• BIST 9079.97
  • Altın 2322.83
  • Dolar 32.3249
  • Euro 34.8612
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Prof. Dr. Hasan Ünal: “Merkel, Türkiye’nin Gönlünü Almaya Çalışıyor”

Prof. Dr. Hasan Ünal: “Merkel, Türkiye’nin Gönlünü Almaya Çalışıyor”
Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin uzun süredir talep ettiği Suriye'de uçuşa yasak bölge...

Uluslararası İlişkiler Uzmanı Prof. Dr. Hasan Ünal, Almanya Başbakanı Angela Merkel'in Türkiye'nin uzun süredir talep ettiği Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusundaki talebini değerlendirdi.

Daha önce Fransa Cumhurbaşkanı François Hollande tarafından gündeme getirilen Suriye'de uçuşa yasak bölge ilan edilmesi konusu geçen hafta Almanya Başbakanı Angela Merkel tarafından da talep edildi. Konuya ilişkin değerlendirmelerde bulunan Atılım Üniversitesi Uluslararası İlişkiler Bölüm Başkanı Prof. Dr. Hasan Ünal, "Merkel'in bu talebi Türkiye'nin gönlünü almaya yönelik çünkü Türkiye'ye fevkalade ihtiyacı var" dedi. Avrupa dendiğinde akla ilk olarak Almanya'nın geldiğini dolayısıyla her mültecinin oraya gitme hayali kurduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Ünal, "Almanya'nın bırakın mültecilerin hepsini, yüzde birlik kısmını alması mümkün değil. Bu, Almanya'daki seçim gündemini bile belirleyen bir konu. Bu çerçevede Merkel'in uçuşa yasak bölge oluşturulması konusunda Türkiye'ye desteğini açıklamasının pratikte hiçbir değeri yok. Çünkü uluslararası hukuk açısından uçuşa yasak bölgenin oluşturulmasına ancak Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi karar verebilir. Almanya'nın ise orada herhangi bir daimi ülke sıfatıyla söz hakkı yok" açıklamalarında bulundu.

"BM GÜVENLİK KONSEYİ'NDEN UÇUŞA YASAK BÖLGE KARARI ÇIKMAZ"

BM Güvenlik Konseyi'nden de uçuşa yasak bölge gibi bir kararın çıkma ihtimalinin olmadığını vurgulayan Prof. Dr. Ünal, "Böyle bir karar tasarısını İngiltere, Fransa, Amerika götürse bile Rusya veya Çin'den biri mutlaka veto eder. Dolayısıyla oradan böyle bir karar çıkarmak mümkün değil" diye konuştu. Uçuşa yasak bölgeyi askeri açıdan da değerlendiren Ünal, açıklamalarına şöyle devam etti: "Bunun askeri olarak da anlamlı olduğunu düşünmüyorum. Çünkü uçuşa yasak bölge, yakın tarihte iki defa kullanıldı. İlki Irak'ta Birinci Körfez Savaşı sırasında ikincisi ise Bosna'da o kanlı savaş devam ederken. Örneğin Bosna'da zaten hava kuvveti olan bir güç yoktu. Sırpların elinde uçaklar vardı ama bunlar basit uçaklardı. İçinde Türk filolarının da olduğu Amerika'nın öncülüğündeki NATO uçakları üstlerinde uçtuğunda ise altta onlara tehdit oluşturacak ciddi bir hava savunma sistemi yoktu" ifadelerini kullandı.

"SURİYE'NİN CİDDİ BİR HAVA SAVUNMA SİSTEMİ VAR"

"Suriye'nin zaten çok ciddi bir hava savunma sistemi var. Uçuşa yasak bölgeyi oluşturmak için uçacak olan her uçağa ateş edecektir" diyen Ünal, "Bunlardan en azından beş uçaktan birini düşürme yeteneği olduğunu bütün askeri uzmanlar kabul ediyor. Üstelik zaten Ruslar uçuyor orada. Ruslar orada özellikle 24 Kasım'da Türkiye'nin Rus uçağını düşürmesinden sonra geniş çaplı yığınak yaptılar. S-300 ve S-400 füzelerini getirdiler. Şimdi en gelişmiş savaş uçaklarıyla Suriye hava sahasını kontrol eder tarzda uçuyorlar. Dolayısıyla böyle bir şey olamaz. Merkel ya danışmanları tarafından yanıltıldı ya da Türkiye'nin gönlünü almak için böyle bir laf ediyor" açıklamalarında bulundu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim