• BIST 9524.59
  • Altın 2524.268
  • Dolar 32.5721
  • Euro 34.6338
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Pursaklar’da Sağlık Söyleşisi

Pursaklar’da Sağlık Söyleşisi
Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, "Toplumda kadınların özellikle sigara içmesi son derece zararlı ve sigara erkeklere göre kadınlara çok...

Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı, "Toplumda kadınların özellikle sigara içmesi son derece zararlı ve sigara erkeklere göre kadınlara çok daha fazla zarar veriyor. Bu cildinden tutunda tüm organlarına ama özellikle kalp damar sistemlerine son derece zararlı" dedi.

Pursaklar Belediyesi öncülüğünde düzenlenen "Kadınlarda kalp ve damar sağlığını tehdit eden risk faktörleri ve korunma yöntemleri ile varis" söyleşisi, Ayyıldız Hanımevi'nde Kalp ve Damar Cerrahı Prof. Dr. Haşmet Bardakçı'nın katılımıyla gerçekleşti. Prof. Dr. Bardakçı, kalp hastalıklarının, özellikle koroner damar hastalıklarının toplumda yanlış bilinen bir kanıyla genellikle orta yaş ve üstü erkek hastalığı olarak algılandığını fakat kadınların da kalp ve damar hastalıkları açısından risk altında olduğunu vurguladı. "Özellikle menopoz öncesinde kadınlık hormonu korusa bile menopozdan sonra hızla riskleri erkeklerle eşitlenmekte" diyen Prof. Dr. Bardakçı, bunun bilinmesinin çok önemli olduğunu, çünkü menopoz öncesi dönemde kişinin, kadınların da sigara içmesi, şeker hastalığı olması, tansiyonu, kan yağlarındaki yükseklikler ve özellikle de ailesinde bir kalp hastalığı varsa anne ya da babasında, menopoz sonrası hızla erkeklerle aynı riske ulaştığını söyledi.

KADINLARDA 1 SİGARA ERKEKLERDEKİ 3 SİGARAYA BEDEL

Prof. Dr. Bardakçı, "Toplumda kadınların özellikle sigara içmesi son derece zararlı ve sigara erkeklere göre kadınlara çok daha fazla zarar veriyor. Bu cildinden tutunda tüm organlarına ama özellikle kalp damar sistemlerine son derece zararlı. Çünkü kadınların koroner damarları, kalp damarları ve tüm vücudundaki damarlar erkeklere göre daha incedir ve daha narindir. Sigara içtikleri zaman bir sigaranın kadınlarda oluşturduğu etki, erkeklerde üç sigaranın etkisine eşittir. Sonuç itibariyle damar yapılarından dolayı kadınları daha çok etkilemektedir" şeklinde konuştu.

Kadınlarda varis hastalıklarının da vurgulanması gereken bir konu olduğunu kaydeden Prof. Dr. Bardakçı şöyle devam etti:

"Varis maalesef sadece kozmetik olarak değil, yaşam kalitesi olarakta kişilerin kalp-damar sistemi olarakta kadınları etkileyen bir durumdur. Genellikle kozmetik açıdan şikayetler ön planda gibi görünse bile eğer kadınlarda varis problemi varsa, erkeklerde olduğu gibi günlük aktiviteler esnasında çok çabuk yorulma, bacaklarda adeta ağırlık varmış gibi çok erken yorulma ve gün boyunca yorgunluk hissi oluşturur ve ilerleyen zamanda kalbi de yoran bir durum olur."

"YÜZEYSEL TEDAVİLER UZUN SÜRELİ OLMAZ"

Sadece yüzey varislerinin değil derin varislerin, derin toplardamarların tedavisinin de son derece önemli olduğunun altını çizen Prof. Dr. Bardakçı, "Varis hastalıkları bütün olarak ele alınmalı ve bütün olarak tedavi edilmelidir. O yüzden kadınların sadece kozmetik olarak değil fonksiyonel olarakta, organik olarakta tedavilerinin yapılması lazımdır. Zaten sadece yüzey yapılan tedaviler çok uzun süreli olmaz ve yaşam kalitesi bir süre sonra tekrar bozulur" ifadesini kullandı.

Prof. Dr. Bardakçı, kalp ameliyatlarının artık göğüs kemiği boydan boya açılmadan sadece koltuk altından yapıldığını ve ameliyat sonrası hastanın böylece estetik açısından da kaygı duymaması gerektiğini belirtti.

Pursaklar’da Sağlık Söyleşisi

Pursaklar’da Sağlık Söyleşisi

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim