• BIST 9057.84
  • Altın 2293.152
  • Dolar 32.3114
  • Euro 35.0969
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 25 °C

Prematüre bebeklerde görülen 11 sağlık sorunu

Prematüre bebeklerde görülen 11 sağlık sorunu
Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. H. Nuray Keçecioğlu, gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıkları için uzun süre tedavi ve...

Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. H. Nuray Keçecioğlu, gelişimlerini tam olarak tamamlayamadıkları için uzun süre tedavi ve kontrol altında kalması gereken prematüre bebeklerin karşılaşabileceği sağlık sorunları ve tedavi yöntemlerini anlattı.

Günümüzde her 10 hamilelikten 1'i erken doğum ile sonuçlanabiliyor. Gelişmekte olan ülkelerde prematürelikten ölümler, yeni doğan ölüm nedenleri arasında enfeksiyonlar ve doğum asfiksisinden sonra üçüncü sırada yer alıyor. Günümüzde 22 haftanın altında hayatta kalabilen bebek yokken, 22-25 hafta aralığında yaşayabilme oranları da çok düşük olarak görülüyor. Acıbadem Eskişehir Hastanesi Çocuk Hastalıkları Uzmanı Dr. H. Nuray Keçecioğlu, prematüre bebeklerin karşılaşabileceği 11 sağlık sorununu ve tedavi yöntemlerini şöyle anlattı;

Uzun süre kuvözde kalmak

Prematüre bebekler organ gelişimlerini tamamlayamadan doğdukları için uzun süre yoğun bakımda, kuvözde solunum cihazına bağlanmaları gerekiyor. Yoğun bakımda ünitelerinde geçen uzun süreçte prematüreleri bekleyen birçok sorun ortaya çıkıyor. Vücutlarındaki yağ dokusunun az olması nedeniyle vücut ısılarını koruyamıyorlar, ısı ve nem kayıpları fazla oluyor, küvozde takipleri gerekiyor. Akciğerlerinin olgunlaşmamasına bağlı olarak surfaktan yapımı az oluyor ve Akciğer Solunum Yetmezliği (RDS) ortaya çıkıyor. Surfaktan düzeyi yeterli olan akciğer nefes alma ile açılıyor, nefes verirken tamamen sönmüyor. Prematürelerde surfaktan eksikliği ile akciğerler bu görevi yapamayacağı için suni üretilmiş surfaktan, tüp vasıtası ile akciğerlere veriliyor ve bebek solunum cihazına bağlanıyor. Bu durumun az görülmesini sağlamak için erken doğum eylemi olan gebelerin steroid uygulanıyor.

Apne

Erken doğan bebekleri beyinlerindeki solunumu düzenleyen otomatik merkez olgunlaşmadığı için solunumları zaman zaman duruyor veya yavaşlıyor. Bu durum 20 saniyeyi geçerse buna "apne" deniyor. Bu sırada bebeğin kalp atımları azalıyor, rengi soluyor ve morrma görülebiliyor. Bu gibi durumlarda solunum merkezini uyaran ilaçlar bebeğe uygulanıyor.

Sarılık

Yenidoğan bebeklerin yüzde 60'ında görülen sarılık prematürelerde her 10 çocuktan 9'unda görülüyor. Prematürelerde daha erken görülebilen sarılık, hayati olabilir ve henüz gelişmemiş beyin hücrelerine zarar verebilir. Bu nedenle erken dönemde ışın tedavisine başlanması ve kan değişimi gerekebiliyor.

Nekrotizan enterokolit

Prematürelerde, bağırsaklarının ta olarak gelişmemesine bağlı olarak "nekrotizan enterokolit" sorunu ortaya çıkabiliyor. Bu durumda bebeğin karnında şişlik, kusma, apne, hipotermi, tansiyon düşmesi görülebiliyor. Erken tanı konulanlarda tedavi edilebilen bu hastalık ta ameliyat gerektiren vakalar da olabiliyor.

Kansızlık

Bunun yanında prematüre bebeklerde oksijen taşıyan alyuvarlar az olduğu için kansızlık da sık görülüyor ve kan tranfüzyonu gerekli olabiliyor.

Enfeksiyonlar

Bağışıklık sistemleri çok düşük olan prematürelerde enfeksiyonlar da hayati tehdit edici düzeyde olabiliyor ve antibiyotik tedavi gerektirebiliyor.

Nörolojik ve sinir sistemi problemleri

Beyin dokularında kanama görülebildiği için ileri dönemlerde nörolojik problemlerin görülme riski de daha yüksek oluyor. Prematüre bebeklerde kalıcı hareket bozuklukları, zihinsel gerilik, epilepsi ya a öğrenme problemleri görülebiliyor. Doğum ağırlığı ve gebelik haftası ne kadar düşük olursa görülme oranları o kadar artıyor. "Serebral Palsy" en sık rastlanan hareket bozukluğu olarak biliniyor. İlk aylarda belirgin bulgu olmamasına rağmen, 1 yaşına doğru gelişimde gerileme, duruş bozuklukları başlıyor. Bu bebeklerde en erken dönemde fizik tedaviye başlamak gerekir.

İşitme problemleri

Prematüre bebeklerin yüzde 2-3'ünde işitme problemi gözleniyor. Oksijensiz kalma, yüksek sarılık, enfeksiyonlar ve tedavi sırasında verilmesi gereken ilaçların yan etkileri ve uzun süreli solunum cihazı kullanımına bağlı östaki borusunda fonksiyon bozukluğu değişik derecelerde işitme kaybına neden olabiliyor. Bu durum hafif işitme kayıpları şeklinde görüleceği gibi sağırlık nedeni de olabiliyor. Bu nedenle tekrarlanan işitme testleri uygulanması önemlidir.

Görme problemleri

Gözlerindeki retina tabakasının tam gelişmemesi ve uygulanan oksijen tedavileri görme kayıplarına neden olabiliyor. Bu nedenle prematüre bebekler 4 haftalık olduklarında göz dibi kontrollerinin mutlaka yapılması gerekiyor. Damarları gelişmeyen bebeklerde lazer tedavisi ve ameliyat gerekebiliyor.

Bronkopulmer Displazi (BPD)

28 günlük olduğu halde hala ventilatör ve oksijen tedavisi alan bebeklerde "Bronkopulmoner Displazi" denilen kronik akciğer hastalığı görülme riski artıyor. Taburcu olduktan sonra akciğer enfeksiyonu ile sık sık hastaneye yatmaları gerekebiliyor. Bu bebeklerin bulunduğu ortamlarda kesinlikle sigara içilmemesi ve enfeksiyonlardan korunması gerekiyor. En sık "Respiratuar Sinsityal Virus" enfeksiyonu görüldüğü için, Kasın-Nisan ayları arasında, ayda bir defa RSV aşısı yaptırılması gerekiyor. Akciğerlerin gelişmesiyle ilerleyen dönemlerde bu problemler ortadan kayboluyor.

Beslenme problemleri

Prematüre bebeklerin mide ve bağırsak sisteminin yeterli gelişmemesine bağlı olarak; emme-yutma sorunları, emilim problemleri, ağızdan beslenmeye geçememe, kilo alımının yavaş olması gibi sorunlar görülebiliyor. Yüksek kalori ve protein içeren beslenme programı ile bu açık kapatılabiliyor. Genellikle 2 yaşındayken yaşıtlarını yakalayabilirken yüzde 20'si ve çok düşük doğum ağırlığı ile doğarlar 8 yaşına geldiklerinde yaşıtlarından daha kısa boylu olabiliyor.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim