• BIST 9524.59
  • Altın 2517.93
  • Dolar 32.597
  • Euro 34.6105
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 15 °C

Prof. Dr. Suat Kolukırık: "Suriyeli Göçmenlere Çalışma İzni Doğru Adım"

Prof. Dr. Suat Kolukırık: "Suriyeli Göçmenlere Çalışma İzni Doğru Adım"
Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof.

Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Fen Edebiyat Fakültesi Sosyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Suat Kolukırık , Suriyeli sığınmacılara çalışma izni düzenlemesinin doğru bir karar olduğunu ifade etti.

Türkiye'ye gelen Suriyelilerin entegrasyonu ile ilgili Güneydoğu Anadolu'da istihdam ve tarımsal üretime katılmalarını destekleyici politikalar üretilmesinin doğru olduğunu dikkat çeken Prof. Dr. Kolukırık, bu şekilde Güneydoğu Anadolu'da demografik yapının da zenginleştirilmesinin sağlanabileceğini söyledi. Kolukırık, "Türkiye temel insani destekler dışında Suriyelilerin istihdamı ve üretimle ilişkili girişimlerine alt yapı imkanı sunmalıdır. Diğer bir ifadeyle ülkemizdeki Suriyeliler için daha kalıcı ve uzun vadeli adımlar atmak zorundayız. Türkiye elindeki 2.5 milyonluk artı nüfusun sinerjisini kanalize edebilmeli, Suriyelilere yaptığı insani yardımlar yerine, sorun karşısında attığı entegrasyon uygulamalarıyla gündeme gelmelidir. Ne yazık ki mülteci üreten coğrafyaların sorunları çözülmedikçe ve insani bir küreselleşme modeli yaşanmadıkça bu yara kapanmayacaktır. Suriye'de akan kanın derdinde olmayanların ve Suriye sorununu uzatmayı hedefleyenlerin "mültecilere" verebilecekleri bir şeylerinin olmadığını bir kez daha görmüş olduk. Devletimizin bu insanları iş hayatına dahil etmesi bu noktada doğru bir adımdır" diye konuştu.

Suriye'deki iç savaş nedeniyle Türkiye'ye sığınan nüfusun geri dönecekleri yönündeki beklentilerin kalmadığını söyleyen Kolukırık, "Suriyeli sığınmacılar ileriki dönemde ülkelerine geri dönecekler beklentisi ortadan kalkınca Türkiye doğal olarak bu nüfusun sinerjisini toplumsal hayata dahil etme yönünde adımlar atıyor. Zaten bu insanlar şu anda da kaçak işçi olarak birçok yerde çalıştırılıyor. Bu şekilde devlet hem bu insanların kayıt dışı, iş güvencesiz ve sosyal hakları olmadan çalıştırılmasının önüne geçecek, hem de şu anda hazırdan beslemeye çalıştığı bir nüfusu işgücünde değerlendirmiş olacak" dedi.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim