• BIST 9050.24
  • Altın 2295.671
  • Dolar 32.3229
  • Euro 35.1342
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 21 °C
  • İzmir 26 °C

PKK Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattına Sabotaj Düzenledi

PKK Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattına Sabotaj Düzenledi
PKK, İdil'de petrol hattına sabotaj düzenledi. 46 inçlik boru patlatıldı. Türkiye'nin can damarı olarak gösterilen hattın tadilat nedeniyle kapalı olması faciayı önledi.

​Asker, polis ve sivil vatandaşlara pusu kuran bölücü terör örgütü PKK, Türkiye'nin enerji nakil hatlarını hedef aldı. Teröristlerin uzun süredir hendek ve barikatlara bomba tuzakladığı Şırnak'ın İdil ilçesinde askeri operasyonlar sürerken, PKK'nın bölgeden geçen Kerkük-Yumurtalık Petrol Boru Hattı'na sabotaj düzenlediği ortaya çıktı. PKK, petrol taşıyan hattın 46 inçlik borusunu hedef aldı. Daha önceki saldırılar nedeniyle zarar gören hat, tadilatta olduğu için büyük bir facia önlendi.

KAOS YARATACAKLARDI

İlçenin hemen kıyısından geçen BOTAŞ'a ait petrol boru hattına sabotaj ihtimali uzun zamandır konuşuluyordu. Boruya yapılacak bir sabotajın günler sürecek ve ilçenin tümünü tehdit edecek bir yangına ve ülke genelindeki bir petrol sıkıntısına neden olabileceği belirtiliyordu. PKK'nın boru hattını hedef seçmesinin de altında bu yatıyordu. Ancak enerji yönetimi ve kolluk güçleri, bu tür saldırıları önlemek için hatlarda önlemleri artırdı. Boru hattının tadilatta olması nedeniyle petrol akışı olmaması olası bir yangını da önledi. Kuzey Irak'tan ve Kerkük'teki sahalardan Ceyhan limanına günde yaklaşık 600 bin varil petrol taşıyan boru hattı 17 Şubat'tan bu yana kapalı. Doğusunda enerji kaynakları açısından ihracatçı, batısında ise ithalatçı ülkelerle çevrili konumdaki Türkiye, büyüyen ekonomisi, dinamik enerji pazarı ve jeostratejik konumuyla enerji koridorlarının merkezinde yer alıyor. Bu nedenle de boru hatları PKK'nın hedefi haline geliyor.

KUZEY IRAK'A GÜNLÜK ZARAR 15 MİLYON $

PKK saldırılarından Türkiye kadar Kuzey Irak da zarar görüyor. Enerji uzmanları, bölgede PKK saldırıları nedeniyle petrol sevkiyatının durdurulmasının enerji şirketlerine ve Kuzey Irak'ın gelirlerine zarar verdiğini vurguluyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi topraklarından Ceyhan boru hattı kullanılarak yapılan ham petrol sevkiyatının güvenlik sorunları nedeniyle bir süre daha başlayamayabileceği belirtiliyor. Hattın kapalı olmasının Kuzey Irak'a günlük zararı 15 milyon doları buluyor. 

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim