• BIST 9524.59
  • Altın 2488.033
  • Dolar 32.5091
  • Euro 34.7134
  • İstanbul 15 °C
  • Ankara 20 °C
  • İzmir 19 °C

Polikistik Böbrek Hastalığına Dikkat!

Polikistik Böbrek Hastalığına Dikkat!
30'lu yaşlarda başlayan polikistik böbrek hastalığı, tedavi edilmemesi durumunda hastayı 50'li yaşlarda diyalize sürüklüyor

30'lu yaşlarda başlayan polikistik böbrek hastalığı, tedavi edilmemesi durumunda hastayı 50'li yaşlarda diyalize sürüklüyor

Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. İsmail Koçyiğit, 30'lu yaşlardan sonra oluşmaya başlayan polikistik böbrek hastalıklarına dikkat çekti.

Erciyes Bilimsel Araştırmalar Kulübü tarafından Tıp Fakültesi Merkezi Dersliklerinde düzenlenen Bilim-Kültür Günleri etkinliğinde ERÜ Nefroloji Bilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Koçyiğit, "Dikkat Kist Çıkabilir" konulu konferans verdi.

Böbreklerde kalıtsal yapı bozukluğu olarak bilinen ve genellikle iki böbrekte kistlerin mevcut olduğu bir hastalık olan polikistik böbrek hastalığı konusunda bilgiler veren Doç. Dr. Koçyiğit, bu hastalığın 30'lu yaşlardan sonra başladığı tedavi edilmemesi durumunda ise 50'li yaşlarda hastayı diyalize sürüklediğini kaydetti.

Doç. Dr. Koçyiğit, "Polikistik böbrek hastalığının toplumda görülme sıklığı 400 ile 1000'de 1 oranında. Bu oran, Kayseri ili göz önünde bulundurulduğunda 1200 hastaya denk gelmektedir. Bu hastalık ailesel geçişli bir hastalık olup, özellikle de 30'lu yaşlardan sonra böbreklerde ciddi bir gerilemeyle ortaya çıkıyor. Bu hastalığa, tanıyı koyarken ailesel olarak daha önce bir böbrek yetmezliği öyküsü bulunup bulunmadığına bakıyoruz. Hastalığa yakalananlar için erken teşhis çok önem arz ediyor. Çünkü 30'lu yaşlarda başladıktan sonra maalesef bu hasta grubu 50'li yaşlarda diyalize girmeye başlıyor. Kişi diyalize girdikten sonra hem kendi özgüvenini yitirmeye başlıyor. Hastalığın kişi başı devlete yıllık maliyeti 10-12 bin dolar civarında. Şu anda üniversite hastanemizde kayıtlı 136 polikistik böbrek hastamız var. Fakat ilimizde yapılan çalışmalara baktığımızda 1000-1100 polikistik hastası olduğu tahmini ediliyor" dedi.

Polikistik hastalığı konusunda vatandaşlara tavsiyelerde bulunan Doç. Dr. Koçyiğit, "Öncelikli olarak ailesinde diyalize giren hastalarımız var ise mutlaka bir nefroloji kliniğine başvurması gerekir. Bu genellikle 30'lu yaşlardan sonra önerdiğimiz bir durum, ama bazı polikistik böbrek hastalarında bu kistler biraz daha erken gelişebiliyor. Hastalarımızın mutlaka gereksiz ilaç kullanımından kaçınması lazım. Son yıllarda ilaç kullanımı çok fazla arttı. Gereksiz ilaç kullanımı böbreklere ciddi anlamda zarar vermektedir. Böbrek hastalıklarının yüzde 70 nedeni şeker ve tansiyon hastalıklarıdır. Eğer şeker ve tansiyon yeterince kontrol altına alınamazsa, belli bir süreden sonra maalesef böbrekleri bozmaya başlıyor. Bu hastalıkları olan bireylerimizin mutlaka belli aralıklarla böbreklerini kontrol ettirmeleri gerekiyor. Son olarak vatandaşlarımıza günlük mutlaka minimum 1,5 - 2 litre sıvı tüketilmesini tavsiye ediyoruz" diye konuştu.

Polikistik Böbrek Hastalığına Dikkat!

Polikistik Böbrek Hastalığına Dikkat!

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim