• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Prof. Dr. Emin Işık: “Her Milletin Bu Kadar Evliyası Yoktur”

Prof. Dr. Emin Işık: “Her Milletin Bu Kadar Evliyası Yoktur”
"Mevlana'dan Öğütler" programında konuşan Prof. Dr. Emin Işık, "Memleketimiz evliya bakımından çok zengin. Bu kişiler bizim için servettir. Her milletin...

"Mevlana'dan Öğütler" programında konuşan Prof. Dr. Emin Işık, "Memleketimiz evliya bakımından çok zengin. Bu kişiler bizim için servettir. Her milletin bu kadar çok evliyası yoktur" diye konuştu.

İlahiyatçı Prof. Dr. Emin Işık, Esenler Belediyesi Kültür İşleri Müdürlüğü'nün düzenlediği "Mevlana'dan Öğütler" programı kapsamında Dr. Kadir Topbaş Kültür ve Sanat Merkezi'nde bir sohbet gerçekleştirdi.

"İNSAN KUTSALA SAYGISI OLANDIR"

Edepli olmanın ve kutsala saygı duymanın önemini anlatan Emin Işık, "Edep; hakka, hakikate, büyüklüklere ve kutsala saygılı olmak demektir" dedi. Ezan okunurken susmanın, konuşmamanın ve ezanı dinlemenin edep icabı olduğunu dile getiren Işık, "Radyo ya da televizyon izlerken sesini kısmak edeptir. Bizim inancımızda yiyeceklerin içerisinde ekmek kutsaldır. Tuz, ekmek hakkı için denilip üzerine yemin edilir. Tuz da, ekmek de baş nimettir. Su hepsinden büyük nimettir çünkü hayatın kendisidir. Kağıt kutsaldır çünkü üzerine Kur'an yazılıyor. Eskiden hangi kağıt olursa olsun baş üstünde taşınırdı. Ekmeğin kurusu da, çamura bulanmışı da baş üstünde taşınır" şeklinde konuştu.

Solucandan file kadar kutsalı olan tek canlının insan olduğunu söyleyen Işık, insanı şöyle tarif etti:"İnsan, kutsalı olan ve kutsala saygısı olan canlı türüdür. Hz. Mevlana, Cenab-ı Hakk'tan bizi edebe muvaffak kılmasını isteyelim, bir adamın edebi yoksa Allah'ın rahmetinden mahkum kalır diyor. Bizi en çok Allah'a yaklaştıran Allah'a duyduğumuz saygıdır."

"MEMLEKETİMİZ EVLİYA ZENGİNİ"

"Anadolu'nun evliya bakımından çok zengin olduğunu belirten Işık, "Evliyaullah, Hz. Peygamber'in (S.A.V.) hem ilmine hem ahlakına sahip kişilerdir. Mevlana, Şah-ı Nakşibendi, Albülkadir Geylani ve Yunus Emre gibi veliler var. Bizim memleketimiz o bakımdan çok zengin. Bu kişiler bizim için servettir. Her milletin bu kadar çok evliyası yoktur. Bu milleti yaşatan da o manevi şahsiyetlerin geçmişte yaptıkları emekler ve hizmetlerdir" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Emin Işık: “Her Milletin Bu Kadar Evliyası Yoktur”

Prof. Dr. Emin Işık: “Her Milletin Bu Kadar Evliyası Yoktur”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim