• BIST 9722.09
  • Altın 2428.571
  • Dolar 32.5199
  • Euro 34.8
  • İstanbul 17 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 19 °C

Piyasalar Suriye etkisi ile coştu

Beklenenden yüksek gelen ikinci çeyrek büyüme rakamlarının ardından Suriye krizinde yaşanan yumuşama ile borsa dünün ardından bugün de yüzde 3 yükseldi. Dolarda da sert hareketler yaşandı. Dolar önce 2.02 ardından da 2.01 TL'nin altına geriledi.
Piyasalar dün Suriye krizinde yaşanan yumuşamanın ardından başladığı yukarı yönlü hareketine bugün de devam etti. Önce 2013 yılı ikinci çeyrek ekonomik büyüme oranı yüzde 4,4 ile beklentileri aştı. Büyüme rakamları açıklanmadan önce yüzde 1.5 günlük prim yakalayan borsa büyüme rakamlarının ardından sınırlı bir yükseliş yaşadı. Ancak ikinci seansta özellikle Suriye krizi ile ilgili "savaşsız çözüm" yönünde açıklamalar borsadaki yükselişi tetikledi ve borsa ikinci seansta 72 bin puana yaklaştı. 
 
DOLAR 2.01 TL'NİN ALTINA DÜŞTÜ
 
Borsa günü yüzde 3.1'lik primle 71 bin 788 puandan kapadı. Borsanın yükselişinde dolardaki düşüş de etkili oldu. Büyüme rakamlarının açıklanmasından sonra dolar borsanın ilk seansında 2.03 TL altına düşmedi. Ancak ikinci seansta özellikle Suriye krizinde müdahale ihtimalini zayıflatan açıklamalar gelmesi ile birlikte dolar önce 2.02 TL'nin altına düştü. Dolardaki düşüş günün sonuna doğru hız kazandı. Dolar şu dakikalarda 2.01 TL'nin de altına düştü ve 2.0085 TL'den işlem görüyor. Döviz sepeti ile Suriye'de savaşsız çözümün ağırlık kazanmasıyla 2.35 TL'nin altına geriledi.
 
70 BİN PUANIN ÜZERİNDE SEYREDEBİLİR 
 
Uzmanlar büyüme rakamlarının piyasada olumlu etki oluşturduğunu ancak asıl etkinin Suriye'de tansiyonun azalması olduğunu belirtirken dolarda ve petrolde yaşanan düşüşle borsadaki yükselişin hızlandığını belirtti. Suriye krizinin yükseldiği günlerde 117 dolara kadar çıkan Brent petrol bugün 111 dolara kadar geriledi. Bu hafta ABD'den açıklanacak kritik bir verinin de olmaması borsanın 70 bin puan üstünde kalınabileceği yorumlarına yol açtı. 
 
"SURİYE'DEKİ YUMUŞAMA ETKİLİ OLDU"
 
Garanti Yatırım Araştırma Yönetmeni Özgür Yurtdaşseven iki gündür devam eden borsadaki yükselişin Suriye krizinin yumuşamasıyla ilişkili olduğunu söylüyor. Özgür Yurtdaşseven Ağustos ayında gelişmekte olan ülkeler piyasasında olumsuz ayrışma yaşamıştık. Son iki gündeki hareket Suriye tansiyonunun düşmesi ile ilgili. Suriye krizinin yumuşaması, buna bağlı olarak petrol fiyatları düşmesi ve dolardaki düşüş Türkiye'de borsanın iki günlük yükselişinin en büyük etkisi oldu. Büyüme beklentilerin üzerine gelmesi pozitif ama önümüzdeki yıla ilişkin büyümesi üzerine belirsizlikler sürüyor."dedi.
 
YOĞUN YABANCI GİRİŞİ VAR
 
Reuters'e konuşan bir bankanın döviz masası müdürü, "Suriye haberi ardından piyasalarda olumlu bir hava hakim. Ayrıca petrol fiyatlarındaki düşüş, Türkiye'nin cari açığına olumlu yansıyacak beklentisiyle yoğun yabancı girişleri söz konusu" dedi.
 
 
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim