• BIST 9079.97
  • Altın 2302.652
  • Dolar 32.3066
  • Euro 35.0883
  • İstanbul 19 °C
  • Ankara 22 °C
  • İzmir 23 °C

Pikler Yöntemiyle Yetişen Çocuk Daha Özgüvenli Ve Bağımsız Oluyor

Pikler Yöntemiyle Yetişen Çocuk Daha Özgüvenli Ve Bağımsız Oluyor
Ünlü pedagog Emmi Pikler tarafından geliştirilen ve "saygıya dayalı çocuk eğitimi ve serbest oyun" temeline dayanan Pikler Pedagojisi'nin konu alındığı...

Ünlü pedagog Emmi Pikler tarafından geliştirilen ve "saygıya dayalı çocuk eğitimi ve serbest oyun" temeline dayanan Pikler Pedagojisi'nin konu alındığı Pikler Konferansı gerçekleşti. Programın düzenleyicilerinden Eğitim Bilimleri Uzmanı Dr. Eylem Korkmaz, "Pikler Pedagojisi ile yetişen çocuklar daha özgüvenli ve bağımsız olurken karar alma süreçlerinde de daha aktif rol oynuyorlar" dedi.

Çocukların yetişmesinde saygının ve serbest oyun anlayışının hakim olduğu Pikler Pedagojisi'nin konu alındığı Pikler Konferansı Haliç Üniversitesi Kağıthane Kampüsü'nde gerçekleşti. Konferansta, ünlü pedagog Emmi Pikler tarafından geliştirilen yöntemin içeriği ve çocuklar üzerindeki olumlu etkilerine dair bilgiler katılımcılarla paylaşıldı. Avrupa Pikler Derneği'nden Ute Strub ve Anna Breckner'ın konuşmacı olarak yer aldığı konferans, "Alternatif Okullar" tarafından 2015'te başlatılan "Karenin Dışına Çıkmak" etkinliklerinden biri olarak düzenlendi.

'ÇOCUK KENDİ KENDİNİN MİMARIDIR, YETİŞKİNLER İSE DESTEKLEYİCİ'

Konferansın düzenleyicilerinden Eğitim Bilimleri Uzmanı Dr. Eylem Korkmaz, alternatif eğitim yaklaşımlarında yetişkinin rolünün, çocuğun rehberliğini izlemek olduğunu söyledi. "Montessori'de dendiği gibi çocuk kendi kendinin mimarıdır, yetişkin ancak destekleyici olabilir. Bu süreçte gerek öğretmenler gerek anne babalar daha geride kalarak çocukları gözlemlemeli ve çocuğun ilgisinin, ihtiyaçlarının, potansiyelinin ne olduğunu anlamaya çalışmalıdır" diyen Korkmaz, bu belirlemeye göre alternatif eğitim metotları içinde çocuğa uygun bir çevre oluşturmaya çalıştıklarını ifade etti.

ÇOCUK, BU YÖNTEMLE KENDİ POTANSİYELİNİN FARKINA VARIYOR

Alternatif eğitim metotları gerçek anlamda uygulandığı zaman çocukların, kendilerini küçük yaştan itibaren ifade etmeye başladıklarını dile getiren Korkmaz, " Çoğu alternatif eğitim metodu içinde çocuklar demokratik karar alma mekanizmalarını işletirler. Dolayısıyla çok küçük yaştan itibaren karar alma süreçlerine aktif olarak katılırlar. En önemli nokta ise çocuklar dışarıdan bir yetişkinin yönlendirdiği bir programı değil, kendi programlarını izlerler. Dolayısıyla çocuklarda öz yönetimle öğrenme gücü gelişir. Çünkü ana akım eğitimde çocuklar her zaman dışarıdan yönlendirmeyle bir programa dahil olurlar. Özgüven, bağımsızlık, iletişim becerilerinin güçlü olması yöntemin diğer artı yönleridir. Ama bunların içinde en önemlisi çocuğun öğrenme aşkının sönmemesi ve kendi potansiyelinin farkına vararak bunu geliştirecek olanaklarla karşılaşmasıdır" dedi.

PİKLER METODU NEDİR?

Emmi Pikler tarafından geliştirilen yöntemin içeriğinden söz eden ve yaklaşımın 0-3 arası çocukların bakımıyla ilgili olduğunu belirten Alternatif Okullar Web Sitesi Yöneticisi Dr. Seda Saraç, "Emmi Pikler aslında bir çocuk doktoru. Çocuklarla yaptığı çalışmalar sonucunda "çocuğa saygıyı" esas alarak, çocuğu yönetmek veya ona bir şeyler öğretmek yerine onu takip ederek bu metodu geliştirmiştir" dedi.

KONFERANSIN AMACI PİKLER YAKLAŞIMININ TÜRKİYE'DE DE TANINMASI

Türkiye'de bu yaklaşımın bilinmediğini ve bu konuda ilk kez bir organizasyon düzenlendiğini söyleyen Saraç, "Bu metot ile çocuğa bakım yapılırken saygı duyuluyor ve çocuk hazır olmadığı hiçbir şeye zorlanmıyor. Fiziksel gelişim aşamasında çocuğun kendisi oturabilir pozisyona gelmeden çocuk hiçbir şekilde oturma pozisyonuna getirilmiyor. Kendisi yürüyebilir, ayağa kalkabilir hale gelmeden çocuk ellerinden tutulup yürütülmüyor. Çocuğun kendi doğal gelişimine saygı gösteriliyor" diye konuştu. "Emmi Pikler çocuğa herhangi bir şeyin öğretilmesine gerek olmadığını söylüyor. Çünkü ona göre çocuk kendi getirdiği bilgelikle beraber zaman içinde ne yapması gerektiğini öğreniyor" diyen Saraç, çocukların bu yöntemle biraz geç öğrense bile daha iyi bir şekilde ve kendi kendine öğrenme sürecini gerçekleştirdiğini belirtti.

Pikler Yöntemiyle Yetişen Çocuk Daha Özgüvenli Ve Bağımsız Oluyor

Pikler Yöntemiyle Yetişen Çocuk Daha Özgüvenli Ve Bağımsız Oluyor

Pikler Yöntemiyle Yetişen Çocuk Daha Özgüvenli Ve Bağımsız Oluyor

Kaynak: Haber Kaynağı
Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim