• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 13 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 16 °C

Prof. Dr. Kadir Kestioğlu: Biyogaz enerji ekonomiyi dışa bağımlılıktan kurtarır

Prof. Dr. Kadir Kestioğlu: Biyogaz enerji ekonomiyi dışa bağımlılıktan kurtarır
Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) Genel Müdürü Prof.

Uludağ Çevre Teknolojileri Ar-Ge Merkezi (ULUÇEV) Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, mevcut enerji kaynaklarının hızla azaldığını ve tüm dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yenilenebilir enerji kaynaklarının kullanımının kaçınılmaz olduğunu söyledi.

Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, "Türkiye'nin yıllık enerji gideri 55 milyar dolar seviyelerinde. Bu durum dış politikalarımızda baskıya sebep oluyor. Enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltmak için biyogaz tesisleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek gerekmektedir." dedi.

ULUÇEV Genel Müdürü Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, yenilenebilir enerji tesislerinin ekonomiyi dışa bağımlı olmaktan kurtardığını belirtti. Dünyada enerji ihtiyacının yüzde 3'ünün yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlandığını anlatan Kestioğlu, Türkiye'de ise bu rakamın yüzde 1'in altında olduğunu hatırlattı.

"YENİLENEBİLİR ENERJİ DIŞA BAĞIMLILIĞI AZALTIYOR"

Türkiye'de enerji ihtiyacının yüzde 73'ünün ithal edildiğini anlatan Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, şunları kaydetti: "Türkiye'nin yıllık enerji gideri yılda 55 milyar dolar seviyelerinde. Bu durum dış politikalarımızda baskıya sebep oluyor. Enerji kaynaklarında dışa bağımlılığı azaltmak için biyogaz tesisleri gibi yenilenebilir enerji kaynaklarına yönelmek, hem ekonomik açıdan, hem de çevrenin korunması açısından ülkemize önemli yararlar sağlayacaktır."

Dünyada yenilenebilir biyogaz tesislerinin sayılarının hızla arttığını anlatan Prof. Dr. Kadir Kestioğlu, sözlerini şöyle tamamladı: "Biyogaz üretim tesisleri organik atıkları kullanarak hem organik atıkların bertarafını sağlayan, hem de bu atıklardan enerji elde eden yenilenebilir enerji tesisleridir. Dünyada sayıları hızlıca artmakta olan yenilenebilir biyogaz tesisleri ülkemizde yeterli sayıda bulunmuyor. Çin'de küçük çiftlik tesisleri dahil 7 milyon, Hindistan'da 2 milyon 300 bin, Almanya'da yaklaşık 10 bin adet bulunurken, ülkemizde 2015 yılı verilerine bakıldığında 64 lisanslı biyogaz tesisi bulunuyor."

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim