• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 27 °C
  • İzmir 25 °C

Prof. Dr. Çağatay: Türkiye'de beton kalitesi yeterli değil

Prof. Dr. Çağatay: Türkiye'de beton kalitesi yeterli değil
Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik Mimarlık Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Bölüm Başkanı Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay, ülke genelinde hazır beton uygulamalarının yaygın olmasına rağmen beton kalitesinin düşük olduğunu söyledi.

İstenilen beton kalitesine ülke çapında tam olarak ulaşılamadığını savunan Prof. Dr. Çağatay, bunun en önemli sebeplerinden birinin yeterli denetimlerin yapılamaması ve betonda kalite düşüklüğü olduğunu aktardı. Hazır beton tesislerinin artması, betonun hazır beton uygulamaları ile dökülmesine rağmen yine de kalitesinin yeterli olmadığını vurgulayan Çağatay, "Çünkü betonda gereğinden fazla su kullanılmakta, beton için gerekli denetim yapılamamakta ve yeterli beton kürü uygulanmamaktadır. Beton ya vibratörsüz dökülmekte, ya da vibratör uygulaması tekniğine uygun olarak yapılmamaktadır. En önemli nedenlerden biri de beton dayanımının sadece statik bir değer olarak düşünülmesi ve 28 günlük dayanım değerinin hesaplarda kullanılmasıdır. Oysa ki yapının servis ömrü en az 50 senedir ve bu sürede yapının kullanım amacına uygun olarak tasarlanan bütün etkilere belirli bir güvenlikle dayanım göstermesi gerekmektedir. Betonun bu dayanımı gösterebilmesi için yeterli sağlamlıkta olması, betonun kimyasal etkilere karşı dayanımının yüksek ve sürdürülebilir olması gerekmektedir."

ÜLKEMİZDEKİ MİNİMUM BETON SINIFI C30 OLMALI

Prof. Dr. İsmail Hakkı Çağatay, son zamanlarda sıkça duyulan ve yeni deprem yönetmeliğinde yer alan C20-C30 sınıfı betonlarla ilgili açıklamalarda bulundu. Şantiyede üretilen veya dökülen betonun kalitesi ölçülmek istendiğinde standart silindir beton numuneler alınarak bu numunelerin basınç makinesinde test edildiğini, C20 sınıfı betonun yaklaşık 36 tonda, C30 sınıfı betonun ise 53 tonda kırıldığını açıklayan Prof. Dr. Çağatay şunları kaydetti; "C30 sınıfı bir beton silindir yaklaşık 1 ton olan araçlardan 53 tanesini taşıyabilirken, C20 sınıfı bir beton silindir örneği ancak 36 araç yük taşıyabilir. Günümüzde artık C20-C50 sınıfı betonlar normal dayanımlı beton, daha yüksek beton sınıfları ise yüksek dayanımlı beton olarak tanımlanmaktadır. Oysa ki bazı yapı ilanlarında yüksek dayanımlı C30 betonu kullanıldığı ifade edilmektedir. Halen güncellenmekte olan deprem yönetmeliğine göre minimum beton sınıfı C30 olmalıdır."

Ülkemizdeki minimum beton sınıfının en az C30 olması gerektiğini söyleyen Prof. Dr. Çağatay, "Ülkemizdeki mevcut beton kalitesi, denetimi de göz önüne alındığında C30 sınıfı beton C20 sınıfı betona göre sayısız üstünlük sağlayabilecektir. Bu nedenle, halen revize edilmesi süren deprem yönetmeliğimizde minimum beton sınıfı en az C30 olmalıdır. Böylece, sürdürülebilir beton konusunda yeni bir aşamaya gelinmiş olacak ve bunun olumlu etkileri özellikle depreme dayanıklı yapı üretiminde de kendini gösterecektir." şeklinde konuştu.

Cihan

Prof. Dr. Çağatay: Türkiye'de beton kalitesi yeterli değil

Prof. Dr. Çağatay: Türkiye'de beton kalitesi yeterli değil

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim