• BIST 8988.07
  • Altın 2279.121
  • Dolar 32.3276
  • Euro 35.0194
  • İstanbul 21 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 22 °C

Prof. Dr. Kulakaç: “Şiddet, Salgın Bir Hastalık Haline Geldi”

Prof. Dr. Kulakaç: “Şiddet, Salgın Bir Hastalık Haline Geldi”
Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof.

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, "Şiddet, salgın bir hastalık haline geldi" dedi.

Atakum Halk Eğitim Merkezi tarafından "Şiddete Tolerans Kültürünü Anlamak" konulu konferans düzenlendi. Atakum Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi Konferans Salonu'nda yapılan konferansa, Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Tanrısever, Atakum Halk Eğitim Merkezi'nde görev yapan usta öğreticiler ve öğrenciler katıldı.

Konferansın açılış konuşmasını yapan Atakum Halk Eğitim Merkezi Müdürü Hasan Tanrısever, son zamanlarda toplumda artan ve hep kadınların maruz kaldığı şiddet konusunda toplumun bilgilendirilmeye ihtiyaç olduğunu ve bu nedenle böyle bir etkinliğin tertip edildiğini söyledi. Tanrısever, konferansla daha geniş kitlelere ulaşarak, toplumda şiddetin başlamadan önlenmesi hedeflediklerini dile getirdi.

OMÜ Sağlık Bilimleri Fakültesi Hemşirelik Bölüm Başkanı Prof. Dr. Özen Kulakaç, insanın güvende olduğu durumları iyi, bunun dışında olanları ise kötü şiddet diyerek, şiddetin iki çeşitli olduğunu söyledi. Şiddetin hayattı birlikte yaşamanın imkansız hale getirdiğine dikkat çeken Kulakaç, "Günümüzde şiddet, dünya sağlık örgütü tarafından salgın bir hastalık olarak ifade ediliyor. Çeşitli hastalıklara çözüm bulunuyor ama, hala şiddete önlem alınamıyor. Son zamanlarda dünyada şiddete karşı duyarsızlaştırılmış, sosyal yönden kayıtsızlık oluşturulmuş bir durum var ortada. Biz de buna tolerans diyoruz. Aramızda nasıl bir sorun olursa olsun, bunun çözümlü noktasında hukuk var, yasalar var. Şiddete başvurduğumuzda, ya içe yada dışa zarara verebiliyoruz. Her şeyin çözümünü şiddetle değil, hukuk kuralları çerçevesinde aramalıyız. Bu durumlarda öfkemize hakim olmalı, şiddete başvurmadan çözüm yolu bulmalıyız" dedi.

"Şiddet, insanlık dışı sosyal ilişkilerin sonucudur" diyen Kulakaç, şiddetin toplumda benim dediğim veya benim gibi davran duygularla insanları hizaya sokmak için ortaya çıktığını söyledi. Böyle davranışların olumlu bir sonucu olmadığını belirten Kulakaç, artık karşılıklı iletişimle, cezadan çok ödül üzerine hayatın düzene koyulması gerektiğini kaydetti.

Toplumda, "öfkemden kendime hakim olamadım" gibi gerekçelerle şiddeti uygulayıp savunan insanlar olduğunu dile getiren Kulakaç, "Kadın, erkek ve çocuklar herkes öfkelense kendine hakim olamasa, toplumun hali ne olur? Toplumda bir düzen, barış huzur olur mu? Tabii ki olmaz. Bu nedenle şiddet insanın kendisine hakim olması, hareketlerini kontrol altında alması ile önlenebilir. Hem kadın hem erkek çok değerlidir. Biz neyi kabul edemiyoruz? Aradaki farklılığı. Bizi biz yapan özelliklerin olduğunu. Biz istiyoruz ki, karşımızdaki benim istediğim gibi davransın. Bu her zaman mümkün değil?" şeklinde konuştu.

Kulakaç, toplumda farkında olunmadan "adam gibi ol', "burası hanımlar hamamına döndü" gibi ifadelerle kültürümüzün şiddeti destekleyen cümlelerle dolu olduğunu ve bununda kadınların topluma değersiz hissettirildiğini belirterek sözlerini bitirdi.

Prof. Dr. Kulakaç: “Şiddet, Salgın Bir Hastalık Haline Geldi”

Prof. Dr. Kulakaç: “Şiddet, Salgın Bir Hastalık Haline Geldi”

Prof. Dr. Kulakaç: “Şiddet, Salgın Bir Hastalık Haline Geldi”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim