• BIST 9716.77
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 17 °C

Prof. Dr. Bilgehan Aygen: " Hepatit C önümüzdeki 15-20 sene içinde tamamen yok edilebilecek"

Prof. Dr. Bilgehan Aygen: " Hepatit C önümüzdeki 15-20 sene içinde tamamen yok edilebilecek"
28 Temmuz Dünya Hepatit günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma...

28 Temmuz Dünya Hepatit günü nedeniyle açıklamalarda bulunan Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı, Prof.Dr. Bilgehan Aygen, "Hepatit C önümüzdeki 15-20 sene içinde tamamen yok edilebilecek" dedi.

28 Temmuz Dünya Hepatit Günü nedeniyle Türk Klinik Mikrobiyoloji ve İnfeksiyon Hastalıkları Derneği (KLİMİK) Viral Hepatit Çalışma Grubu Başkanı, Prof.Dr. Bilgehan Aygen, açıklamalarda bulundu. Prof. Dr. Bilgehan Aygen, Hepatit B, Hepatit C ve Hepatit D virüslerinin uzun vadede kronik karaciğer hastalığı, siroz veya karaciğer kanserine yol açtıkları için ayrı bir öneme sahip olduklarını belirterek, " Ülkemiz Dünya Sağlık Örgütü verilerine göre ,Hepatit B Virüsü infeksiyonu açısından orta endemiste bölgesinde yer alırken Hepatit C Virüsü açısından düşük endemisite bölgesindedir. Ülkemizde Hepatit B oranı yüzde 2 -7 iken, Hepatit C oranı yüzde 1 civarında. Karaciğer nakli olan hastalarımızın %61'inde nakil nedeni hepatit B veya hepatit C'dir" dedi.

Prof.Dr. Aygen, viral hepatitlerin 2030 yılına kadar yok edilmesinin global bir proje olduğunu kaydederek, "Ülkemizde bu konuda ciddi adımlar atılmıştır. 1998 yılından itibaren tüm yeni doğanlara ve risk grubunda bulunanlara Sağlık Bakanlığı tarafından ücretsiz hepatit B aşısı yapılmaktadır. Bu aşılama programıyla 2000 yılında yüzde 12'lerde olan yeni enfekte olgu sayısı , 2012 yılında yüzde 5" lere gerilemiştir. Ancak yine de ülkemizde 3 buçuk milyon hepatit B hastası, 750 bin hepatit C hastası olduğu tahmin edilmektedir" dedi. Prof.Dr. Bilgehan Aygen, Hepatit B virüsünden korunmanın, Hepatit D'den de korunmak anlamına geldiğini belirterek, "Hepatit A virüsü (HAV) dünyada en sık görülen akut viral hepatit etkenidir. Ülkemiz HAV infeksiyonu epidemiyolojisi açısından orta endemisite bölgesinde yer almaktadır. Hepatit A kontamine su ve besinlerle salgınlara yol açabilen, çocukluk çağında hafif belirtilerle geçirilebilirken ileri yaşlarda geçirilmesi durumunda daha ağır seyreden ve şiddetli karaciğer hastalığıyla ölümlere yol açabilen bir virüstür. Hepatit A infeksiyonundan da aşı ile korunmak mümkündür ve hepatit A aşısı 2012 yılından itibaren ülkemizde çocukluk aşıları kapsamına alınmıştır" dedi.

"Hepatit C 15-20 yıl içinde yok edilebilecek"

Prof.Dr. Aygen, daha kısa süreli, daha etkin ve yan etkileri tolere edilebilir yeni oral tedavi seçeneklerinin önümüzdeki yıllarda Hepatit C infeksiyonunun seyrinde önemli değişikliklere yol açacağını söyleyerek, "Yeni ilaç tedavileriyle yüksek kalıcı virolojik yanıt oranları elde edilebilmekte ve Hepatit C Virüsü infeksiyonu neredeyse tüm hastalarda tedavi edilebilmektedir. Yapılmış olan yeni çalışmalar göstermiştir ki, HCV infeksiyonu, tanısı tedavisi ve yeni bulaşmaların engellenmesine yönelik stratejiler sayesinde, önümüzdeki 15-20 yıl içinde yok edilebilecektir" dedi.

Prof.Dr. Bilgehan Aygen, 2016 yılı Dünya Hepatit gününde, 2030 yılına kadar hepatitleri yok etmek için, Dünya Sağlık Teşkilatı tarafından NOhep kampanyasının başlatıldığını ifade ederek, "

Bu yıl Dünya Hepatit Günü'nün teması "HEPATİTLERİ YOK ET" dir. Bu tema kapsamında özellikle düşük ve orta sosyo-ekonomik düzeyde olan ülkelerdeki olguların tanı ve tedavi olanaklarına erişmesi ana hedeftir. Bu hedef doğrultusunda 2030'da Hepatit B ve Hepatit C bulaşmış kişilerin yüzde 90'ına tanı konması ve yüzde 80'inin tedaviye ulaşmasının sağlanması planlanmıştır. Bu hedefe ulaşmak için toplumda büyük farkındalık oluşturulması, artmış tanı olanaklarının ülkenin her bölgesinde kullanıma koyulması, düzenli aşılama programlarının devam etmesi ve hatta artırılması, güvenli kan ürünleri ve enjeksiyon kullanımı gibi anahtar girişimlerin ülke genelinde uygulamaya konulması gerekmektedir. Viral hepatitleri vurgulayan her aktivite onun yok edilmesi için bir adımdır " diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim