• BIST 9524.59
  • Altın 2491.05
  • Dolar 32.5468
  • Euro 34.7226
  • İstanbul 14 °C
  • Ankara 16 °C
  • İzmir 16 °C

Peynirdeki deliklerin sırrı çözüldü

Peynirdeki deliklerin sırrı çözüldü
Bilim insanları sonunda İsviçre peynirindeki deliklerin sırrını çözdüklerini söylüyor. Anlaşılan o ki, delikler peynir yapmakta kullanılan sütlerin kovasının 'temiz olmamasından' kaynaklanıyor.


BBC Türkçe'de yer alan habere göre, peynirdeki deliklere, çizgi filmlerdeki sevimli fareler, ya da popüler bilim tezinde olduğu gibi bakterilerin çıkardığı karbondioksit yol açmıyor.

İsviçre'deki bir ziraat enstitüsüne göre, deliklerin sebebi saman tozları.

Agroscope adındaki enstitü, süt sağılırken kovalara düşen "mikroskopik denecek kadar ufak" saman parçacıklarının, peynir olgunlaşırken bu tür deliklere yol açtığını bildirdi.

Bu süreç, sadece Emmental ve Appenzell gibi bazı peynir türlerini etkiliyor.

Agroscope'a göre bu bulgular, son 15 yılda modern süt sağma yöntemlerinin yaygınlaşmasından sonra peynirlerde deliklerin azalmasını da açıklıyor.

Araştırmacılar, bu sonuca süte az miktarlarda saman tozu ekleyip peynir yaparak vardılar.

Ancak araştırma henüz diğer bilim insanları tarafından doğrulanmadı.

Amerikalı araştırmacı William Clark'ın bulgularını yayınladığı 1917'den bu yana peynirdeki deliklere bakterilerin neden olduğuna inanılıyor.

Peynir üreticileri bu deliklere 'göz', gözü olmayanlara da 'kör peynir' diyorlar.

Diğer Haberler
ÇOK OKUNANLAR
Tüm Hakları Saklıdır © 2009 İstanbul Haber | İzinsiz ve kaynak gösterilmeden yayınlanamaz.
Tel : 0212 970 87 88 | Haber Scripti: CM Bilişim