• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Protein tozuyla hayata elveda deyin!

Protein tozuyla hayata elveda deyin!
Uzmanlar uyarıyor, protein tozuna dikkat etmeliyiz.

Özellikle spor yapanların kullandığı protein tozları ve doping kapsamına giren maddeler, beyin tümörü, kalp ve böbrek hastalıkları gibi birçok soruna neden olabilir.

Artık sizde çok kolay sanal post sahibi olabilirsiniz!Vücut geliştirme amaçlı kullanılan ilaçların bir süre sonra böbrek hastalığı başta olmak üzere, tümörsel vakalar ve kalp krizi gibi sağlık sorunlarına yol açtığını belirten Spor Hekimi Dr. Hikmet Yücel, protein tozlarının doktor kontrolü dışında kesinlikle kullanılmaması gerektiği uyarısında bulundu.

Beyin ve Sinir Cerrahı Dr. Öztürk Ünverdi de protein ilaçlarının beyin ve diğer bölgelerdeki damarlarda tıkanmalara sebebiyet verdiğini kaydetti.

Bu sebeple bu kişilerin yeterli seviyede oksijen alamadıklarına dikkat çeken Ünverdi, protein ve diğer doping maddelerinin baş ağrılarına ve geri dönüşü olmayan sağlık sorunlarına sebebiyet verdiğinin altını çizdi. 

"ÖLÜME KADAR GÖTÜREBİLİR"

KKTC'de Dopingle Mücadele Kurulu başkanlığını da yürüten Dr. Yücel, bu ürünlerin fazlasının vücutta yağ olarak biriktiğini vurgulayarak şöyle konuştu:

"Vücutta fazla biriken yağlar damar sertliğine, kalp krizine, yüksek tansiyona ve benzeri yan etkilere neden olabilir. Bu sadece bir yan etkisidir. Kişiyi ölüme kadar götürebilir. Sporcular salonlarda sadece protein tozlarını almıyorlar. Protein tozları bunların içerisinde en basit görünen maddelerdir."

"ÖNCE PROTEİN SONRA KÜR DİYE KANDIRIYORLAR"

Spor salonlarında sporculara 'siz salonda çalışmaya başladınız, kas kitlenizi artırdınız ama bundan sonra kür tedavisine geçmeniz lazım' diye yanlış yönlendiriyorlar" diyen Yücel, ciddi bir tehlikeye işaret etti:

"Bu ürünlerle, yan etkisi daha fazla olan anamolik stereo asitler ve diğer doping maddelerine geçiş sağlıyorlar.Protein tozlarını bir nevi basamak olarak kullanıp diğer zararlı maddelere kişileri alıştırmaya çalışıyorlar

Doping maddeleri ve protein tozları maalesef ülkemizde oldukça yaygın olarak kullanılıyor. Spor salonları kişilerin sağlıklı spor yapması ve vücutlarını buna göre hazırlamaları için geliştirmeleri için vardır.

Ama bizim gözlemlediğimiz bu salonların girişinde bir vitrin oluşturularak çeşit çeşit protein tozları amino asitler ve benzeri sporcu içecekleri tozları, gıdaları bulunduruluyor.  Bunlar o salonlara giden kişilere satılıyor."

"HERKES ELİNİ KOLUNU SALLAYA SALLAYA ALABİLİYOR"

Protein tozları ile ilgili olarak bir araştırma yaptığını dile getiren Yücel, "Türkiye'de de aminoasitler ve protein tozları ile ilgili herhangi bir yasaklama yok. Örneğin İngiltere'de 7-8 yıl önce bir çalışma yapılmış ama yasalaştırılmamış.

Bunlar İlaç Eczacılık Dairesi tarafından değil, diğer normal hayvansal yemlerle birlikte ithal edebilir. Herkes elini kolunu sallaya sallaya reçetesiz bu maddelere kolaylıkla ulaşabilir. Ve şu anda insanlar bunu bilinçsizce kullanıyorlar" dedi.

"SADECE SPOR YAPIN YETER"

Yücel, "Ben bir spor hekimi olarak ek katkı maddelerine, ek ilaçların bütününe karşıyım. Sağlıklı yaşayabilmek için dengeli ve düzenli beslenme, bunun yanında da günlük sosyal faaliyetlerin yanında mutlaka en az bir saati, haftada en az 3 gün spora ayırırsa sağlıklı zinde iyi bir vücut yapısı kazanıp buna göre çok daha kaliteli bir yaşam süreceğine inanıyorum" ifadelerini kullandı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim