• BIST 9028.09
  • Altın 2295.172
  • Dolar 32.3273
  • Euro 35.0468
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 23 °C

Putin: Avrupa, bağımsızlığının bir kısmını ABD’ye verdi

Putin: Avrupa, bağımsızlığının bir kısmını ABD’ye verdi
Rusya'nın Rossiya 1 televizyon kanalında Rusya Devlet Başkanı Vladimir'in belgeselinin yayınlanacağı bildirildi.

Rusya'nın Rossiya 1 televizyon kanalında Rusya Devlet Başkanı Vladimir'in belgeselinin yayınlanacağı bildirildi. Gündeme ilişkin birçok konuyla ilgili açıklamalar yapan Rus liderin belgeselde, "Avrupa'nın bağımsızlığının bir kısmını ABD'ye verdiği"ne yönelik ifadelerinin bulunduğu belirtildi.

Vesti.ru sitesinde bazı bölümlerden oluşan açıklamalar yer aldı. Putin açıklamasında, Avrupa'nın bağımsızlığının bir kısmını ABD'ye verdiğini iddia etti. Putin, "Sorun şu ki, Avrupa dış politikada bağımsız karar alamıyor. Avrupa'nın bağımsızlığının bir kısmı sadece NATO'ya değil, daha çok ABD'ye verildi." dedi.

"NÜKLEER GÜCÜN UYGUN ROLÜ VAR"

Nükleer gücün Rusya'nın nükleer güvenliği politikasının temelinde olduğunu ifade eden Putin, "Biz hiçbir zaman bu sopayı sallamadık ve sallamayı düşünmüyoruz. Ancak askeri doktrinimizde onun uygun yeri ve uygun rolü var." dedi.

Belgeseldeki açıklamalarında diğer ülkelerin nükleer silah edinme konusuna da değinen Putin, hiç kimsenin nükleer silahı olan ülkelerin sayısının artmasını istemediğini dile getirdi. Putin, ülke çıkarlarının çakıştığı dönemlerde veya savaş zamanı Birleşmiş Milletler'in (BM) öngörülerinin de yıkılabileceğini belirtti. Putin ayrıca, nükleer silah kullanma konusunda bazı zamanlar ülkelerin çıkarlarının uyuştuğunu da söyledi.

"PARTNERLERİMİZ "SOĞUK SAVAŞ" ZAMANINDAKİ GİBİ HAREKET ETTİ"

Çift kutuplu sistemin çöktüğünü hatırlatan Putin, dünyada yeni ilişkilerin kurulurken partnerlerinin "manevi lider" olma meselesini düşünmeleri gerektiğini de ifade etti. Putin ancak partnerlerinin "Soğuk Savaş" dönemindeki gibi hareket ettiğini iddia etti.

Avrupalı ve Amerikalı liderlerle devamlı görüştüğünü hatırlatan Putin, Afganistan, Irak ve Libya gibi meselelerde Rusya'nın kendine has bir pozisyonun olduğunu vurguladı. Putin, "Dikkatli davranmak lazım. Kendi iyilik ve kötülük anlayışınızı özellikle demokrasi iyiliğini başka ülkelere, insanlara, diğer din ve kültürlere aktaramazsınız." diye konuştu. Putin, Batılı ülkelerin kendilerini büyük olarak görebildiğini; sorumluluk alma meselesinde ise "isteksiz" davrandıklarını kaydetti.

Kendi değerlerini başkalarına kabul ettirmenin doğru olmadığına dikkat çeken Rus lider, "Zamanında Sovyetler Birliği de komünizmi kabul ettirmeyi ve güçle elde tutmak istedi. Birçoğu benimle aynı fikirde olmayacaktır. Mesele komünizm de değildi; sorun Sovyetler'in jeopolitik çıkarlarıydı." diye konuştu.

"RUSÇA KONUŞANLARI MİLLİYETÇİLERE YEM ETMEYİZ"

Belgeseldeki açıklamasında Ukrayna konusuna da değinen Putin, baskı kurma ya da bir şey kabul etmek istemediklerini ifade etti. Putin, "Ancak bizim dayandığımız nokta var. Biz Ukrayna'nın güneydoğusundaki halkı milliyetçilere yem etmeyiz. Sadece Rusları değil Rusça konuşan herkesi. Burada bir fazlalık da görmüyorum." şeklinde konuştu.

Avrupa Birliği'nin Ukrayna'ya bakış açısını değerlendiren Putin, "Hiç kimse Ukrayna'ya bakmak istemiyor. Bir de tüm mali yükü Rusya'ya yıkmak istiyorlar. Ukrayna kredileleri de geri ödemek istemiyor." dedi.

"JEOPOLİTİK MÜCADELE KAÇINILMAZ"

Geleceğin gelişmesi için jeopolitik ilişkilerin kurulması gerektiğini belirten Putin, "Jeopolitik mücadele kaçınılmaz ve bu normal. Önemli olan bunun uygar kurallarla olması." şeklinde konuştu.

Ukrayna krizini değerlendiren Putin, ABD ve Batı'nın hedefinde "Ukrayna çıkarlarını korumak olmadığını" iddia etti. Putin'in belgeselde "Batı, Sovyetler'in kurulmasını engellemek istiyor ve kimse sizin böyle niyetiniz olmadığına inanmıyor." ifadelerine de yer verdi.

Putin'e göre, Ukrayna'nın Rusya ile ilişkilerini geliştirmesi onu daha iyi konuma getirecek.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim