• BIST 9530.47
  • Altın 2476.256
  • Dolar 32.4888
  • Euro 34.7781
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 17 °C

Prof. Dr. Elmacı: "23 Saniyede Bir Kişi Kafa Travmasından Hayatını Kaybediyor’’

Prof. Dr. Elmacı: "23 Saniyede Bir Kişi Kafa Travmasından Hayatını Kaybediyor’’
Memorial Şişli /Ataşehir Hastaneleri Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof.

Memorial Şişli /Ataşehir Hastaneleri Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, dünyada 7 saniyede bir kafa travması meydana geldiğini, 23 saniyede bir ise bir kişinin kafa travmasından hayatını kaybettiğini belirtti.

Memorial Hizmet Hastanesi'nde 2.'si düzenlenen "Nöroanestesi ve Nöroyoğunbakım" konferansında kafa travmaları, ortaya çıkan hasar ile teşhis ve tedavi yolları ele alındı. Beyin cerrahi, nöroloji, radyoloji ve anestezi uzmanlarının bir araya geldiği konferansta konularının uzmanı doktorlar bilgi alış verişinde bulundu.

'DÜNYADA 7 SANİYEDE BİR KAFA TRAVMASI MEYDANA GELİYOR'

Kafa travmalarının toplumsal bir sorun olarak değerlendirilmesi gerektiğini belirten Memorial Şişli/Ataşehir Hastaneleri Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölüm Başkanı Prof. Dr. İlhan Elmacı, istatistiklere göre dünyada 7 saniyede bir kafa travması meydana geldiğini, 23 saniyede bir ise bir kişinin bu travmalara bağlı olarak hayatını kaybettiğine dikkat çekti. Türkiye'de kafa travmalarını en fazla trafik kazalarında görüldüğünü vurgulayan Prof. Dr. Elmacı, "Ülkemizde yılda 110 bin trafik kazası olduğu hesaplanıyor. Bu kazalarda 5 bin kişi hayatını kaybediyor.Bunların önemli bir kısmında kafa travmasının söz konusu olduğunu biliyoruz. Kafa travmasını önlemek adına ciddi önlemler almak gerekir. Kafa travması yaşandıktan sonra ilk yardımın uygun şekilde yapılması ve tedavilerin planlanması gerekir. Çocuklarda kafa travmalarını daha ciddi şekilde takip etmemiz gerekiyor. Kendi durumunu ifade edemediği için çocuklarda gözlem süresinin daha uzun, müşahedenin daha yakından yapılması, ailelerin de bu konuda bilgilendirilmesi kafa travması geçirmiş çocuklarının takibini yapabilmeleri bakımından önemlidir" diye konuştu.

'KAFA TRAVMASI GEÇİREN ÇOCUKLARA KESİNLİKLE KANI SULANDIRAN ASPİRİN GİBİ İLAÇLAR VERİLMESİN'

Motorlu araç kullananların yanı sıra çocuklar ve yaşlılarda düşmelere bağlı olarak meydana gelen kafa travmalarına dikkat çeken Memorial Şişli Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahisi Bölümü'nden Prof. Dr. Gökhan Akdemir, gereksiz tomografi çekilmemesi gerektiğinin altını çizdi. Akdemir tomografinin teşhiste önemli bir adım olduğunu ancak içerdiği radyasyondan dolayı kullanılacağı zamanın iyi belirlenmesi gerektiğini dile getirerek, "Kafa travmalarını hafif, orta ve ağır olarak üçe ayırıyoruz. Orta ve ağır travmalarda tomografi çekilmesi kaçınılmazdır. Hafif travmalarda tomografi çekilmesini özellikle aile yakınları, anne ve babalar çok istiyor. Hafif kafa travmalarında tomografi kullanılmasını doğru bulmuyoruz. Özellikle çocukluk döneminde çekilen tomografi çocuğun radyasyon alması sonucu ilerleyen dönemde farklı hastalıkların oraya çıkmasına neden olabilecektir. Kafa travması geçiren kişi yürüyor, eli ayağı oynuyor ve sara nöbeti geçirmiyorsa ailelerin tomografi çekilmesi konusunda çok ısrarlı olmamaları hatta çekilmesi istenilen tomografilerde bunu sorgulamaları gerekiyor" dedi.

Prof. Dr. Akdemir kafa travmalarında kullanılan ağrı kesici ilaçlara da dikkat çekti. Aspirin gibi kan sulandırıcı ağrı kesicilerin kullanılmasının tehlikeli olduğunu hatırlatan Akdemir içeriğinde parasetemol bulunan ağrı kesicilerin alınması ya da hiç ağrı kesici kullanılmamasını söyledi.

"KAFA TRAVMASI, YOĞUNLUK AÇISINDAN TÜMÖR HASTALIKLARININ ÖNÜNE GEÇEBİLİR'

Nöroanestesi ve Nöroyoğunbakım günleri konferansında konuşan Memorial Hizmet Hastanesi Beyin Sinir ve Omurilik Cerrahi Bölümü'nden Uz. Dr. Ramazan Sarı, kafa travmalarının yoğunluk açısından tümör hastalıklarını geçeceğini belirtti. Sarı, kafa travmalarında şuur kaybının önemli olduğunu ifade ederek, " Özellikler çocuklarda en çok merak edilen kusma konusudur. Kafa travmalarından sonra bir kez yaşanan kusmanın çok önemi yoktur. Özellikle tekrarlayan, durmayan şuur kaybına ile birlikte giden kusmalar ciddiye alınmalıdır. Bunun dışında gözlerde kayma, sara hastaları gibi vücutta kasılma gibi durumlar oluşması, belirgin şişlik olması halinde mutlaka bir beyin cerrahının bulunduğu sağlık merkezine başvurulması gerekir" dedi.

KAFA TRAVMASINDA GİDİLEN MERKEZ ÖNEMLİ

Kafa travmalarından hemen sonra gidilecek sağlık merkezini her zaman seçme şansı olmadığını vurgulayan Memorial Hizmet Hastanesi Anesteziyoloji ve reanimasyon uzmanı Dr. Sedef Tavukçu Özkan," Kafa travmalarında önemli olan ilk merkeze ulaşılmasıdır. Ciddi bir travma söz konusu ise o zaman daha çok bu konuyla spesifik olarak ilgilenen merkezle ulaşmakta sağ kalım açısından çok önemli farklar var. Zamanlama, doğru tedavi, doğru algoritmik yaklaşım çok önemli. Bu hasta grubunda ilk müdahale yapıldıktan sonra bu merkezlere gitmenin önemi tartışılmaz" ifadelerini kullandı.

Prof. Dr. Elmacı: "23 Saniyede Bir Kişi Kafa Travmasından Hayatını Kaybediyor’’

Prof. Dr. Elmacı: "23 Saniyede Bir Kişi Kafa Travmasından Hayatını Kaybediyor’’

Prof. Dr. Elmacı: "23 Saniyede Bir Kişi Kafa Travmasından Hayatını Kaybediyor’’

Prof. Dr. Elmacı: "23 Saniyede Bir Kişi Kafa Travmasından Hayatını Kaybediyor’’

Prof. Dr. Elmacı: "23 Saniyede Bir Kişi Kafa Travmasından Hayatını Kaybediyor’’

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim