• BIST 9079.97
  • Altın 2318.134
  • Dolar 32.3415
  • Euro 34.9033
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 13 °C
  • İzmir 18 °C

Prof. Dr. Cassola’dan Osmanlı konferansı

Prof. Dr. Cassola’dan Osmanlı konferansı
Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu ile Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma...

Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürkçü Düşünce Topluluğu ile Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi Müdürlüğü tarafından Malta Üniversitesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Arnold Cassola'nın konuşmacı olarak katıldığı "Kanuni Sultan Süleyman ve Osmanlı Malta İlişkileri" konferansı gerçekleşti.

GAÜN Mavera Kongre ve Sanat Merkezi'nde düzenlenen konferansta Prof. Dr. Arnold Cassola, son kitabı "Muhteşem Süleyman ve Malta 1565" isimli eserinde Arnold Cassola 1564-1566 yılları arasındaki Osmanlı kayıtlarını temel kaynak olarak kullandığını belirtti. Prof. Dr. Cassola, "Bu kaynaklara aynı zamanda Osmanlının Malta kuşatması sırasında Malta güçlerinde subay olarak görev yapan Balbi de Corregio'nun İspanyolca dilinde yazdığı günlüklerdeki notlarla da destekledi. Bu eserde esas olarak diğer çalışmalardan farklı bir şekilde süreci Muhteşem Süleyman'ın perspektifinden görmeye ve anlatmaya çalıştım" şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Arnold Cassola, "Kanuni kuşatma öncesi ne gibi hazırlıklar yaptı? Kuşatma esnasında hangi teknik gerekliliklere, günlük ihtiyaçları planladı ve hangi endişelerle hareket etti? Ayrıca kuşatma sonrasında nasıl davrandı? İstanbul savaşın yaşandığı Malta dan binlerce kilometre uzaktayken Sultan sahadaki askeri hareketliliği nasıl yönetti? Kırım'dan Cezayir'e, Fas'tan Epir'e, Aetolya'dan Akarna'ya , Anadolu'dan Makedonya'ya kadar devasa büyüklükteki imparatorlukta Malta kuşatması esnasında ortaya çıkan diğer sorunlarla nasıl baş etmekteydi?" dedi.

Cassola, Süleyman'ın eylem düşünce ve davranışlarına Anadolu (Asya) , Rumeli (Avrupa) , Mağrip (Kuzey Afrika) gibi çeşitli ve farklı bölgelere 1564 - 1566 yılları arasında göndermiş olduğu emirleri ortaya çıkararak akla takılan soruları cevaplamaya çalıştığını sözlerine ekledi.

GAÜN Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Yunus Emre Tansü, Prof. Dr. Arnold Cassola'yı Türkiye'de ağırlamaktan duyduğu memnuniyeti ifade ederek, "Yurtdışındaki Türkler ve Akraba Toplulukları Araştırmaları Uygulama ve Araştırma Merkezi olarak Prof. Dr. Arnold Cassola'nın son çıkan Süleyman adlı eseri ve Malta kuşatmasını anlatan yayınlarıyla dünya çapında tanınmış bir tarihçi. Profesör yeniçağ tarihine yeni bir bakış açısı getiriyor. Bu vesileyle bu büyük deneyimi öğretim üyelerimiz ve öğrencilerimizle paylaşmasını sağlamak bizim için büyük bir mutluluk" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim