• BIST 9693.46
  • Altın 2500.911
  • Dolar 32.4272
  • Euro 34.7006
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 17 °C
  • İzmir 18 °C

Püis Genel Başkanı Okumuş, Anadolu’daki Akaryakıt Bayilerine Sahip Çıktı

Püis Genel Başkanı Okumuş, Anadolu’daki Akaryakıt Bayilerine Sahip Çıktı
Kayseri ve Mersin Bölgesi Akaryakıt Bayileri Toplantısı'nda konuşuna Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt...

Kayseri ve Mersin Bölgesi Akaryakıt Bayileri Toplantısı'nda konuşuna Petrol Ürünleri İşverenler Sendikası (PÜİS) Genel Başkanı İmran Okumuş, akaryakıt bayilerine verilen kar marjının yüzde 60'ının bayiye verilmesini sağladıklarını söyleyerek, "İdari para cezaları eşyaya değil, suç işleyene verilmelidir" dedi.

PÜİK Kayseri Şubesi ev sahipliğinde, Kayseri ve Mersin Bölgesi Akaryakıt Bayileri Toplantısı gerçekleştirildi. Akaryakıt bayilerinin sorunlarının dinlediği toplantıya, çok sayıda bayi temsilcisi katıldı. Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı'nın okunmasının ardından toplantının açılış konuşmasını yapan PÜİK Kayseri Şube Başkanı Nuh Mehmet Delikan, toplantıya katılımdan memnun kaldığını söyledi. Delikan, "Toplantımızım ülkemize, bölgemize ve şubemize hayırlı ve uğurlu olmasını dilerim. Şahsım ve Kayseri şubesi adına tüm katılımcılara katıldıkları için teşekkür ederim. Aramızda genç girişimci kadın arkadaşlarımız var. Onlara uzaktan gelip toplantımıza katıldıkları için teşekkür ederim" ifadelerini kullandı.

Akaryakıt bayilerinin sorunlarını dile getiren PÜİS Genel Başkanı İmran Okumuş ise istişare yapmak için böyle bir toplantı düzenlediklerini kaydetti. Toplantıda ülkenin geneline mesaj vereceklerinin altını çizen Okumuş, "Bu toplantı bir istişare toplantısıdır. Bu bölgede bulunan bayilerimizin sorunlarını dinleyerek onlara çözüm üretmek için bir araya gelinen bir toplantıdır. Bu toplantı aynı zaman da buradan ülkenin tamamına mesaj veren bir toplantıdır. Kayseri ülkemiz için çok önemli bir ildir. PÜİK içine Kayseri çok önemli bir yere sahiptir" dedi.

Mevzuatın, sektörün olmazsa olmazlarından olduğunu kaydeden Genel Başkan Okumuş, "Yaklaşık 2 yıldır konuşuluyor ama hiçbir adım atılmıyor. Mevzuat neden bu kadar gündemde kalıpta halen yapılamadı. 2014 yılındaki seçimler, 2015 yılındaki seçimler ve seçimin ardından ikinci bir seçim, hükümetin geç kurulması ve bakanlar kurulunun belirlenmesinden sonra başlattığımız çalışmalar. Bayilerde yaptığımız sohbetlerde karşılaştığımız sorunlardan bir tanesi Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu'nun sektör üzerindeki baskısıdır. Bende aklımın yettiği kadar arkadaşlara Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu isminden de anlaşıldığı gibi bir düzenleme kuruludur. Kanun yapan bir kurum değildir. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu mevcut kanunu düzenleyen bir kurumdur. Kanunda ne yazıyorsa kamu görevlisi de bürokrat da onu uyguluyor. Bizim birinci önceliğimizin kanun değişikliği olduğunu düşündük ve bunu ilk sıraya aldık" ifadelerini kullandı.

İkinci önceliklerinin ise maliyetin altındaki satışlar olduğunu belirten Okumuş, "Türkiye'de bir dönem 10 numara yağ, jet yakıtı ve farklı alanlarda ki enerji gurupları ama özellikle maliyetin altındaki satışların hepimizin canını yaktığını yaptığımız araştırmada tespit ettik. Önleyici tedbirlerin alınması konusunda devletin ve kamunun özellikle güvenlik güçlerinin işini dağıtım şirketleri ve bayiler yapmamalı. İdari para cezaları öldürücü değil, caydırıcı olmalıdır. İdari para cezaları eşyaya değil, suç işleyene verilmelidir. Trafik kazasına karışmış bir arabanın bir daha kullanılamaması gibi bu şekilde de suça dahil olan bir işletme cezalandırılmamalıdır" diye konuştu.

"HAKLARIMIZI HER TÜRLÜ ALIRIZ"

'Biz haklarımızı her şekilde alabilecek bir iş alanındayız" diyen PÜİK Genel Başkanı Okumuş, "Türkiye'de 13 bin bayi, 100'e yakın ana dağıtım şirketi, binlerce istihdam ve devletin hazinesine yüzde 23 katkı sağlayan bir sektörüz. Bunun için bizim önceliğimiz kendimizi iyi ifade etmek olmalıdır ama eğer bir müdahale olacaksa bayi hakkını koruyabilmelidir ve bayi mağdur olmamalıdır. Bu da tuttu. Yaklaşık 7 ziyaret sonrasında bu haklılığımızı ortaya koyduk. İlk defa bir bayi böyle bir uygulamada 60'a 40 hak aldı. Yani kar marjının 60'ını bayiye verilmesini sağladık. Eğer Türkiye'de akaryakıt sektöründe ki haksız uygulama kamu tarafından anlaşılıp buna müdahale etme gereği duyduysanız, o zaman biz size bunu daha iyi anlatalım. Bayinin geçmişte olduğu gibi kendi nakliyesini ve kendi fiyatını belirlemesi lazım. Nakliyeyi kim yapıyorsa o ücreti o almalıdır. Bayi yok sayılmamalı ve taşıt tanıma gibi anlaşmalar bayinin iznine tabi olmalıdır. Kar marjları her hangi bir uygulama geldiğinde 60'a 40 doğru bir yaklaşık ama en az 55'e 45'in altında olmamalıdır" şeklinde konuştu.

Okumuş konuşmanın ardından, akaryakıt bayilerinin temsilcilerinin sorularını yanıtladı.

Püis Genel Başkanı Okumuş, Anadolu’daki Akaryakıt Bayilerine Sahip Çıktı

Püis Genel Başkanı Okumuş, Anadolu’daki Akaryakıt Bayilerine Sahip Çıktı

Püis Genel Başkanı Okumuş, Anadolu’daki Akaryakıt Bayilerine Sahip Çıktı

Püis Genel Başkanı Okumuş, Anadolu’daki Akaryakıt Bayilerine Sahip Çıktı

Püis Genel Başkanı Okumuş, Anadolu’daki Akaryakıt Bayilerine Sahip Çıktı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim