• BIST 9693.46
  • Altın 2496.161
  • Dolar 32.4971
  • Euro 34.5977
  • İstanbul 12 °C
  • Ankara 11 °C
  • İzmir 14 °C

Posacı; “KDV İndirimi Üreticiyi Sevindirdi”

Posacı; “KDV İndirimi Üreticiyi Sevindirdi”
Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, gübre ve yemde uygulanan KDV indiriminin çiftçiyi soluklandıracağını ve piyasaya hareketlilik kazandıracağını...

Efeler Ziraat Odası Başkanı Rıza Posacı, gübre ve yemde uygulanan KDV indiriminin çiftçiyi soluklandıracağını ve piyasaya hareketlilik kazandıracağını belirtti.

Çiftçi girdilerindeki KDV indirimi üreticileri sevindirdiğini belirten Rıza Posacı, "Gübre ve yem fiyatlardaki KDV indirimi üreticiyi sevindirdi. Örneğin 100 TL olan bir gübreyi düşünelim. Bu üründen KDV'yi düştüğümüz zaman 83 TL "ye otomatikman fiyat düşüyor. Bu durum çiftçimizi soluklandırdığı gibi piyasayı da canlandıracağına inanıyorum. Fiyatlarda ki indirimlerin direk çiftçiye yansımasını istiyoruz. Eğer fiyatlar istenilen seviyelerde değil de 83 TL yerine 90 TL'lerde kalırsa 7 TL aracıda kalır ve buda birilerin zengin etmesi anlamına gelir. Biz odalar olarak KDV indiriminin direk çiftçilere yansıması yönde taleplerimizi yetkililere ilettik. Bunun takipçisi olacağız" dedi.

Süt fiyatlarda Aralık 2015'ten bu yana inişte olduğunu belirten Posacı," Aralık ayından beri inişte olan süt fiyatları Ocak ayı içinde 3 ile 5 kuruş arasında fiyat oynamaları yaşandı. Fiyatlardaki düşüş sirenin devam ettiğini biliyoruz. Şu anda sıcak süt 1.40 TL civarında seyrediyor. Fiyatlarda istikrarın olmamamsı üretici çiftçimizi tedirgin etmektedir. Oysa çiftçi önünü görmesi gerekir. Bunun da ancak fiyatlarda istikrarın sağlanması ile mümkündür. Süt fiyatlarında ki düşme sireni devam etmesi halinde ineklerin kesimi gündeme gelmesi söz konusudur. Buda yıllardır hayvancılıkla uğraşan üreticilerin süt ineklerini mezbahaya götürerek kesimlerin gerçekleşmesi demektir. Bunun akabinde tekrar et krizi ortaya çıkacaktır. Zincirleme olarak ithalata yönelme söz konusu olacaktır. Akabinde ekonomik krizler yaşanacağı kaçınılmaz olur. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığın yanı sıra Et ve Süt Kurumu da devreye girerek öncelikle süt konusundaki istikrarın daimi kılınması gerekir. Dünyada en önemli olan şey kaynakların doğru kullanılmasıdır. Yıllardır hayvancılığa verilen desteklerin heba olmaması için süt fiyatlarındaki istikrarın sağlanması gerekir" diye konuştu.

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim