• BIST 9079.97
  • Altın 2322.589
  • Dolar 32.3361
  • Euro 34.9683
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 15 °C
  • İzmir 17 °C

Prof. Dr. Çotuksöken: “Şiddete Karşı Kurum Ya Da Kültürel Normları Değil İnsanı Korumalıyız”

Prof. Dr. Çotuksöken: “Şiddete Karşı Kurum Ya Da Kültürel Normları Değil İnsanı Korumalıyız”
Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, şiddete karyı insanlarınkorunması gerektiğini söyledi.

Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, şiddete karyı insanlarınkorunması gerektiğini söyledi.

İstanbul Maltepe Üniversitesinde dördüncüsü düzenlenen geleneksel öğrenci kongresini bu yıl 8 fakülte, 1 yüksekokul farklı konularda Mart-Mayıs aylarında gerçekleşiyor. Bu hafta Fen-Edebiyat Fakültesi'nin "şiddet" konulu kongresi yapıldı. Kongreye 12 ülkeden konuk öğrenciler katıldı. Kongrede işlenen konular arasında "Kadınlara ve çocuklara yönelik şiddet", Sığınmacı ve mülteci krizinden doğan şiddet", Kültürel normlarla ilgili şiddet" ve "Doğaya karşı şiddet" yer aldı.

Türkiye'de ilk kez öğrencilerin katıldığı Uluslararası Kongre düzenleniyor diyen Maltepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şahin Karasar, "Maltepe Üniversitesinin dokuz fakültesi bunun yanın da yüksekokulları ve akademik birimleri öğrencileri yıl içerisinde önemli gördükleri konuyu ele alarak bunun üzerine kongre düzenliyor. Düzenleyicileri, katılımcıları ve değerlendiricileri öğrenciler bu bakımdan hayatın pratiklerini hem entelektüel hem akademik, hem de mesleki olarak daha öğrenciliklerinde deneyimlemiş oluyorlar. Genel olarak üniversitemizin yaptığı bu etkinliklere yılda 50'nin üzerinde ülkeden 500'ün üzerinde katılımcı katılıyor. Bu yılki kongremizin konusu da şiddet bütün dünyada artık küresel bir mesele olmaya başladı. Biz bu problemin gündeme getirilmesine, çözümüne akademik ve bilimsel olarak katkıda bulunursak ne mutlu bize. Katılımcı bütün öğrencilerimizi tebrik ediyorum ve şiddete çözüm bulmak anlamında yaptıkları bu gayreti kutluyorum" diye konuştu.

Şiddetin insan dünyasında giderek yaygınlaşarak yer aldığını söyleyen Maltepe Üniversitesi Rektör Yardımcısı aynı zaman da Fen- Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Betül Çotuksöken, "Şiddet insanların birbirilerine karşı davranışlarında ya da eylemlerinde ortaya çıkan bir insanlık durumudur. Kişiler davranışların arkasında ilkelere dayalı düşünemeyince kısa yoldan şiddeti çözüm yolu olarak görüyorlar. Bu da şiddeti daha çok tırmandırıyor. Günümüzde şiddet o kadar çok arttı ki hepimizin bu konuda bir duyarlı olması gerekiyor. Biz de buradan yola çıkarak dört yıldır öğrencilerimizin organize ettiği kongreye konuyu taşıdık. Ülkemizin bulunduğu bölgeyle, hem insanların bireysel durumlarıyla hem de siyasetle bağlantılı olarak yüz yüze ilişkilerde ve sanal âlemde şiddet olgusunu işlemeye çalıştık şiddetin ciddi bir dünya sorunu olduğunu düşünüyoruz" dedi.

Şiddetin gittikçe tırmandığını ve çarensin mutlaka bulunması gerektiğini söyleyen Çotuksöken, "Şiddetin tümüyle ortadan kalkması mümkün değil gibi görülüyor çünkü insan bir bunalım varlığı, uyumlu bir varlık değil. Bütün bunları yenip üstesinden gelmek ve insani bir takım değerler eşliğinde eylemlere girebilmek içinde eğitime ihtiyaç var, yoksullukla mücadele edilmesi ve eğitimin daha üst noktalara getirilmesi lazım, insanca bir eğitim ortamının yaratılması şart. Küçük yaşlardan itibaren insanlar şiddetsiz çözüm yolları üretebilsinler sorunlarına şiddete hiçbir şekilde başvuramadan çözüm bulsunlar diye çalışmak politikalar geliştirmek gerekir" şeklinde konuştu.

"Zaman zaman insani değerler korunmadan kültürel değerler korunuyor, kültürel normlar mercek altına alıp, şiddete üreten gelenekleri tasfiye etmeliyiz" diyen Çotuksöken, "Şiddete yol açıyorsa ve korunan insan değil de kültürel norm ise orada problem var demektir. Şiddete uğramaması ve korunması gereken insandır hele de çocukların ya da dezavantajlı insanları, engellileri, hastaları ve kadınları korumalıyız. Eğer biz eylemlerinizim arkasına insan haklarını koyarsak zannederim olup bitenlere farklı açıdan bakabiliriz. İnsanı korumanın ne kadar önemli olduğunu görebiliriz. Ne burada kurumların korunmaya ihtiyacı var nede bir takım kültürel değerlerin burada korunması gereken insandır. Şiddete uğramış insanlara yardım etmek gerekir ama sadece sevgi, şefkatle değil bilgiye dayalı yardım etmek gerekir. Biz çalışmalarımızda bilgiyi çok önemsiyoruz" ifadelerini kullandı.

Türkiye'de çocukların ve kadınların daha çok şiddete maruz kaldığını dile getiren Çotuksöken, "Bunlar içinde tedbir alan devlet politikaları oluşturmaya çalışan kurumlarımız var. Çok küçük yaşta çocukların aile içerisinden, anaokuluna kadar şiddetsiz ortamlarda büyümesine özen göstermeliyiz. Kriz durumlarında en çok şiddete maruz kalanlara maalesef çocuklar ve kadınlar oluyor. Şiddetsiz bir dünya istiyorum. Ne zaman başarabiliriz bilmiyorum ama çabalamalıyız her birimize düşen çok iş var" açıklamalarında bulundu.

Prof. Dr. Çotuksöken: “Şiddete Karşı Kurum Ya Da Kültürel Normları Değil İnsanı Korumalıyız”

Prof. Dr. Çotuksöken: “Şiddete Karşı Kurum Ya Da Kültürel Normları Değil İnsanı Korumalıyız”

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim