• BIST 8718.11
  • Altın 2246.98
  • Dolar 32.3328
  • Euro 35.1771
  • İstanbul 7 °C
  • Ankara 2 °C
  • İzmir 7 °C

Prof. Dr. Şuayib Yalçın: “Ancak korkuyu yenersek kanseri yenebiliriz”

Prof. Dr. Şuayib Yalçın: “Ancak korkuyu yenersek kanseri yenebiliriz”
7'inci Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı 400 bilim adamının katılımıyla İstanbul'da başladı.

7'inci Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı 400 bilim adamının katılımıyla İstanbul'da başladı. Prof. Dr. Şuayib Yalçın, "İnsanlar kanserden çok korkuyorlar. Önemli olan bundan korkmak değil. Korkuyu yenmeliyiz ancak korkuyu yenersek kanseri yenebiliriz" dedi.

Uluslararası Kanser Kontrol Örgütü (UICC), Hacettepe Üniversitesi Kanser Enstitüsü ve Türk Kanser Araştırma ve Savaş Kurumu Derneği'nin desteği ile düzenlenen, Prof. Dr. Şuayib Yalçın'ın başkanlığında yapılan 7'inci Uluslararası Gastrointestinal Kanserler Konferansı İstanbul Beşiktaş'ta başladı. Sindirim sistemi kanseri ile ilgili her türlü bilimsel gelişmelerin ele alındığı ve en yeni tanı ve tedavi yöntemlerinin tartışıldığı konferansın tanıtım toplantısına; Prof. Dr. Tezer Kutluk, Prof. Dr. Şuayib Yalçın ve Jamal Khader katıldı.

Toplantının ardından İHA muhabirinin sorularını cevaplayan Prof. Dr. Şuayib Yalçın, Türkiye'nin çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yaptığını belirterek, "Bu kongrenin 7'incisi yapıyoruz. Her yıl ülkemiz Gastrointestinal yani sindirim sistemi kanserleri konusunda çok önemli bir toplantıya ev sahipliği yapıyor. 400'ün üzerinde katılımcı var. 15'in üzerinde ülkeden katılımcı geldi. Bunlar hem dinleyici olarak hem bildirileri sunmak hem de konuşmalar yapmak üzere geldiler. Bunun dışında ülkemizin önde gelen sindirim sistemi kanserleriyle ilgili bütün bilimsel gelişmeleri tartışmak, tedavilerde neler yapılıyor, neler yapılmalı, nasıl korunabilir? Bunları tartışmak üzere geldik. Kanseri her yönüyle ele aldık ve böylelikle bu konudaki son 1 yılın en önemli datalarını hastalarımıza taşıyacak şekilde bilgilerimizi gözden geçirmiş olduk" diye konuştu.

"Özellikle kalın bağırsak kanseri yaşla artıyor"

Ülkemizde kanserde son 5 yılda hızlı bir artışın olmadığını fakat kalın bağırsak kanserinin yaşla birlikte arttığını kaydeden Prof. Dr. Yalçın, 50 yaşından sonra mutlaka test yaptırılması gerektiğini ifade ederek, "Türkiye'de yaşa bağlı olarak kanser sıklığı artıyor. Türkiye hızla yaşlanan bir ülke ama baktığımız zaman Sağlık Bakanlığı verilerine göreyse son 5 yılda hızlı bir artış yok. Kanser görülme hızı sıklığı bakımından bir artış yok ama biz hala bu oranın yüksek olduğuna inanıyoruz. Çünkü kalın bağırsak kanseri, mide kanseri, pankreas, karaciğer kanseri gibi çok kanserler aslında önlenebilir, taranabilir ve sayısı azaltılabilir kanserlerdir. Özellikle kalın bağırsak kanseri yaşla artıyor. O nedenle 50 yaşından sonra mutlaka dışkı testi yaptırmaları ve bunun dışında tarama kolonoskopi yaptırmaları gerekiyor. Bu hastalık şişman hastalarda özellikle göbek çevresi büyük hastalarda, daha az fiziksel aktivite yapan kişilerde yüksek enerjiyle beslenenlerde daha fazla oluyor. Daha çok yağlı beslenenlerde oluyor. Bu nedenle bu hastalarda beslenmelerine dikkat etmek, kilo kontrolünü sağlamak, hareketli olmak ve tarama testlerine girerek bu kanserden korunabilmek mümkün" dedi.

"Korkuyu yenmeliyiz ancak korkuyu yenersek kanseri yenebiliriz"

Kanserin korkarak değil ancak mücadele edilerek yenilebileceğini vurgulayan Şuayib Yalçın, şöyle konuştu: "İnsanlar kanserden çok korkuyorlar. Önemli olan bundan korkmak değil. Korkuyu yenmeliyiz ancak korkuyu yenersek kanseri yenebiliriz. O zaman daha erken tanı konabilir, tedavimiz daha iyi yaptırılabilir ve kansere karşı daha iyi direnebilir. O yüzden korkmayalım mücadele edelim".

Yurt içi ve yurt dışında klinik onkoloji, medikal onkoloji, onkolojik cerrahi, sindirim sistemi onkolojisi ve hemato-onkoloji alanlarında uzmanlıkları olan 95 Türk, 16 yabancı konuşmacı ve oturum başkanı görev yaptığı konferans 17 Aralık Pazar günü sona erecek.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim