• BIST 9079.97
  • Altın 2323.531
  • Dolar 32.3714
  • Euro 34.8891
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 12 °C
  • İzmir 15 °C

Profesörden darp edilen asistana olay sözler

Profesörden darp edilen asistana olay sözler
Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Kliniği’nde görevli asistan hekimler, hasta yakını tarafından darp edilen kadın meslektaşlarına, “Zaten evlendiğin zaman kocandan da dayak yiyeceksin” dediği öne sürülen Prof. Dr. Halit Çam’ın görevde

‘Evlendiğin zaman kocandan da dayak yiyeceksin’

Konuya ilişkin asistanhekim.org’da ‘Cerrahpaşa çocuk asistan hekimlerinden uyarı’ başlığıyla yer alan açıklamada, 9 Eylül’de asistan hekim Gözde Apaydın’ın hasta yakını tarafından darp edilmesinin ardından 11 Eylül’de bir iş bırakma eylemi gerçekleştirildiği hatırlatıldı.

İş bırakma eylemi sürerken Apaydın’a saldıran hasta yakınının polikliniğe başvurup yeniden olay çıkardığı kaydedilen açıklamada, “Acil servisten sorumlu öğretim görevlisi Prof. Dr. Halit Çam, bu durum karşısında ne yazık ki beklenmedik bir tavır sergileyerek şiddeti destekleyen ve meşrulaştıran söylemlerde bulundu” ifadeleri yer aldı.

Açıklamada, darp edilen Apaydın’a, “Zaten evlendiğin zaman kocandan da dayak yiyeceksin. Bunlar olağan şeyler”, hasta yakının tehdit ve hakaretine maruz kalan bir başka meslektaşlarına ise “O beyaz önlüğü giyiyorsan bu durumlarla baş etmesini bileceksin” dediği öne sürülen Çam’ın, asistan hekimlerin çağrısı üzerine acil servise gelen polisleri de geri gönderdiği belirtildi.

‘Militanlığını başka yerde yapın’

Çalışma arkadaşlarını korumak için olay yerine gelen diğer asistanların da, saldırganın yakını olan hastayla bizzat ilgilenmeleri için zorlandığı savunulan açıklamada, Çam’ın bu duruma itiraz eden asistanlara yönelik küfür ve hakaretleriyse şöyle sıralandı: “Sen kim oluyorsun?”, “Sen kendini ne zannediyorsun?”, “Ben buranın hocasıyım. Burada herşeye ben karar veririm. Bunu o ezik aptal kafalarınıza sokun”, “Daha senin altın bezlenirken ben Fenerbahçe’de senin gibilerden 10 tanesini indirip bindiriyordum. Sen adam mısın? Ben senin gibileri pazarda mal diye satarım.”, “Bak seni enkaz altında bırakırım. Hastayı başına yıkarım. Seni ezerim.”, “Zamanında ben senin gibi devrimcileri çok indirdim. Seni de indireceğim.”, “İtler, köpekler! Hepinizin canını yakacağım. Defolun gidin! Militanlığınızı başka yerde yapın.”

‘Küçük düşürüldük’

Bununla da yetinmeyen Çam’ın duruma karşı çıkan asistan hekimleri,  hastanenin güvenlik görevlileri zoruyla acil servisten kovduğu iddiasının dile getirildiği açıklamada, “Tüm hastane çalışanları, hasta ve yakınlarının gözleri önünde yaşanan bu vahim olay hekimliğe vurulmuş büyük bir darbedir. Gece gündüz demeden büyük fedakarlıklarla çalıştığımız acil servisten bu şekilde kovularak aşağılanmak, henüz mesleğimizin başında olan biz asistan hekimlerin onurunu kırdı. Küçük düşürüldük” denildi.

Süresiz iş bırakacağız

Tehdit ve mobbingle suçlanan Çam hakkında acilen bir soruşturma başlatılması ve sonuçlanana dek görevden uzaklaştırılması talebinin dile getirildiği açıklamada, asistan hekimlerin can güvenliği için alınması istenen önlemler şöyle sıralandı:

• Hastanemizde, 2013 yılında yayınlanan genelge gereği; Sağlık Bakanlığı tarafınca zorunlu kılınan, beyaz kod sisteminin pratik uygulamaya geçilmesi.

• Çocuk Acil Kliniği’nde hasta bekleme alanıyla ilk muayenenin yapıldığı alanların fiziksel olarak birbirinden ayrılması.

• Çocuk Acil Kliniği’nde çalışan özel güvenlik görevlilerinin nitelik ve niceliğinin arttırılması.

• Çocuk Acil Polikliniği’nde ve diğer poliklinik odalarında, herhangi bir şiddet olayı durumunda güvenlik güçlerini uyarıcı ve şiddeti uygulayanı caydırıcı nitelikte olabilecek alarm sistemlerinin (buton vb.) kurulması.

• Çocuk Acil Servis’inin yataklı kısmına, çalışanların kimlik kartını okutarak girebilecekleri güvenlikli bir kapı yaptırılmasını, böylece kontrolsüz hasta ziyaretlerinin önüne geçilmesi.

• Öncesinde herhangi bir şiddet olayına karışmış hasta ve hasta yakınları için bir sonraki hastane başvurusunda hayati önem taşıyan durumlar dışında- kayıt açılmaması ve bu hastalara kliniğimizde sağlık hizmeti verilmemesi.

• Hastane içerisinde yaşanan adli olaylar karşısında, ivedilikle hizmet verebilecek bir polis noktası oluşturulması.

Asistan hekimler, bu talepleri yerine getirilene dek süresiz iş bırakma eylemine başlayacaklarını açıkladı.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim