinde ısındığını kaydetti. Fabrikaların daha önce su hazneli sobalar üretmediğini, ama üretmesiyle birlikte hemen bu sobadan alarak, evin yalıtımını yaptığını anlatan Özgökçe, "Bizim mahallemize henüz doğalgaz gelmiş durumda değil. Buraya ulaşması zaman alacaktır. Bizim milletimiz fakir bir millet, bu da ekonomik bir sistem olduğundan dolayı doğalgaz olmasa bile, bu sistem ile evlerimizi ısıtabiliriz. Bunu zaten ilk kendi evimize uyguladık. Doğalgazda zehirlenme, patlama riski var ama bunda böyle bir risk yok. Çünkü sobayı mutfağa kuruyoruz. Burada yatan bir birey olmadığı için zehirlenme riski yoktur. Doğalgaz kesildiğinde ev soğuyor, ama bu sistemle ev ısınmaya devam edecektir. Hem ekonomiktir hem de kullanışlıdır. Normal soba sistemi. Bunun sadece kül sorunu vardır. Ne kadar kaliteli kömür kullanılırsa evin ısınması o kadar iyi olur ve kül az olur. Normal 45 haznelik bir su depomuz var. Duşunuzu alıyorsunuz, evin her musluğunda sıcak su akmaktadır. Elektrikler kesilse ve pompa devre dışı kalsa bile sobanın arkasında by-pass vanası var. Bu by-pass vanası sayesinde sistem çalışmaya ve ev ısınmaya devam ediyor. Ta ki elektrikler gelinceye kadar. Maliyeti ise normal doğalgaz tesisatı ile hemen hemen aynı fiyata geliyor. Sadece bunun doğalgazdan farkı, doğalgazda siyah boru ve ocak hattı varken, bunda ocak hattı yok. Yemeğini üzerinde pişiriyorsun ama doğalgazda böyle bir alternatif yok. Ruslar gazı kesebilirler sıkıntı yok, ama o konuda ülkemiz ve halkımız çekinmesin. Allah'ın izni ile Özel Vanlılar Doğalgaz Dönüşüm Merkezi ona da çare bulmuştur" dedi.

Sobanın genel özellikleriyle de ilgili bilgiler veren Harun Özgökçe, "Kaloriferci tutmaya gerek yok, zaten yapabileceği bir şey de yok. Kaloriferciye her ay para vermeye de gerek yok, kullanılan kömür iyi kömür olmak zorunda, bu sebeple daha az kömür yakmış olursunuz. Sonuçta kötü kömür kullanıp onlarca kilo kül ile uğraşmamış olacaksınız. 100 kilogram kömürden en fazla 7-8 kilo kül çıkacaktır. Kötü ve ucuz kömür zaten sorunlu yanar ve yaktığınızın yarısı kül olarak çıkar. Günde 3-4 torba kömür yakmaz, normal ev şartlarında kullandığınız sobadan farklı değil. Elektrik giderse 3-4 saate kadar petekler ısınmaya devam eder. Bulunduğu ortamı 24 saat zaten ısıtır. Pompa devre dışı kalır by-pass vanayı manuel olarak devreye alabilirsiniz. Tehlike arz etmez. Zehirlenme söz konusu değil, normal sobadan daha güvenlidir. Daha ekonomiktir, çünkü sadece dış kapı ve pencerelerden ve yoksa yalıtımdan dolayı ısı kaybı olacaktır. Sıcak su üretir. 45 litre su haznesi mevcuttur. Sobaya dokunduğunuzda elinizi yakmaz ve çocuklar için daha güvenlidir. Hem kalorifer tesisatınıza hem de banyo, mutfak, WC için ayrı ısıtma özelliğine sahiptir" ifadelerini kullandı.

Tesisatın çalışma yöntemini de anlatan Özgökçe, "Normal su tesisatından suyu kalorifer tesisatı ile beraber oluşturduğumuz pompaya bağladık. Soba ısındıkça içindeki suyu da ısıtıyor. Pompa vasıtasıyla diğer bütün peteklere dağıtıyor. Su eksildiği zaman yukarıda imbisat deposu var, su göstergesini kontrol ediyoruz. Su azaldıkça vanada su açıyoruz" dedi.

Putin’in Doğalgazına Vanlılardan Yalıtımlı Yanıt

Putin’in Doğalgazına Vanlılardan Yalıtımlı Yanıt

Putin’in Doğalgazına Vanlılardan Yalıtımlı Yanıt

Putin’in Doğalgazına Vanlılardan Yalıtımlı Yanıt

Putin’in Doğalgazına Vanlılardan Yalıtımlı Yanıt

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim