• BIST 9693.46
  • Altın 2507.469
  • Dolar 32.5758
  • Euro 34.7748
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 20 °C

Prof. Dr. Ahmet Hilal: Ceset görülmeden defin ruhsatı verilmez

Prof. Dr. Ahmet Hilal: Ceset görülmeden defin ruhsatı verilmez
Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan Prof.

Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalı'ndan Prof. Dr. Ahmet Hilal, cenazelerde ceset görülmeden defin ruhsatının kesinlikle verilmemesi gerektiğini belirtti.

Adana Tabip Odası Aile Hekimliği Komisyonu, 1. Basamak Eğitim Günleri çerçevesinde "Sorumluluklarımız" konulu panel düzenledi. Panelin konuşmacılarından Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Adli Tıp Anabilim Dalından Prof. Dr. Ahmet Hilal, "Ceset görülmeden defin ruhsatı asla verilmeyeceği gibi cenazenin özellikle koltuk altı, meme altı, ağzı gibi kapalı yerleri de kontrol edilmeli." dedi.

1. Basamak Eğitim Günlerine yeniden başladıklarını belirten ATO Aile Hekimliği Komisyonu Başkanı Dr. Yaşar Ulutaş, yaptığı açılış konuşmasında "Hem bilgilerimizi tazeleyelim hem de sorumluluklarımızı bilip ona göre davranalım istiyoruz. Bu gün adli tıp konusunda bilgileneceğiz. 1. basamakta hizmet veren aile hekimlerimizin defin ruhsatı düzenlerken dikkat etmesi gereken konulara ve sorumluluklarına dikkat çekmek istedik." ifadelerini kullandı.

Defin ruhsatlarında yer alan bilgilerin sağlık istatistiklerinin oluşturulmasında, ayrıca ülkelerin sağlık politikalarını belirlemede ve sağlık hizmetlerinin planlanmasında en önemli veri tabanlarından birini oluşturduğunu vurgulayan Prof. Dr. Ahmet Hilal, şunları kaydetti: "Defin ruhsatı; umumi hıfzıssıhha kanununda belirtilmiştir. Bu kanunun tarifine göre defin ruhsatı alınmadıkça ya da gösterilmedikçe cenaze gömülemez. Defin ruhsatı belediye tabibi olan yerlerde bu hekimlerce, olmadığında hükümet tabiplerince "cesedin hekim tarafından muayenesinden sonra" düzenlenir denmektedir. Hastanede ölenlerin defin ruhsatı bu kurumlarca düzenlenir. Defin ruhsatı cesedin hekim tarafından muayenesi sonrası verilir. Hekim cesedi çıplak olarak muayene eder, yakınlarından anamnez alır, gerek görürse cesedi en son tedavi eden hekimlerden bilgi ve belge alarak ölümün doğal bir ölüm olup olmadığına karar verir."

ŞÜPHELİ ÖLÜMLER, SAVCILIĞA BİLDİRİLMELİDİR

Defin ruhsatı düzenlenmesi sırasında ihbar edilmesi gereken olgulardan da söz eden Prof. Dr. Ahmet Hilal, şu uyarılarda bulundu: "Yasada bu işlemler sırasında hekim bulaşıcı hastalık sunucu kişinin öldüğü şüphesinde ise ait olduğu makamı haberdar etmeden defin ruhsatı düzenleyemez. Bu olgular sağlık müdürlüğüne bildirilmelidir. Eğer cesedin muayenesi sırasında ölümün doğal nedenlerden meydana gelmediği şüphesini uyandıracak belirtiler varsa ya da ölünün kimliği meçhul ise o zaman defin ruhsatı düzenlenmeden durum, cumhuriyet savcılığına bildirilmelidir. Adli olarak değerlendirilmesi gereken ölüm olguları; kökeninde kaza, intihar ve cinayet olan tüm olgular, yakın dönemde travma öyküsü, dış muayenede travmatik lezyonların saptanması, öyküde çelişkiler-tutarsızlıklar bulunması, gözaltı ve cezaevinde meydana gelen tüm ölümler, ölüm nedeni ile ilgili suçlama ve iddianın bulunduğu olgular, kimliğin olmadığı veya yakınlarının olmadığı olgular, ölüm nedeninin saptanamadığı olgulardır."

Katılımcıların merak ettiği soruların yanıt bulmasının ardından Dr. İsmail Bulca, Prof. Dr. Ahmet Hilal'a teşekkür belgesi verdi.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim