• BIST 9645.02
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Putin Esad'ı kurtarmak istiyor

Putin Esad'ı kurtarmak istiyor
Dünyanın gözleri Suriye’ye asker yığan Rusya Devlet Başkanı Putin’in pazartesi günü BM Genel Kurulu’nda yapacağı konuşma ve sonrasında ABD Başkanı Obama ile planlanan ikili görüşmede. Putin, Amerikan CBS televizyonuna mülakatta “Esad’ı kurtarmak istedikle

RUSYA Devlet Başkanı Vladimir Putin ve ABD Başkanı Barack Obama, pazartesi günü BM Genel Kurulu için gidecekleri New York’ta bir araya gelecek. Suriye’de savaşın ancak Esad rejiminin desteklenerek bitebileceğini savunan Vladimir Putin, 10 yıl aradan sonra da BM Genel Kurulu’nda konuşacak. Öncesinde Suriye’de Esad rejimine hem silah vererek hem de askeri danışman yollayarak destek veren Putin’in bundan sonraki hamlesi merak konusu. Rusya’nın BM daimi temsilcisi Vitaliy Çurkin, kritik New York toplantıları öncesinde İzvestiya gazetesine konuyla ilgili açıklama yaptı. Büyükelçi Çurkin, “Suriye’de terörü birlikte işbirliğine giderek ve üstelik karada yenmemiz gerek” dedi.

TERÖRE KARŞI KÜRESEL İTTİFAK

Çurkin, “IŞİD’in üstesinden ancak birlikte el ele vererek gelinebilir. Bu nedenle IŞİD’e karşı karada mücadele veren tüm ilgili taraflar desteklenmeli. IŞİD’e çözüm karada kazanılacak zaferle mümkün. Tabi bu yapılırken BM tüzüğü ve Suriye’nin toprak bütünlüğü ve egemenliğine saygılı kalınması esastır. Terörle mücadele çifte standart olmaksızın, iyi-kötü terörist ayrımı yapılmaksızın verilmeli. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, BM kürsüsünden yapacağı konuşmasında Suriye kriziyle ilgili söylediğim tarzda öneriler sunacak. Bloklaşma esasına göre değil, tüm ülkeleri ilgilendiren teröre karşı küresel ittifak önerecek” dedi.

GÜVENLİK KONSEYİ’Nİ TOPLADI

Alman Spiegelonline haber sitesine göre Çurkin’in açıklaması; Kremlin’in Suriye’de nasıl bir inisyatif tercih edeceğini ortaya koydu; Rusya, Batı ve Esad rejiminin işbirliği yaptığı bir kara operasyonu... Çurkin’e göre Batı’nın havadan sürdürdüğü müdahale IŞİD’e karşı işe yaramadığını gösteriyor, bu da bir kara harekâtını gerekli kılıyor. Ancak ‘işbirliği’ ile neyin tam olarak kastedildiği açıklık kazanmadı. Rusya Devlet Başkanı Putin, New York’a hareket etmeden önce Moskova’da Suriye ile ilgili gündeme getireceği söylenen planı Rusya Güvenlik Konseyi’ni toplayarak görüştü. Suriye meselesinin başlıca gündem maddesi olduğunu doğrulayan basın danışmanı Dmitriy Peskov, “Rusya Güvenlik Konseyi, Devlet Başkanı Putin’in dünyaya açıklayacağı önerileri çok yönlü görüşerek onaylamıştır” dedi. Rusya’daki siyasi gözlemciler, “Putin ya Batı ile birlikte veya tek başına Suriye’ye müdahaleye hazırlanıyor” yorumları yapıyor.

PUTİN’İN POZU UMUT VERİCİ DEĞİL

ABD Başkanı Obama ve Rusya lideri Putin, en son 2013 haziranda bir araya gelmişti. Suriye’nin de görüşüldüğü o görüşmede çekilen fotoğrafta iki liderin somurtup farklı yönlere bakması dikkat çekmişti. Beyaz Saray Sözcüsü Josh Earnest, Putin’in geçen hafta İsrail Başbakanı Binyamin Netanyahu ile yaptığı görüşmede de benzer bir vücut dili kullandığına işaret etti ve şöyle devam etti: “Putin, şimdi de özel bir imaj sergilemek için benzer bir poz veriyor; mükemmellikten uzak bir duruş, iliklenmemiş bir ceket, birbirinden ayrı dizler” diye konuştu. Earnest, Obama-Putin görüşmesinden sonra ‘önemli bir açıklama ihtimali’ konusunda iyimser konuşmadı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim