• BIST 9524.59
  • Altın 2489.438
  • Dolar 32.5583
  • Euro 34.6329
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 14 °C
  • İzmir 16 °C

Pul koleksiyonunu satışa çıkardı

Pul koleksiyonunu satışa çıkardı
Pul koleksiyoncusu Ablak: "Çocuklarım da eşim de pul biriktirmeme karşılar, evde koyacak yer bulamıyoruz"

Kayseri'de emekli memur Fevzi Ablak, 200 binden fazla puldan oluşan koleksiyonunu evde saklayacak yer olmadığı için satışa çıkardı.

Yeşilhisar ilçesine bağlı Soğanlı Mahallesi'nde yaşayan Ablak, 48 yıldır biriktirdiği pullara gözü gibi bakıyor.

74 yaşındaki Ablak,1950 yılında okuduğu bir dergideki yazıdan etkilenerek pul koleksiyonculuğuna merak saldığını söyledi.

İlk olarak köye gelen asker mektuplarından pul toplamaya başladığını anlatan Ablak, uzun yıllar çalıştığı Kayseri Devlet Hastanesinden emekli olduktan sonra 1984'de İstanbul'da tezgahta pul satmaya başladığını, koleksiyonunda olmayanları ise kendine ayırdığını belirtti.

İstanbul'da bulunduğu süreçte pek çok ülkenin puluna da ulaştığını ifade eden Ablak, şunları kaydetti:

"Önce İstanbul'a Kayseri'den pastırma, sucuk götürüp satıyordum. Sonra başka işler için de gittim, en sonunda pul satmaya başladım. Kıymetini bilmeyenler yakınlarına ait değerli pulları getirip çok ucuza veriyorlardı. Türkiye tarihindeki pulların yanı sıra 20 ülkenin de pullarından koleksiyon yaptım. Sovyetler Birliği'nin dağılmasından sonra İstanbul'a çok sayıda yabancı pul satıcısı geldi. Bunlar sayesinde pek çok ülkenin eski pullarını aldım. Almanya, Fransa, ilk pulu bastıran İngiltere, Avusturya gibi ülkelerin en eski pulları ben de mevcut. Koleksiyonumda 100 farklı ülkeden pullar var. İlkokul bile okumadım, okula sadece 6 ay gittim. Bu pullardan çok şey öğrendim." 

- Pullara yer bulamıyor

Bulduğu pulları cımbız yardımıyla dosyalara yerleştiren ve gözü gibi bakan Ablak, tarihi Soğanlı Mahallesi'ndeki kaya oyma evinde pulları koyacak yer bulmakta zorlandığını dile getirdi.

Yıllardır severek biriktirdiği pulların artık dolaplara sığmadığını, bu nedenle satmak istediğini belirten Ablak, şöyle konuştu:

"Tarihi mahallemize yakın zamanda bir Rus turist geldi. Ona pul koleksiyonumu anlatınca 'Bir hazinenin üstünde oturuyorsun, farkında değilsin' dedi. Çocuklarım da eşim de pul biriktirmeme karşılar, evde koyacak yer bulamıyoruz. O yüzden satışa çıkardım. İyi bir meraklısı çıkarsa uygun fiyata koleksiyonumu satarım. Aslında 400 bin avro tutar koleksiyon. Fakat kıymet bilen meraklısı çıkarsa 80 bin avroya veririm. Pul çok anlamlı bir şey. Bugün ülkeler için vize ne anlama geliyorsa eskiden de pul o anlama gelirdi.  Bugüne kadar biriktirirken maddi yönünü düşünmemiştim ancak şartlar artık satmamı gerektiriyor. Satsam bile onlardan uzak kalamam, yaşlı bir insan için en iyi arkadaş bu pullar."

Ablak, hala İstanbul'daki müzayedelere katıldığını, önemli bulduğu pulları koleksiyonuna kattığını, 2008 yılında PTT Kayseri Başmüdürlüğü'nün katılımıyla köyünde pul sergisi açtığını sözlerine ekledi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim