• BIST 9800.22
  • Altın 2427.694
  • Dolar 32.5699
  • Euro 35.0032
  • İstanbul 23 °C
  • Ankara 25 °C
  • İzmir 23 °C

Posa tüketmenin 5 faydası

Posa veya lif, sindirim enzimlerinden etkilenmediği için vücudumuzun sindiremediği, bitkilerde bulunan ve enerji vermeyen, kompleks karbonhidratlara verilen isimdir.
En iyi kaynakları nelerdir?
 
Kuru baklagiller (nohut, mercimek, kuru fasulye,iç börülce, iç bakla gibi), Tam buğday, kepek , Sebze ve meyveler , yulaf ve çavdar posa yönünden zengin besinlerdir.
 
Posa içeriğinden zengin beslenmek için 5 önemli neden
 
1. Formda kalmanıza ve vücut ölçülerinizin korunmasında yardımcı olurlar. Çünkü bu tip besinler;
 
* Yağ oranı düşük ve kalori bakımından fakirdir.
 
* Daha uzun çiğnemenize neden olarak yemek yemenizi yavaşlatır ve daha az yemenizi sağlar.
 
* Şişkinlik yaratma özellikleri sayesinde uzun süre tokluk hissi verir ve atıştırma ihtiyacınızı ortadan kaldırır.
 
2. Kabızlığı ve onunla birlikte oluşabilen diğer rahatsızlıkları (hemoroid, divertikül) önler.
 
3. Kolon ve rektum gibi bazı kanser türlerinin önlenmesine yardımcı olur.
 
4. Diyet kolesterolünün daha az emilmesini sağlayarak, kötü kolesterol (LDL kolesterol) düzeyini ve total kan kolesterol düzeyini düşürmeye yardımcı olur.
 
5. Kan şekeri seviyesinin kontrol altına alınmasına yardımcı olarak diyabetlilerin insülin veya ilaçla tedavi gereksinimini azaltır.
 
Günlük posa ihtiyacı 25-30 gramdır.
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim