• BIST 9141.48
  • Altın 2325.41
  • Dolar 32.3762
  • Euro 35.0131
  • İstanbul 20 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 25 °C

Prof. Dr. Ekrem Sezik: Soğuk algınlığına karşı kuşburnu tüketilebilir

Prof. Dr. Ekrem Sezik: Soğuk algınlığına karşı kuşburnu tüketilebilir
Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, halk ilacı olarak bilenen kuşburnunun soğuk algınlığı başta olmak üzere değişik amaçlar için...

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı Prof. Dr. Ekrem Sezik, halk ilacı olarak bilenen kuşburnunun soğuk algınlığı başta olmak üzere değişik amaçlar için kullanıldığını söyledi. Sezik, soğuk algınlığı ve üşütme gibi durumlarda kuşburnunun günde 2 defa 2.5 gram miktarda kullanılmasını önerdi.

Prof. Dr. Ekrem Sezik, soğuk algınlığı ve osteoartritte destekleyici olarak alınabilen kuşburnunun değişik amaçlar için yaygın olarak kullanıldığını ifade ederken, "Kuşburnu, ülkemizin hemen her bölgesinde yabani olarak yetişen, çalı şeklindeki yabani güllerden bilimsel olarak farklı isimlendirilen birkaç türe verilen genel isimdir. Halk arasında itburnu, yaban gülü gibi isimler de verilmektedir. Anadolu'da halk ilacı olarak meyve, kök ve genç dalları değişik amaçlar için yaygın olarak kullanılmaktadır. Halk ilacı olarak, değişik kuşburnu türlerinin bilhassa meyveleri öksürük, bronşit ve romatizmada ayrıca mide ağrılarına, hemoroit ve ishale karşı genellikle çayı halinde kullanılmaktadır." dedi.

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı, kuşburnu meyvesinin aslında çilek gibi yalancı bir meyve olduğunu belirterek, şunları kaydetti: "Kuşburnunda çiçek tablası etlenmiş ve böylece meyveleri saran etli bir kısım meydana getirmiştir. Tohum zannedilen sert çekirdekler aslında esas meyvelerdir. Halk ilacı olarak kullanılışlarda, araştırmalarda ve piyasadaki ürünlerin önemli bir kısmında bu yalancı meyvenin tamamı kullanılmaktadır. Avrupa ülkelerinde ve ülkemizde kullanılan ilaç standartlarının bulunduğu kitap, yani Avrupa Farmakopesi sert çekirdeklerinden ve çevresindeki tüylerden kurtarılıp kurutulmuş yalancı meyve kabuğunun kullanılmasını ister. Bu kısım C vitamini bakımından daha zengindir. Bitki ve meyve çaylarında da bu kısım kullanılmaktadır."

Prof. Dr. Ekrem Sezik, kuşburnu meyvelerinin ve meyvelerinden hazırlanan meyve suyu, marmeladının ve çayın gıda olarak yaygın bir şekilde kullanıldığına işaret ederken, "Halk ilacı kullanılışlarını bilimsel açıdan araştırmak üzere yapılan çalışmalarda, kuşburnu meyvelerinin antiülser ve enflamasyon giderici belirgin etkilere sahip olduğu bulunmuş ve dolayısıyla bu kullanılışların bir kısmını açıklayan bazı bilimsel verilere ulaşılmıştır . Ama bu çalışmalar henüz başlangıç kademesindedir. Yani kuşburnunu ülser ilacı olarak kullanmaya başlamayalım."

Türk Fitoterapi Derneği Başkanı, kuşburnunun kullanımı ile ilgili şu bilgileri verdi: "Geleneksel olarak soğuk algınlığı, üşütme ve bu durumlardan koruyucu olarak günde 2 defa 2.5 g miktarda kullanılması tavsiye edilmektedir. Poşet çaylarda bir poşette, 2-2.5 gram civarında ürün bulunmaktadır. Dolayısıyla, belirtilen amaçlar için günde 2-3 poşet çay içmek yeterli olacaktır."

Cihan

Prof. Dr. Ekrem Sezik: Soğuk algınlığına karşı kuşburnu tüketilebilir

Prof. Dr. Ekrem Sezik: Soğuk algınlığına karşı kuşburnu tüketilebilir

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim