• BIST 9645.02
  • Altın 2429.254
  • Dolar 32.552
  • Euro 34.8813
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 23 °C
  • İzmir 26 °C

Prof. Dr. Tatlıdil: Çarpık yapılaşma olunca ilişkilerde çarpık oluyor

Prof. Dr. Tatlıdil: Çarpık yapılaşma olunca ilişkilerde çarpık oluyor
Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, "Kentler kimliğini kaybettiği anda kendi içinde de bir yokluk, güvensizlik duygusu yaşar. Çarpık...

Ege Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, "Kentler kimliğini kaybettiği anda kendi içinde de bir yokluk, güvensizlik duygusu yaşar. Çarpık yapılaşma buna sebep olur. Her şey çarpık olunca ilişkilerde çarpık oluyor." dedi.

Bornova Uğur Mumcu Kültür Sanat Merkezi'nde düzenlenen "Çevre Farkındalığı Sempozyumu" kapsamında İzmir'in, Türkiye'nin ve Dünya'nın çevresel sorunlara bakışı "Kent ve İnsan" konulu panelde ele alındı. Panele konuşmacı olarak Prof. Dr. Şerif Hepcan, Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, Prof. Dr. Ümit Erdem ve Prof. Dr. Nuri Azbar katıldı.

"HER ŞEY ÇARPIK OLUNCA, İLİŞKİLER DE ÇARPIK OLUYOR"

Sempozyumda konuşan Prof. Dr. Ercan Tatlıdil, köylerden kentlere doğru hızla artan bir nüfus yoğunluğunun olduğunu, bunun da kentleri içinden daha zor çıkılabilir bir hale getirdiğini söyledi. Tatlıdil, "Kentler kimliğini kaybettiği anda kendi içinde de bir yokluk, güvensizlik duygusu yaşar. Çarpık yapılaşma buna sebep olur. Her şey çarpık olunca ilişkilerde çarpık oluyor. Mülteci sorunları, yoksul sokaklar ve insanlar arasındaki büyük uçurumlar kentlerin kimliğinin kaybolmasına sebep olmaktadır. Plan ve uzman kullanmamamız bu durumlara yol açıyor. Alt yapıya önem verilmelidir. Bilimsel olguların hepsiyle bu yolda yürümeliyiz." şeklinde konuştu.

'Ekolojik Açıdan Sürdürülebilir Kentler" başlıklı sunumda kentleri 5 şekilde değerlendiren Prof. Dr. Şerif Hepcan da "Kentler bir habitattır. Kentler ekosistemdir. Kentsel ekosistemler bağlantılı ve dinamiktir. Her kenti oluşturan temel yapı taşları vardır. Kenti mümkün olduğu kadar uyum sağlayabilir ve esnek planlayıp tasarlamak gerekir." diye konuştu.

Ekolojik ağlar, yeşil alanlar oluşturulması gerektiğini vurgulayan Prof. Dr. Hepcan, "Kentin gelişimine bakmak bize gelecek için önemli ipuçları verir." dedi.

Medyanın çevresel sorunlara karşı farkındalığı arttırdığına dikkat çeken Prof. Dr. Ümit Erdem ise "Medya farkındalığımızı çevresel sorunlara karşı arttırdı. İnsanoğlunu diğer canlılardan ayıran en önemli özelliği zekası, merakı ve ilgisi olmasıdır. Bütün atalarımızın bizlere öğrettiği şeyleri geleceğe aktarmamızdır. Öğrenme olayının yaşandığı her alan bir eğitim alanıdır. Çevrede böyle bir eğitim alanıdır. Ufuk çizgisine baktığımızda hafif dalgalanmalar yerine keskin, inişli çıkışlı bir çizgi görüyorsak bu tehlikenin işaretidir." ifadelerini kullandı.Cihan

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim