• BIST 9548.09
  • Altın 2493.433
  • Dolar 32.508
  • Euro 34.5694
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 21 °C

Prostat Kanserine ’Ölümcül’ Isı

Prostat Kanserine ’Ölümcül’ Isı
Erkeklerin korkulu rüyası haline gelen prostat kanserinin tedavisi için uygulanan ablasyon yöntemi, gelişen teknoloji ile daha sık kullanılmaya başlandı.

Erkeklerin korkulu rüyası haline gelen prostat kanserinin tedavisi için uygulanan ablasyon yöntemi, gelişen teknoloji ile daha sık kullanılmaya başlandı. Ablasyon yöntemiyle kanserli hücrenin içerisine verilen ısı ile kanserin yok edildiği belirtilirken, ayrıca cerrahi müdahalenin ardından hastanın evine dönebildiği kaydedildi.

Minimal İnvaziv Üroloji Derneği tarafından düzenlenen 4. Ulusal Minimal İnvaziv Ürolojik Cerrahi Kongresi, Antalya'nın Belek bölgesinde bir otelde gerçekleştirildi. Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Yön. Kurulu Üyesi Doç. Dr. Ender Özden, Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nden Prof. Dr. Sinan Sözen, Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Genel Sekreteri Doç. Dr. Haluk Akpınar, kongrenin ardından değerlendirme toplantısı yaparak gelişmeleri paylaştı.

Minimal İnvaziv Üroloji Derneği Başkanı Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, 2010 yılında hem laparoskopik hem de robot yardımlı laparoskopik yöntemle böbrek nakilleri gerçekleştirildiğine dikkat çekti.

Türkiye'de ise ilk defa laparoskopik böbrek naklinin geçtiğimiz günlerde Ondokuz Mayıs Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı Öğretim Üyeleri Doç. Dr. Ender Özden, Doç. Dr. Y. Kamil Yakupoğlu ve Prof. Dr. Şaban Sarıkaya tarafından gerçekleştirildiğini ifade eden Prof. Dr. Bilen, kongrede bu operasyonla ilgili bilgilerin paylaşıldığını söyledi.

KAPALI YÖNTEMLE NAKLİN HASTAYA YARARLARI

Kapalı yöntemin hastalara olan faydalarından da söz eden Prof. Dr. Bilen, hastaların ameliyat sonrası ağrılarının daha az olduğuna dikkat çekerek "Kapalı yöntemle gerçekleştirilen nakillerde açık yönteme göre ameliyat çok daha küçük bir kesi ile gerçekleştirileceği için bu ameliyatların önemli bir komplikasyonu olan yara yerinde cerrahi enfeksiyonlar daha nadir görülür. Bu da özellikle aşırı şişman ve şeker hastaları için önemli bir avantajdır" dedi.

PROSTAT KANSERİ ARTIK GÖZDEN KAÇMAYACAK

Erken tanının prostat kanserinde başarı oranını yüzde 90'ların üzerine çıkardığını belirten Prof. Dr. Bilen, prostat kanserinin tanısında teknolojinin iyi yönde geliştiğine dikkat çekti. Üç boyutlu yarı robotik füzyon biyopsi uygulaması ile erken tanının kolaylaştığını da ifade eden Prof. Dr. Bilen, "Günümüzde prostat kanseri erken evrede yakalandığında ve doğru tedavi uygulandığında başarı oranı yüzde 90'ların üzerine çıkmaktadır. Yapılan araştırmalar tarama yoluyla prostat kanserinden ölüm oranının yüzde 30 oranında azaldığını göstermiştir. Hastalığın erken teşhis edilmesi halinde tedavi başarısı artacaktır. Tanı anında kanser sadece prostatla sınırlı ise hastanın tamamen iyileşme şansı çok yüksektir" ifadelerini kaydetti.

Bilen, ayrıca magnetik rezonans (MR) ile ultrasondan alınan görüntülerin birleştirilmesiyle kanserli bölgenin daha kolayca tespit edildiğini söyledi.

PROSTAT KANSERİNE ÖLÜMCÜL ISI

Prof. Dr. Cenk Yücel Bilen, prostat kanseri tedavisinde kullanılan bir başka yöntem olan ablasyonla ilgili bilgiler de verdi. Prof. Dr. Bilen, kesisiz yapılan işlemle ilgili şöyle konuştu:

"Bu tedavide, prostatın içine yönlendirilen farklı enerji çeşitlerinin etkisi sonucunda oluşan ısı, prostat kanseri için ölümcül düzeyde sıcaklıklara ulaşır. Bu minimal invaziv ve kesisiz prosedür, hastaneye yatılmadan veya tek gecelik hastane yatışıyla gerçekleştirilir. Bu tedavide hastalar birkaç gün içinde iyileşir ve ameliyat sonrası etkiler genellikle asgari düzeydedir. Ciltten geçerek prostatın içine yerleştirilmiş olan, 3 mm veya daha küçük çaplı iğneler kullanır. Hedef dokuda tümörün yıkımına yol açar" dedi.

"AYNI GÜN TABURCU OLABİLİYORLAR"

Tüm prostat kanseri tedavilerinde olduğu gibi, ablasyonun da yan etkilere veya bitişik organlarda hasara yol açabileceğini vurgulayan Prof. Dr. Bilen, "Üretraya verilen hasar, odacıkları içinden sıcak sıvı dolaştıran bir üretra ısıtma kateterinin kullanımıyla en aza indirilir. Hasar ayrıca, vital alanların yakınına yerleştirilen sondalar üzerinden sıcaklığın hassas izlenmesiyle de en aza indirilir. Cerrahi sonrasında erkeklerin çoğu 24 saat içinde, genellikle prosedürün yapıldığı günde evlerine geri dönebilir" açıklamasında bulundu.

Prostat Kanserine ’Ölümcül’ Isı

Prostat Kanserine ’Ölümcül’ Isı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim