• BIST 9697.93
  • Altın 2430.366
  • Dolar 32.529
  • Euro 34.865
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Prof. Dr. Şimşek’ten ’’Sanayileşme Maceramız Ve Nuri Demirağ’’ Konferansı

Prof. Dr. Şimşek’ten ’’Sanayileşme Maceramız Ve Nuri Demirağ’’ Konferansı
Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.

Ahmet Yesevi Üniversitesi Mütevelli Heyet üyesi ve Marmara Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Muhittin Şimşek, Muğla Sıtkı Kocaman Üniversitesi'nde "Sanayileşme Maceramız ve Nuri Demirağ" konulu bir konferans verdi.

Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar'ın da katıldığı konferansta Nuri Demirağ'ın olumsuzluklar içinde Türkiye'de çalışmalar yaptığını ifade eden Prof. Dr. Muhittin Şimşek, öğrencilere günümüzde bütün imkânlara rağmen çok şeyin yapılabileceğini söyleyerek öğütlerde bulundu. Nuri Demirağ'ın ilklerin adamı olduğunu, bu anlamda ilk boğaz köprüsü projesini Atatürk'e sunduğunu ifade eden Şimşek, Demirağ'ın sermayedarın olmadığı, toplu iğne bile yapacak kadar sanayileşmenin olmadığı iddia edilen 1930'ların Türkiye'sinde Divriği'den çıkan bir müteşebbis olduğunu, ülkeyi bir uçtan bir uca demir ağlarla örmekle kalmayıp, ülkenin ihtiyacı olan uçakları ürettiğini, sahibi olduğu bugünkü Atatürk Havalimanı'nın arazisinde "Gök Okulu" açıp gençleri pilot olarak yetiştirdiğini, İstanbul'a ilk boğaz köprüsü projesi yaptığını, kaynağını bulduğunu, Divriği'nin bir maden yatağı olduğunu, yaptırdığı çalışmalarla 14 çeşit madenin çıkarılması için teşebbüslerde bulunduğunu belirtti. Şişmek, Türkiye'nin en zengin iş adamı olan Nuri Demirağ'ın ölürken kızına, "Dünyaya 30 yıl geç gelseydim Türkiye'nin kaderi değişirdi" dediğini anlattı. Şimşek, "Dünya, coğrafya ve ülkeler değişiyor, sizler, bizler hepimiz değişiyoruz. Değişmeyen iki şey vardır; ölüler ve delilerdir. Eğer biz ülke olarak bu döneme damgamızı vurmak istiyorsak değişimi yönetmek mecburiyetindeyiz. Artık değişimi takip etmek değil, takip edilen olmak istiyoruz" dedi.

Prof. Dr. Şimşek, bilginin önemine de değinerek, "Bilgi ve tecrübe hayat boyu birikerek artan kavramlardır. Ben sizlere bir cep telefonunu örnek vermek istiyorum. Normal şartlar altında ortalama yüz gram ağırlığa sahip olduğunu düşündüğümüz bir telefon, sadece demir ve bakır gibi maddelerden oluşmaktadır. Bu iki yüz gramlık nesne ham halde maddi değer olarak çok düşük iken; demir, bakır ve camdan oluşan nesne bilgi ile harmanlanınca ortaya maddi değeri yüksek olan ve hepimizin kullandığı cep telefonu olarak karşımıza çıkıyor. Demir, bakır, cam türevi maddeler tek başına büyük bir değer temsil etmezken, bilgi ve tecrübe ile birleşerek maddi değeri yüksek nesneler olarak karşımıza çıkmaktadır. İşte bizler bilgi ve becerileri nesneler üzerinde gerektiği şekilde kullanırsak, bilim ve teknoloji açısından maddi ve manevi değeri yüksek maddeler üretebiliriz" ifadelerini kullandı.

Konferans Prof. Dr. Muhittin Şimşek'e, Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mansur Harmandar tarafından plaket takdimi ile sona erdi.

Prof. Dr. Şimşek’ten ’’Sanayileşme Maceramız Ve Nuri Demirağ’’ Konferansı

Prof. Dr. Şimşek’ten ’’Sanayileşme Maceramız Ve Nuri Demirağ’’ Konferansı

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim